Foto: W3B
Foto: W3B

Z njeno pomočjo lahko brez težav naredimo dolge in ravne zareze, uporabimo pa jo lahko za različne vrste materialov. Tako bosta naš vrt in okolica vedno urejena, delo pa bo opravljeno hitro in enostavno. Ravno to so največje prednosti ročnih krožnih žag – enostavna uporaba, nizka teža, prenosljivost in ne previsoka cena. Če jo pravilno uporabljamo in redno vzdržujemo, nam lahko krožna žaga služi dolgo let.

Dve vrsti ročnih krožnih žag

Kadar izbiramo krožno žago, moramo biti pozorni na naslednje stvari: število vrtljajev, vhodno moč, premer žaginega lista in največjo globino reza. Z njo lahko izvedemo tako pokončne (do 90%) kot poševne reze (do 45%).

Poznamo namreč dve vrsti ročnih žag – »worm drive« in žago s stranskim ročajem.

»Worm drive« tip žage ima ročaj, ki se nahaja zadnji strani ohišja. Primeren je predvsem za težja opravila, kjer visoko število vrtljajev lista ni odločilno, saj zaradi pogona preko »črva« list ne doseže visokega števila vrtljajev, po drugi strani pa ima večji navor.

Krožna žaga s stranskim ročajem pa je bolj primerna za domače mojstre. Doseže visoko število vrtljajev, je precej lahka in tudi bolj poceni. Ročaj se običajno nahaja na desni strani.

Ročna krožna žaga v primerjavi z povratno žaga

Dve največji prednosti krožne žage, ki smo ju že prej omenili, sta učinkovitost in enostavna uporaba. Če je potrebno pri povratni žagi za vsak gib, ki ga naredimo, nato narediti še povratni gib, lahko z ročno žago delamo, dokler se žagin list vrti, brez, da bi bilo potrebno delati tudi povratne gibe. Vendar pa z ročno krono žago ne moremo rezati popolnoma vseh materialov. V takem primeru pride v poštev povratna ali sabljasta žaga, s katero lahko režemo kovine, umetne materiale, celo les, v katerem so žeblji.