Dokler se ne pokažejo vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, kot na primer zanašanje ali zapletanje v govoru, so mnogi prepričani, da lahko sodelujejo v prometu, kar je zmotno in vodi v nastanek tragičnih dogodkov na cestah.

Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Policijo in nevladnimi organizacijami zato ves december izvaja nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti ves mesec poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah, do 20. decembra pa si lahko tisti, ki bodo napihali 0,0, prislužijo vstopnice za obisk koncerta. Tisti udeleženci v prometu, ki bodo napihali 0,0, bodo imeli možnost sodelovati pri žrebu vstopnic za zdaj že tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gostoma Tomislavom Jovanovićem – Tokcem (Dan D) in Neisho. Koncert bo 15. januarja 2020 v Kinu Šiška v Ljubljani.

Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je letos umrlo že 31 oseb, kar je 55 % več kot lani. Zaskrbljujoče je, da se zvišuje povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. V letošnjem letu znaša 1,55 promila. Letošnji neslavni rekorder je imel kar 3,7 promila. Agencija za varnost prometa zato svetuje: »Bodite odgovoren udeleženec v prometu, poskrbite za varen prevoz z zabave ali praznovanja, vozite pametno!«