Foto: Makita
Foto: Makita

Vsak pravi domači mojster potrebuje njihovo orodje – pa naj bo to za delo doma, na vrtu, ali v gozdu. Zavedajo se, da so kot globalni dobavitelj široke izbire električnih orodij, odgovorni tudi za njihov vpliv na naravo in okolje. V podjetju si prizadevajo ustvarjati družbo, naravnano v trajnostno recikliranje. Iz tega razloga so si postavili dolgoročne cilje, ki se nanašajo na varčevanje z energijo, doseganje ničelne emisije odpadkov, zmanjševanje emisij CO2 in zmanjševanje uporabe posebnih kemikalij. Na vseh stopnjah življenja izdelkov Makita torej po svojih najboljših močeh poskrbi za čim manjši vpliv na okolje, zato veliko njihovih izdelkov napajajo akumulatorji. Orodja so narejena z energetsko varčnimi proizvodnimi postopki, z uporabo okolju prijaznih materialov. V korporaciji se s ponosom uvrščajo med najbolj ugledne in izkušene proizvajalce orodja po vsem svetu.

»Go Green«

Slogan »Go Green« simbolizira zavezo Makite, da nenehno zagotavlja neko dodano, novo vrednost kot mednarodni dobavitelj orodij. Kot izziv želijo ustvariti »trajnostno družbo, usmerjeno v recikliranje«, ki združuje okolje z gospodarstvom. Iz tega razloga imajo pri podjetju uspešen program recikliranja, s katerim lahko starim baterijam podarite ali novo življenje, ali pa jih reciklirate, zagotovo pa baterije ne bodo končale na odlagališču. V želji po zmanjšanju vpliva na okolje so prav tako spremenili proizvodni proces, pri čimer so si prizadevali, da bi škodljive kemikalije v svojih proizvodnih obratih popolnoma prepovedali.

Okoljska politika

Leta 1998 je podjetje ustanovilo okoljsko politiko, ki določa njena načela ter spodbuja različne dejavnosti varstva okolja. Pravila so sledeča:

1. Izvajanje okoljske upravne strukture - Za poslovanje na okolju prijazen način so organizirali svojo okoljsko upravno strukturo na svetovni ravni.

2. Nenehno izboljševanje in preprečevanje onesnaževanja – Prizadevajo si nenehno izboljševati kakovost svojih dejavnosti varstva okolja in preprečevati onesnaževanje.

3. Skladnost z veljavnimi zakoni in predpisi - Spoštujejo veljavne zakone, predpise in standarde, ki se nanašajo na okolje. Poleg tega na podlagi svojega okoljskega načela sprejemajo preventivne ukrepe proti onesnaževanju okolja.

4. Vzpostavitev in pregled ciljev – Želijo v celoti razumeti vplive na okolje, ki jih lahko njihovo delovanje povzroči.

5. Zmanjšanje okoljskega bremena - Podjetje si prizadeva spodbujati naslednje dejavnosti:

  • Zmanjšanje emisij toplogrednih plinov (CO2) z ohranjanjem virov in energije.
  • Zmanjšanje industrijskih odpadkov in spodbujanje ponovne uporabe odpadkov.
  • Nadzor emisij.
  • Izvajanje ocenjevanja izdelkov in razvoj okolju prijaznih izdelkov, z osredotočenostjo na akumulatorske izdelke, v fazi oblikovanja in razvoja orodja.

6. Razkritje - Makita je s to okoljsko politiko seznanila vse svoje zaposlene in jo objavila tudi v javnosti.