Lonjsko polje Foto: Goran Šafarek
Lonjsko polje Foto: Goran Šafarek

Spoznajte naravo in živali tega edinstvenega kraja

Lonjsko polje se razprostira na več kot 50.000 hektarjih in zajema območja ob rekah Savi, Kupi in Lonji. Vsi, ki obožujete naravo, boste uživali v spektakularnih razgledih in doživeli harmonijo tamkajšnjega rastlinskega in živalskega sveta. Na območju parka se nahajajo kar trije obiskovalni centri, v katerih lahko začnete izlet v Lonjsko polje, in vsak je poseben na svoj način. Na primer, v obiskovalnem centru Krapje lahko raziskujete ornitološki rezervat Krapje dol in se zapeljete s čolni na sončni pogon.

Lonjsko polje Foto: Zoran Jelača
Lonjsko polje Foto: Zoran Jelača

Kraljice neba Lonjskega polja

Najbolj znani prebivalci tega Naravnega parka so nedvomno štorklje, vasica Čigoč, ki se nahaja znotraj parka, pa nosi naziv "evropske vasice štorkelj". Tu ni hiše, ki ne bi na svoji strehi imela vsaj enega gnezda, v katerem prebivajo te prekrasne ptice. Priljubljene bele ptice lahko srečate na vsakem koraku, saj je njihovo življenje tesno povezano z ljudmi in vlažnimi habitati, bogatimi s hrano. V vasi lahko obiskovalci izvedo več o njihovem življenjskem ciklu v centru za obiskovalce, ocenjuje pa se, da ima skoraj tretjina hrvaške populacije belih štorkelj prijavljeno prebivališče v Lonjskem polju.

Lonjsko polje
Lonjsko polje

Hodite skozi naravne čarovnije

Posebna atrakcija v Parku narave je plovba s čolni na sončni pogon, ki pa premore tudi številnine pešpoti in kolesarske steze, med katerimi še posebej izstopa poučna pot Posavaca, dolga 4,2 km. Za tiste, ki želijo raziskati reko na drugačen način, je najem kanujev odlična možnost. Če želite podaljšati svoje bivanje v parku, se lahko nastanite v tradicionalnih lesenih hišah, ki nudijo vse potrebno udobje in se nahajajo v neposredni bližini parka. Za konec, obiščite eno od kmetij s pridelavo, saj vas tam čakajo prave lokalne dobrote! Okusite lahko lahko različne tradicionalne jedi, s širokim naoborm ribjih in mesnih jedi.

Lonjsko polje Foto: Goran Šafarek
Lonjsko polje Foto: Goran Šafarek