Skiroji so v zadnjem obdobju doživeli pravi razcvet tako med otroki in mladostniki kot tudi med odraslimi. In popolnoma logično je, da se na tem mestu porajajo dvomi o njihovi varnosti. Brez skrbi, vožnja s skiroji je popolnoma varna, če posrbite za naslednjo ustrezno opremo.

Primerno izbran skiro, ki je obvezna oprema za varno vožnjo

Ko je govora o vožnji s skirojem, seveda najprej potrebujemo skiro - ta mora biti ustrezno izbran glede na starost uporabnika, njegove telesne sposobnosti in namen.

V grobem delimo skiroje na tiste, ki so namenjeni odraslim in otroške skiroje. Če pa nameravate na skiroju izvajati akrobacije in druge vragolije, potem je skiro za trike najboljša izbira.

Foto: G-sport
Foto: G-sport

Ne glede na to, za katero vrsto skiroja gre, je potrebno biti za varno vožnjo z njim še posebej pozoren na:

  • ležaje – njihovo kvaliteto določa številka poleg oznake ABEC, pri čemer velja, da višja kot je, bolj gladko in hitro vožnjo vam bo skiro omogočal;
  • krmilo – kljub temu, da je višina krmila nastavljiva, pa je razpon nastavitve zelo različen, zato je potrebno preveriti, če vam ustreza;
  • zavora – zavoro upravljate s pritiskom noge na strehico zadnjega kolesa; nekateri modeli imajo sicer tudi ročno zavoro, ki pa ja namenjena počasnemu zaviranju;
  • vzmetenje – tisti modeli, ki imajo sprednje in zadnje vzmetenje, omogočajo bolj gladko vožnjo z manj tresljaji;
  • oprijem krmila – ta se razlikuje tako v obliki kot v materialu, v splošnem pa velja, da so gumijasti oprijemi bolj varni od penastih.

Posebno pozornost pa je potrebno nameniti izbiri otroškega skiroja. Ker se otroci močno razlikujejo v motoričnih sposobnostih, je od njihovih spretnosti v največji meri odvisno, kakšen otroški skiro boste izbrali.

V splošnem velja, da je za manj spretne primernejši 3-kolesni skiro, za bolj spretne pa 2-kolesni skiro.

Čelada za skiro, ki najbolj poskrbi za zaščito glave

Čelada za skiro je prav tako nujen del opreme, ki v primeru padca zaščiti glavo pred hujšimi poškodbami. Zato je ključnega pomena, da je kakovostna in se popolnoma prilega obliki in velikosti glave.

Čelade za skiro so lahko fiksne, ki se glavi prilagodijo le toliko, kolikor to dopušča penasta podloga. Poleg tega pa poznamo še nastavljive čelade, ki imajo temu namenjen poseben mehanizem. Slednje so še posebej dobrodošle za otroke, saj omogočajo dolgotrajnejšo uporabo.

Ključnega pomena pri izbiri čelade za skiro je njena velikost. Poleg tega pa je pomembno, da ima čelada notranjo peno ali blazino za dodatno zaščito in sistem za uravnavanje in pritrditvijo traku z zaponko. Ta poskrbi, da je čelada na glavi stabilna in se v primeru padca ne premika.

Foto: G-sport
Foto: G-sport

Ščitniki za kolena in komolce, ki nikoli niso odveč

Čeprav so padci pri vožnji s skirojem bistveno redkejši kot pa na primer na rolerjih, je vseeno prav, da se maksimalno zaščitite. To velja še posebej za otroke, ki nimajo dobro razvitega ravnotežja ali pa so pri vožnji nepozorni, zato so tudi padci pogostejši.

Ustrezno zaščitno opremo pa boste zagotovo potrebovali, če na skiroju izvajate razne trike in akrobacije. V tem primeru so obvezen del opreme:

  • Ščitniki za kolena, ki so najboljša zaščita za koleno, saj je v primeru padca to najbolj izpostavljen del telesa. Na voljo so v različnih velikostih, kar vam omogoča lažjo namestitev in večjo varnost.
  • Ščitniki za komolce, katerih trden pokrov nudi najboljšo zaščito komolcem.

Ne pozabite tudi na primerna oblačila in obutev

Zelo pomemben del varne vožnje s skirojem so tudi ustrezna oblačila in obutev, na kar pa mnogi pozabijo. Na skiroju se boste počutili samozavestno le z izbiro udobnih in športnih oblačil, ki vas pri vožnji ne bodo ovirala.

Obutev pa mora biti takšna, da vam nudi najboljšo oporo in oprijem, ko stojite na skiroju in se poganjate z nogami. Ni odveč poudariti, da poletni natikači ne sodijo na skiro, ampak namesto tega raje izberite obutev, ki je na vaših stopalih fiksna, kot so na primer športni copati in udobni čevlji. Z neprimerno obutvijo tvegate padce in večjo verjetnost poškodb.

Zavedajte se, da ste sami v največji meri odgovorni za varnost na skiroju. Zato izberite ustrezno opremo, še predno se podate na cesto ali bližnje igrišče. Na ta način bo vožnja na skiroju zagotovo bolj varna in brezskrbna.