Foto: Hotel Jakec
Foto: Hotel Jakec

Nedaleč od mestnega vrveža, v idiličnem osrčju neokrnjene narave in prostranih gozdov, na nadmorski višini 1.181 metrov, je družina Juhart svoje življenje posvetila gostoljubju in skrbi za obiskovalce. Od skromnih začetkov najema manjšega planinskega doma je s skrbnostjo in vztrajnostjo zrastel hotel s 42 sobami, Romantično in Snežno kamrico, ki lahko sprejme 183 obiskovalcev. Družinam prijazen hotel ponuja vse tisto, kar potrebujete na počitnicah z majhnimi otroki. Gostom so na voljo center sprostitve s savnami in jacuzzijem, bowling center s štirimi stezami, dvorana za namizni tenis in številne športne aktivnosti. Tradicija in lokalne posebnosti so vpete tudi v kulinarično ponudbo, ki je vsak dan na voljo gostom hotela, obiskovalcem in zaključenim družbam.

Vir: RIC Slov. Bistrica in foto Nino Verdnik
Vir: RIC Slov. Bistrica in foto Nino Verdnik

Hotel Jakec je za vse aktivne obogatil svojo ponudbo s 15 kolesarskimi trasami in 15 pohodniškimi potmi različne zahtevnosti, na katerih lahko spoznate skrivnostne lepote Pohorja. Otroci se lahko sprehodijo po Urškini poti, nagrada za prehojeno pot je slastna Urškina rezina. Kolesarske in pohodniške poti so označene s posebnimi obeležji (markacijami), s preprostim posnetkom QR kode na markaciji vam bo takoj na voljo posebna mobilna aplikacija, ki bo v pomoč pri orientaciji in vir vseh potrebnih informacij. Aplikacija vas bo opozorila tudi na pomembne naravne ali kulturno-zgodovinske spomenike ob izbrani turi ter na dih jemajoče razglede in vedute, kjer se velja za trenutek ustaviti in jih občudovati.

Foto: Hotel Jakec
Foto: Hotel Jakec

Cerkev Svetih Treh kraljev

Prelep sakralni objekt, zgrajen v 16. stoletju. Po zasnovi in arhitekturi ga umeščamo v pozno gotsko–renesančno obdobje, kot je ocenil strokovnjak Stane Gradišnik. V cerkvi, ki je bila pred davnimi časi priljubljeno romarsko središče, danes najdemo tri baročne oltarje in ilovnata tla.

Vir: RIC Slov. Bistrica in foto Nino Verdnik
Vir: RIC Slov. Bistrica in foto Nino Verdnik

Črno jezero

Je prijetna izletniška točka, 3 km oddaljena od Hotela Jakec. Črno jezero je največje pohorsko jezero, ki leži med Osankarico in Velikim vrhom. To umetno zajezeno jezero sodi v skupino visokih barij, ki običajno nastanejo na nepropustnih glinah in peskih. Zgraditi ga je dal grof Attems leta 1840 za potrebe spravljanja lesa v dolino po znamenitih drčah. Črno barvo jezeru daje debela plast mulja (organskih odpadkov, ki so nastali kot posledica odlaganja odmrlih rastlin in smrekovih iglic). Kristalno čista voda v jezeru, šotna tla z redkimi rastlinami ob jezeru in prelepi smrekovi gozdovi v bližini kar vabijo na nedeljski izlet!

Foto: Hotel Jakec
Foto: Hotel Jakec

Slap Veliki Šumik

Je 24 metrov visok slap in najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji. Nahaja se v osrčju 19 hektarjev velikega pohorskega pragozda na območju, kjer rastejo starodavne in veličastne smreke, jelke in bukve. Razgibana dolina reke Lobnice z obema slapovoma (Veliki in Mali Šumik) predstavlja prvobitno in neokrnjeno okolje, ki je prava paša za oči. V pragozdu najdemo tudi prostore, poraščene z redkimi rastlinami.

Bistriški Vintgar

Ob potoku Bistrica boste lahko občudovali lepote naravnega okolja in ostanke rimskega kamnoloma, ruševine starodavnih mlinov in ostanke Maroltove jelke, ki je bila najdebelejša jelka v tem delu Evrope. Na poti si lahko ogledate slap Šum.

Dobrodošli na čarobnem Pohorju!

Več na www.jakec.si.