Avstrija velja za deželo naravnih lepot, bogate kulturne dediščine, kulinaričnih dobrot in prijaznih gostiteljev. Obenem pa je še veliko več – je dežela, ki vedno znova preseneča.

Koroška – raj za ljubitelje aktivnosti na prostem

© Ferienhotel KOLMHOF Lienert GesmbH
© Ferienhotel KOLMHOF Lienert GesmbH

Topla in čista voda, sonce in ščepec južne lahkotnosti, so sestavine za prijeten oddih ob koroških jezerih. Ta ista pokrajina se v zimskem času spremeni v oazo zimskih aktivnosti. Za vse, ki se želite s sončnih smučišč podati naravnost k termalnim vrelcem, je pravi naslov Bad Kleinkirchheim. Bogata ponudba termalnih kopališč, sankanja, kegljanja na ledu, zimskih pohodov v področje Nockberge in več kot 100 km odlično pripravljenih smučarskih prog zagotavlja užitek za vso družino. Odlično izhodišče za odkrivanje pokrajine nudi družinski hotel Kolmhof.

Celovec - kjer si narava in umetnost podajata roki

Regija Celovec ob Vrbskem jezeru, © Stadtpresse Kulterer
Regija Celovec ob Vrbskem jezeru, © Stadtpresse Kulterer

Deželna prestolnica Celovec navdušuje z bogato zgodovino, živahnim mestnim utripom, odličnimi prireditvami in očarljivimi znamenitostmi. Eden najbolj obiskanih kotičkov v mestu je nedvomno Minimundus – mali svet ob Vrbskem jezeru, kjer si lahko ogledate 159 modelov najlepših arhitekturnih mojstrovin iz več kot 40 držav sveta.

Jeseni bo Celovec gostil edinstven umetniški projekt: priznani švicarski umetnik Klaus Littmann bo sredi celovškega stadiona ustvaril gozd z več kot dvestotimi drevesi, s katerim bo opozarjal na nerazdružljivo povezanost med človekom, umetnostjo in naravo.

© Minimundus GmbH
© Minimundus GmbH

Solnograška – dežela presežnikov

Le nekaj korakov bolj severno se nahaja Solnograška, ki jo zaznamujejo Alpe, mogočni vršaci, divje soteske in romantične doline, deželna prestolnica Salzburg pa velja za pravo mesto presežnikov. Z manj kot 150.000 prebivalci sicer ni eno največjih, je pa zagotovo eno najbolj kulturno bogatih in obiskanih. Velik ugled uživa po zaslugi veličastne arhitekture, ki krasi staro mestno jedro, čudovite pokrajine, ki ga obdaja, ter svetovno znanih kulturnih prireditev in festivalov, ki se vrstijo skozi celo leto.

© TSG Tourismus Salzburg GmbH
© TSG Tourismus Salzburg GmbH

Ne daleč stran od Mozartovega mesta leži zgodovinsko mestece Radstadt. Nahaja se v samem središču smučarskega združenja Ski amadé, ki navdušuje z raznolikimi smučarskimi progami v skupni dolžini ca. 860 km. Bogato ponudbo zaokrožujejo sankališča, obsežne proge za smučarski tek, prijetne gorske koče in dih jemajoči panoramski pogled na več kot 150 gorskih vrhov.

© Tourismusverband Radstadt
© Tourismusverband Radstadt

Štajerska – zeleno srce Avstrije

Štajerska velja za najbolj zeleni del Avstrije, v več kot 60 odstotkih jo prekrivajo gozdovi, ogromno je vinogradov, sadovnjakov in plantaž. Po sledeh vulkanov v okolici Feldbacha lahko odkrivate posebne kotičke, bogate z zgodovino in kulinarično umetnostjo. Poskusite lahko odlično čokolado, enega izmed najboljših pršutov na svetu, občudujte majhen svet velikih gradov in prisluhnite napetim zgodbam iz regije.

© Vulcano
© Vulcano

Gradec – mesto užitkov

Mesto ob Muri, ki je obenem tudi drugo največje mesto v Avstriji, se ponaša z enim najbolje ohranjenih mestnih središč v osrednji Evropi, ki ga je UNESCO leta 1999 uvrstil tudi na seznam svetovne kulturne dediščine. V samem osrčju mesta kraljuje Grajski hrib z urnim stolpom. Harmonično podobo mesta z značilnimi srednjeveškimi hišami prekinjata druga dva simbola mesta: Hiša umetnosti ali po domače “prijazni vesoljček”, in otok na Muri v obliki na pol odprte školjke.

Gradec, © Harry Schiffer
Gradec, © Harry Schiffer

Dunaj – prestolnica kulture

Ne moremo govoriti o Avstriji, brez da bi izpostavili njeno čudovito prestolnico. Dunaj je bil več kot 500 let politično središče Evrope, tukaj so se srečevali in združevali številni narodi, rase in kulture. Zato ne preseneča, da ga še danes prežema duh zgodovine, in ne smete ga zapustiti, brez da bi obiskali dvorec Schönbrunn ali kakšnega izmed vrhunskih muzejev. Priporočamo skok v Prirodoslovni muzej, kjer se lahko podate na edinstveno potovanje skozi zgodovino Zemlje.

© Naturhistorisches Museum Wien
© Naturhistorisches Museum Wien

Kraji hrepenenja, prežeti s tradicijo

Se želite vsaj za en večer počutiti kot graščak? Za vas imamo skrivni namig. Skupina Schlosshotels & Herrenhäuser združuje zgodovinske hotele in restavracije, tradicionalne vinske kleti, pravljične dvorce, elegantne podeželske vile in razkošne mestne palače v Avstriji ter sosednjih državah – tudi v Sloveniji. Vsepovsod vas bodo pozdravili prijazni gostitelji, ki svojo strast nad zgodovino z veseljem delijo z gosti. In vsepovsod boste doživeli tisti občutek notranjega miru, sprave s samim sabo, domačnosti in varnosti, ki se lahko razvije samo v zavetju mogočnih starodavnih zidov.

© Schlosshotels & Herrenhäuser, © Schloss Mittersill
© Schlosshotels & Herrenhäuser, © Schloss Mittersill

Skrivni namigi za malčke in družine

Avstrija pa je tudi pravi naslov za družine. Familypark v St. Margarethnu na Gradiščanskem je največji družinski doživljajski park v Avstriji. Štirje tematski svetovi na več kot 145.000 m² poskrbijo z raznolikimi doživetji, adrenalinskimi in vodnimi atrakcijami za nepozaben dan, poln smeha in zabave.

© Familypark-M. Müller GmbH
© Familypark-M. Müller GmbH

V živalskem svetu Herbertstein se lahko podajte na safari čez vse celine in si oglejte okoli 700 domačih in eksotičnih vrst, skoraj tako kot v pravi divjini. Pester izlet lahko dopolnite z obiskom gradu Herberstein, cvetočih zgodovinskih vrtov vrtnic in obiska modernega muzeja Gironcoli.

© Steirischer Landestiergarten GmbH - Tierwelt Herberstein
© Steirischer Landestiergarten GmbH - Tierwelt Herberstein

Želite spoznati deželo in ljudi na bolj aktiven način? Potem je agencija Rad & Reisen GmbH s sedežem na Dunaju pravi naslov za vas! Je namreč ena vodilnih organizatorjev kolesarskih počitnic v Evropi, ki že natanko 30 let organizira kolesarska doživetja vzdolž Donave, v deželi Salzkammergut ter ob Nežiderskem in Bodenskem jezeru.

© Rad + Reisen, © Salzburger Land Tourismus, Markus Greber
© Rad + Reisen, © Salzburger Land Tourismus, Markus Greber

Vse te in še druge avstrijske turistične destinacije se ta teden pod okriljem ADVANTAGE AUSTRIA predstavljajo na sejmu turizma Alpe Adria v Ljubljani. Veselimo se vašega obiska!