»V okviru natečaja pozornost posvečamo ustvarjalnemu procesu, ki izraža otrokov pogled na svet, njegovo igro in domišljijo,« je temeljne vrednote Cici umetnij, bienalnega natečaja revij Ciciban in Cicido, ki ostajajo tudi v tretjem desetletju nespremenjene, opisala odgovorna urednica Cicibana Slavica Remškar. »Naš natečaj razširja dobro misel, da je del ustvarjalnega procesa tudi spoznavanje samega sebe, ki je povezan z globokim in plemenitim užitkom, ki vključuje napor«, dodaja odgovorna urednica Cicidoja Maja Žugič.

150 del, ki jih je izbrala strokovna komisija, je do začetka maja na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju. Foto: Mirjam Pezdirc
V Lahkonočnicah lahko prisluhnete pravljici Pisana ptičica, avtorja Sebastijana Preglja. Avtorica ilustracije je Bojana Dimitrovski.

Lahkonočnice kot navdih letošnjim Cici umetnijam

Izhodišče letošnjih Cici umetnij so bile pravljice, med njimi seveda tudi Lahkonočnice, najbolj poslušane zvočne pravljice v Sloveniji. Sodobne slovenske otroške pravljice so že tretje leto zapored plod sodelovanja med sodobnimi slovenskimi pravljičarji in A1 Slovenija. Več kot sto zvočnih pravljic je brezplačno dostopnih na Lahkonocnice.si, ki so do danes zabeležile že več kot 377.000 poslušanj.

Otroške pravljice za lahko noč so avtorsko delo dvanajstih slovenskih pravljičarjev (Ana Duša, Albina Štampe Žmavc, Boštjan Gorenc - Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer, Nataša Konc Lorenzutti, Nina Kokelj, Sebastijan Pregelj, Tinka Bačič, Tomo Kočar, Žiga X Gombač). Z ilustracijami so jih opremili domači ilustratorji mlajše generacije (Anja Držanič, Maja Kastelic, Marko Rop, Miha Hančič, Milanka Fabjančič, Eva Mlinar, Polona Lovšin, Alin Kostiov, Bojana Dimitrovski, Mojca Fo, Nina Kavzar, Marta Bartolj), pedagoško ustreznost pravljic pa so potrdili strokovni sodelavci.

Lahkonočnica z naslovom Darilo za rojstni dan je bila konec leta 2018 upodobljena tudi v prvi risanki , ki ima že več kot 31.000 ogledov.

»A1 Slovenija z Lahkonočnicami omogoča, da so sodobne slovenske pravljice, risanka ter čudovite ilustracije brezplačno in enostavno dostopne vedno in povsod,« je poslanstvo projekta opisala Tanja Kos iz podjetja A1. »Z Lahkonočnicami spodbujamo kulturni, kreativni in socialni razvoj otroka ter opozarjamo na pomen kakovostnega preživljanja časa staršev in skrbnikov z otroki.«

Slovenskemu etnografskemu muzeju sledita še Ajdovščina in Slovenska Bistrica

Razstava 14. Cici umetnij bo do 3. maja 2019 na ogled v SEM-u v Ljubljani. Nato se razstava s 150 izbranimi otroškimi deli seli tudi v Pilonovo galerijo v Ajdovščino, kjer bo na ogled od 8. do 19. maja 2019, ter v Galerijo Grad v Slovenski Bistrici.

Posebno izdajo Cici umetnij pa predstavlja tudi 30 izbranih del, ki bodo od 20. maja 2019 naprej krasila panjske končnice čebelnjakov na strehi poslovne stavbe A1 Slovenija v Ljubljani.