Poškodbe Ahilove tetive predstavljajo eno najpogostejših tetivnih patologij, še posebej med aktivno populacijo v srednjih letih. Vendar pa ta poškodba ne izbira le športnikov - njena incidenca se povečuje tudi med starejšimi, ki se ne ukvarjajo s športom.

Rehabilitacija poškodbe Ahilove tetive je lahko precej dolgotrajen proces, saj so tetive po naravi zelo slabo prekrvljene strukture, ki imajo izredno nizko spodobnost regeneracije.

Ali ste vedeli, da se v zadnjih desetletjih letna incidenca poškodb Ahilove tetive postopoma povečuje za 2,4 % vsako leto? To je vodilo do razvoja učinkovitih strategij rehabilitacije in preprečevanja tovrstnih poškodb.

Simptomi degenerativne poškodbe tetive se lahko razvijajo zelo počasi. Kažejo se z neprijetnim občutkom pri prvih korakih zjutraj, ki se okrepi pri teku. Pri akutnih poškodbah lahko pride do rupture tetive tudi pri običajnih aktivnostih, kot je hoja.

Rehabilitacija poškodb Ahilove tetive je pogosto kompleksna in zahteva dolgoročen pristop. Poleg tega so zelo pogoste ponovne rupture in pooperativne komplikacije, kar dodatno poudarja potrebo po celostnem pristopu k rehabilitaciji. Vas zanima, kako poteka rehabilitacija v kliniki Medicofit?

Kakšne vrste poškodb Ahilove tetive poznamo?

Ahilova tetiva je pogosta »žrtev« preobremenitvenih poškodb. Degeneracijo tetive, ki nastane kot posledica velikih kroničnih obremenitev, imenujemo tendinopatija.

Nezdravljena tendinopatija lahko trajno oslabi Ahilovo tetivo in povečuje tveganje za njeno pretrganje!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Tendinopatija Ahilove tetive

Ahilarna tendinopatija, je pogosta poškodba ahilove tetive, ki se pojavi zaradi kroničnih prekomernih obremenitev. Čeprav je ta poškodba pogosto povezana s športno aktivnostjo, lahko prizadene tudi neaktivne posameznike.

Veliko obremenjevanje lahko povzroči nastanek mikropoškodb na tetivi – ob nastopu prvih bolečin v stopalu oz. peti je potrebno prekiniti telesno aktivnost, saj lahko v primeru nadaljnje obremenitve nastopi nepopravljiva škoda – govorimo o degeneraciji tetive.

Kdo ima večje tveganje za nastanek tendinopatije? Dejavniki tveganja so neustrezna mišična moč goleni, nezadostna gibljivost sklepov ter neprimerni športni čevlji ali podlaga.

Kako jo prepoznamo? Glavni simptomi vključujejo bolečino in togost v področju Ahilove tetive, ki se pogosto pojavi dan po aktivnosti, sčasoma pa tudi med aktivnostjo. Pogosto so prisotne jutranje bolečine in občutljivost na dotik – moteč je lahko že samo pritisk čevlja na peto .

Značilno je, da se intenzivnost bolečine poveča s stopnjo obremenitve, z ogrevanjem pa se začasno zmanjša. Ali ste vedeli, da je na začetku boleč predvsem tek v hrib?

Zgodnja intervencija s specialno fizioterapijo lahko prepreči prehod akutne tendinopatije v kronično bolečinsko in degenerativno stanje. S pravočasnim in ustreznim zdravljenjem se lahko prepreči nadaljnje poškodbe in skrajša čas rehabilitacije!

Ruptura Ahilove tetive

Ruptura Ahilove tetive je stanje, kjer vidimo popolno prekinitev skozi celotno debelino tetive. Gre za eno najpogostejših in izredno bolečih poškodb, s katero se srečujejo tako športniki kot tudi splošna populacija.

Raziskave kažejo, da je incidenca te poškodbe v normalni populaciji približno 7 primerov na 100.000 ljudi, medtem ko se ta številka pri športnikih dvigne na 15-25 primerov na 100.000 ljudi. Vendar pa to ni le poškodba profesionalnih športnikov; dejansko predstavljajo rekreativci kar 70% vseh primerov rupture.

Ahilova tetiva je zaradi slabše prekrvavljenosti bolj dovzetna za akutne ali kronične rupture. Prekomerna telesna teža, določena zdravila ter nepravilna biomehanika gibanja gležnja dodatno povečujejo tveganje za to poškodbo. Lahko bi rekli, da je v veliki meri odvisna od vzdrževanja optimalne telesne mase ter izogibanja dejavnikom, ki povečujejo obremenitev.

Najpogostejši vzroki rupture je močan ali nenaden stres na tetivo, kot je na primer hitra sprememba smeri pri športu ali neroden pristanek po skoku z višine. Pri kronični tendinopatiji se lahko ruptura pojavi že pri nizki aktivnosti, kot je hoja.

Kako jo prepoznamo? Simptomi rupture Ahilove tetive so pogosto dramatični in jih spremlja glasen pok. Bolečino pacienti pogosto opišejo kot »zbadanje z nožem«, hoja pa je praktično nemogoča. Pogosto se takoj po poškodbi pojavi oteklina na zadnjem delu gležnja, prekinitev tetive pa lahko tudi zatipamo.

Zdravljenje poškodbe Ahilove tetive je običajno dolgotrajno, saj je tetiva slabo prekrvavljena in se poškodbe težje celijo kot na drugih delih telesa. Poleg tega se po rupturi tvori vezivno tkivo z manjšo trdnostjo in elastičnostjo, kar lahko vodi v nastanek zadebelitve tetive ali nepravilnih zarastlin s sosednjim tkivom, ki omejijo gibljivost gležnja.

Pri popolni rupturi bo zelo verjetno potrebno kirurško popravilo tetive. S takojšnjim začetkom rehabilitacije se zmanjša tveganje za pooperativne zaplete, kot so atrofija mišic, omejena gibljivost in nezmožnost hoje. Poleg tega zgodnja rehabilitacija spodbuja celjenje tetive, ohranja mišično maso ter izboljšuje funkcijo!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako poteka rehabilitacija Ahilove tetive v kliniki Medicofit?

V Kliniki Medicofit smo zavezani zagotavljanju najboljše možne rehabilitacije po poškodbi Ahilove tetive. Zavedamo se, da je zgodnje in celovito zdravljenje ključnega pomena za hitro in uspešno okrevanje naših pacientov.

Pri obravnavi tendinopatije in ruptur Ahilove tetive se osredotočamo na vrsto terapevtskih pristopov, ki so dokazano učinkoviti pri obvladovanju simptomov ter spodbujanju celjenja in ponovne izgradnje moči.

V začetni fazi zdravljenja tendinopatije Ahilove tetive sledimo pristopu, ki vključuje uporabo različnih terapevtskih tehnik, kot so manualna terapija, miofascialno sproščanje in terapija z udarnimi globinskimi valovi (ESWT). Te tehnike so se izkazale za visoko učinkovite pri zmanjševanju bolečine in vnetja ter pospeševanju procesa celjenja.

V zdravljenje vključujemo tudi najsodobnejše tehnike zdravljenja, kot so TECAR Wintecare terapija, Summus LASER, diamagnetna terapija PERISO in Hitop visokotonska stimulacija.

V nadaljevanju rehabilitacije se osredotočamo na izvajanje specifičnih terapevtskih vaj, ki pomagajo pri obnovi moči in gibljivosti Ahilove tetive. To vključuje statično vadbo, znano kot izometrična vadba, ter postopno uvajanje kombinacije koncentričnih in predvsem ekscentričnih kontrakcij, ki so dokazano najbolj učinkovite.

Ali ste vedeli, da se večina športnikov lahko v 3 mesecih že vrne na prvoten nivo aktivnosti? Običajno se najprej izboljša gibljivost in prožnost tetive, medtem ko lahko bolečina vztraja še nekoliko dlje.

Faze okrevanja in ponovne izgradnje moči vključujejo postopno povečevanje obremenitve in vključitev specifičnih športnih aktivnosti. Pri vrnitvi k športu je ključno natančno oceniti simptome in postopno povečevati intenzivnost aktivnosti ob upoštevanju zahtev specifičnega športa.

Naša ekipa izkušenih fizioterapevtov nudi strokovno vodstvo in individualno prilagojen program rehabilitacije za vsakega pacienta.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Ali lahko rupturo Ahilove tetive zdravimo konservativno?

Pri bolnikih z rupturo Ahilove tetive skrbno pretehtamo možnosti med konservativnim in kirurškim zdravljenjem. Potrebno je upoštevati več dejavnikov, vključno s kroničnostjo poškodbe, stanjem okoliških mehkih tkiv, starostjo ter športno aktivnostjo posameznika.

Pri konservativnem zdravljenju vidimo veliko več ponovnih ruptur, zato se pri visoko aktivnih posameznikih običajno odločimo za kirurški poseg, kateremu sledi natančno načrtovana pooperativna rehabilitacija, ki vključuje postopno povečevanje obremenitve in vrnitev k športnim aktivnostim. Rehabilitacija se običajno prične 2 do 4 tedne po operaciji in traja tudi 8-12 mesecev. Gre za eno najdaljših rehabilitacij med vsemi poškodbami!

Pri starejših ali manj aktivnih se priporoča konservativna obravnava, ki vključuje počitek, elevacijo noge, obvladovanje bolečine ter uporabo funkcionalne opornice za Ahilovo tetivo. Rezultati kirurške in konservativne obravnave se bistveno ne razlikujejo, je pa pri konservativnem pristopu običajno potrebno nekoliko več časa za okrevanje.

Naš cilj je zagotoviti hitro in učinkovito okrevanje ter vrnitev na raven telesne aktivnosti, ki jo naši pacienti želijo doseči.


Viri in literatura

Silbernagel KG, Hanlon S, Sprague A. Current Clinical Concepts: Conservative Management of Achilles Tendinopathy. J Athl Train. 2020 May;55(5):438-447. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7249277/

Shamrock AG, Dreyer MA, Varacallo M. Achilles Tendon Rupture. [Updated 2023 Aug 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430844/

Rowe, V., Hemmings, S., Barton, C., Malliaras, P., Maffulli, N., & Morrissey, D. (2012). Conservative management of midportion Achilles tendinopathy: a mixed methods study, integrating systematic review and clinical reasoning. Sports medicine, 42, 941-967.

She G, Teng Q, Li J, Zheng X, Chen L and Hou H (2021) Comparing Surgical and Conservative Treatment on Achilles Tendon Rupture: A Comprehensive Meta-Analysis of RCTs. Front. Surg. 8:607743. doi: 10.3389/fsurg.2021.607743