Marsikoga zanima, kako je lahko psihoterapevt nominiran za Nobelovo nagrado za Ekonomijo. Vendar, če logično pogledamo, da je Ekonomija odraz potreb, ki delegira stanje in odziv na trgu, ki je povezan s proizvodnjo, nabavo stvari... to pomeni, da je odvisna od ljudi, od posameznika, ki je dejanski potrošnik, pravi dr. Krajnc.

Potrebe človeka so danes v resnici popolnoma drugačne, kot so bile recimo pred petdesetimi leti, čeprav po tem principu še vedno delujemo.

Pandemija Covid je zelo pospešila razmišljanje ljudi, da so se začeli bolj zavedati samih sebe in svojih potreb.

Današnja ekonomija temelji, na vsiljevanju potreb, nova ekonomija pa na spodbujanju potreb.

Dr. Milan Krajnc. Foto: Tina Orter
Dr. Milan Krajnc. Foto: Tina Orter

Da se lahko Ekonomija, začne spreminjati, potrebujemo drugačen sistem vodenja in upravljanja, kar sem utemeljil v poslovni metodi Dinamični model vodenja. Več o metodi si lahko preberete v tiskani ali e-knjigi.

Foto: Arhiv RHD
Foto: Arhiv RHD

To zgodbo sem začel razvijati že, kot študent fizike in jo nato skozi študij psihoterapije samo poglabljal ter jo osmislil, ko sem začel delati na različnih projektih predvsem s področja reorganizacij podjetij in kriznega vodenja, saj sem vedel, da se mora sprememba zgoditi postopoma, počasi, da se ne zgodi še večja katastrofa.

Tako sem kot znanstvenik, razvil novo znanstveno vedo, ki sem jo utemeljil na osnovi fizike, psihologije in ekonomije poimenoval sem jo Dinamilogija.

Kaj je Dinamilogija? Je aktivno proučevanje “živih” procesov in pojavov v povezavi s človekom in naravo!

Gre za neke vrste dekodiranje naravnih skrivnosti. Če pogledamo v naravo, vidimo, da je vse preprosto, da vse deluje samo po sebi. In velikokrat si rečemo, kako čudovito bi bilo, da bi bilo tudi v našem življenju tako.

Poglejmo primer diamanta. Diamant je sestavljen iz ogljika. Toda tudi grafit je sestavljen iz ogljika. Razlika med njima je samo v postavitvi atomov. In če to zdaj prenesemo v ekonomijo, koliko grafita moramo prodati, da dobimo enako vrednost, kot če prodamo en diamant?

Torej, kakšno bi moralo biti gospodarstvo prihodnosti?

Vzpostavil bi se nov red, naravni red. Začel sem razmišljati, kako bi narava vodila podjetje, in za primer vzel gozd.

V zdravi kondiciji ima vsako leto pribl. triodstotno rast – to je kot dobiček v podjetju, ampak pod pogojem, da se ob tem tudi zmanjša (čiščenje gozda …). V podjetju pa bi moral dobiček nastati na osnovi čiščenja, odstranjevanja nepotrebnih stvari, z zmanjševanjem notranjih rezerv...

V gozdu se vse zgodi brez nekega pritiska, gre za krožen proces, če primerjamo s podjetjem: pogajanja, skladiščenje, proizvodnja, dobiček – vse se zgodi takrat, ko se mora, ampak nihče ne gleda na delovni čas. Če bi ljudje delali po nekem notranjem občutku, bi se vse dogajalo, izvajalo, potekalo drugače.

Dr. Milan Krajnc. Foto: Tina Orter
Dr. Milan Krajnc. Foto: Tina Orter

Vsa skrivnost je torej samo v pravilnem zaporedju. Koda narave je pravilno zaporedje. Če poslovni proces ali proces v osebnem življenju začnemo primerjati z naravnimi procesi, bomo hitro ugotovili, kje delamo napako. Tako bomo tudi hitro prišli do formule uspeha. Proces v osebnem ali poslovnem življenju moramo samo postaviti v pravilni vrstni red, je povedal dr. Krajnc.

Cilj dinamilogije je postaviti človeka pred posel in obrniti tok trenutnega kaosa v svetu.

Iz dinamilogije trenutno izhajajo naslednji modeli, ki dosegajo presenetljive rezultate in so odlično orodje za izboljšanje stanja v podjetju, državni upravi, osebno transformacijo ter osebno rast posameznika.

  1. Dinamični model vodenja podjetij (The Dynamic Leadership Model), poslovna metodologija, ki na prvo mesto postavlja človeka.
  2. Dinamični model vodenja lokalnih upravnih sistemov (The Dynamic Leadership Model For Administrative Systems On A Local Level), ki na prvo mesto postavlja potenciale okolja in ljudi.
  3. Dinamični model komuniciranja (The Dynamic Communication Model), ki ustvari prečiščen tok informacij.
  4. Osebna transformacija (Sirius Personal Transformation), psihološka metoda, prepoznavanje samega sebe.
  5. Poslovna transformacija (Sirius Business Transformation), poslovna metodologija prenove procesov.
  6. Projektna pisarna (Project Office), oblika organizacije podjetja, kjer sta osnovni element projekt in projektno vodenje, kar je popolni naravni proces.
  7. Dinamični krog (Dynamic Circle), organizacija lastnega življenja, da vzpostavimo notranji mir.
  8. Dinamični vodja (Dynamic Leader), novodobni poklic za vodenje podjetij.
  9. Dinamični direktor (Dynamic Manager), novodobni poklic za upravljanje podjetij.
  10. Dinamični inženir (Dynamic Engineer), novodobni poklic za načrtovanje procesov glede na osebnost.

Bistvo je, da ni treba nič rušiti, ampak se morajo vzpostaviti le drugačna zaporedja delavnih nalog in procesov, in tako bomo naenkrat imeli veliko več časa za življenje.

Razmišljanje izza okvirjev mi je odprlo vrata v svet. Sodeloval sem recimo z bivšim Predsednikom perujske vlade Pedrom Pablom Kuczynskim. Bil sem v upravah velikih avtomobilskih podjetij, kot so Porsche, Daimler, Volvo…

Zanimalo jih je, kako delam, in nekateri med njimi so postali moje stranke. Moje trenutno delo je poleg znanstvenega in profesorskega, v večini usmerjeno v projekte, kjer Družinskim podjetjem in Občinam pomagam narediti njihove procese trajne in prijazne zaposlenim in uporabnikom.

Svoj mir najdem v pisanju. Vsak dan napišem nekaj, to dojemam kot dnevno čiščenje in iz zapisov marsikdaj nastanejo tudi knjige. V katerih najdete nasvete za osebno rast, razumevanje moških, žensk, modrosti življenja in še mnogo več.

Foto: Arhiv RHD
Foto: Arhiv RHD

Vabljeni v svet Dinamilogije, kjer bo vaše podjetje zadihalo s svežo energijo in zadovoljnimi zaposlenimi, kar je ključ do uspešnega podjetja. Poglejte na svoje življenje, skozi moje oči iz drugega zornega kota in spoznali boste, da težave niso nepremagljive.

Osebno in poslovno življenje hodita z roko v roki, ko boste osebno zrastli, se bodo pozitivni rezultati, pokazali ne samo v osebnem, ampak tudi v poslovnem življenju.

Več o njegovih storitvah, ki vam lahko odprejo nove poslovne ali osebne poti najdete na:: www.milankrajnc.si, kjer so knjige v različnih jezikih, tudi v elektronski in zvočni obliki v spletni trgovini www.milankrajnc.si/trgovina.

Foto: Arhiv RHD
Foto: Arhiv RHD