Otvoritev ribiške sezone se bo letos v Dolini Soče odvila v velikem slogu. V sveži preobleki se vrača Festival soške postrvi, posvečen kraljici sladkovodnih rib. Lepotici, ki je zver. Največji postrvji vrsti v Evropi in najbolj plemeniti ribi jadranskega porečja. Občina Tolmin in Ribiška družina Tolmin bosta kar dva petka in soboti, 1. in 2. aprila ter 8. in 9. aprila, z domačini in obiskovalci iz vse Slovenije praznovali tradicijo ribištva, ribogojstva in naravovarstvenih prizadevanj.

Smaragdna učilnica na prostem – Tolminka. Foto: Alvaro G. Santillan
Smaragdna učilnica na prostem – Tolminka. Foto: Alvaro G. Santillan

Avtohtona soška postrv je namreč ob križanju z drugimi vrstami skoraj izumrla in Ribiška družina Tolmin je pri njeni ohranitvi odigrala ključno vlogo. V Tolminu letos s festivalom združujejo kar štiri velike dogodke: nagrajeni dokumentarni film Smaragdni raj in razstavo Ribiške družine Tolmin, otvoritev učne pešpoti ob Tolminki z aktivnim popoldnevom, strokovno okroglo mizo in glavni prireditveni dan s tekmovanjem v kastingu. Prvo in drugo aprilsko soboto bo dišalo po odličnih lokalnih pridelkih in izdelkih iz rib. Razpoloženje bosta dvignila kar dva koncerta priljubljenih slovenskih glasbenikov. Prvo soboto bosta nastopila Matjaž Jelen (Šank Rock) in Sergej Škofljanec (San di EGO), drugo soboto pa Maja Keuc in Uroš Perić. Pestro dogajanje bo pospremil tudi slikarski Ekstempore z razstavo. Celoten festival je brezplačen in odprt za vse obiskovalce. Več o programu najdete na spletni strani Občine Tolmin in Doline Soče.

Soška postrv. Lepotica, ki je zver.  Foto: Ciril Mlinar - Cic
Soška postrv. Lepotica, ki je zver. Foto: Ciril Mlinar - Cic

Ujemi in spusti

Ujemi in spusti je načelo spoštovanja do narave in trajnostnega načina ribolova, na katerega soški ribiči že dolgo prisegajo.

Domačini so ribičev vedno veseli, saj so kakovostni gostje, ki znajo ceniti naravni in kulturni prostor ene najlepših alpskih rek sveta. Smaragdna lepotica Soča s svojimi pritoki ni le paša za oči in prostor za oddih v naravi. V zgornjem toku ene zadnjih nedotaknjenih rek na svetu domuje soška postrv. Tej gibki, hitri in lepi ribi plenilki je že s prostim očesom težko slediti. Lokalni ribiči in ribogojci se močno zavedajo pomena ohranjanja soške marmorne postrvi, ki je nekoč naseljevala celotno jadransko porečje, danes pa sodi med ogrožene vrste.

Ujemi in spusti. Foto: Ciril Mlinar - Cic
Ujemi in spusti. Foto: Ciril Mlinar - Cic

Na festivalu bodo člani Ribiške družine Tolmin v dveh vikendih predstavili vse od vezave muh do prikaza suhe ribiške discipline. Na okrogli mizi Soška postrv in rekreativna ekologija bo 8. aprila tekla razprava o zavedanju krhkosti ravnotežja v naravi. Ne zamudite prikazov, delavnic, kulinarične ponudbe, razstav in tekmovanja v kastingu, ki bodo otvorili ribiško sezono v Dolini Soče.

Dolgoletna tradicija ribištva v Dolini Soče. Foto: Nea Culpa in Jošt Gantar
Dolgoletna tradicija ribištva v Dolini Soče. Foto: Nea Culpa in Jošt Gantar

Učna pešpot ob Tolminki

Ste vedeli, da so v Dolini Soče našli ribiški trnek iz daljnega 6. stoletja? Sta vam imeni Salmo trutta marmoratus in Thymallus thymallus kaj znani? To sta dve najbolj slavni ribi v Soči – soška postrv in jadranski lipan. Še mnogo zanimivosti o ribah in ribogojstvu boste lahko izvedeli na učni pešpoti ob Tolminki, ki bo uradno zaživela v soboto, 2. aprila. Edinstvena učilnica na prostem vabi vse ljubitelje narave in sprehodov, športne navdušence, ljubitelje in mojstre ribolova ter vedoželjneže vseh starosti. Uporaba pešpoti bo prosta in brezplačna.

Nagrajeni dokumentarni film o Soči in ribištvu. Foto: Laurens Bubendorfer
Nagrajeni dokumentarni film o Soči in ribištvu. Foto: Laurens Bubendorfer

2 vikenda, 4 dogodki, neskončno dobre volje in postrvi

Ko pridejo ribiči iz vsega sveta v Dolino Soče, se za zmeraj zaljubijo v to reko in svet na pragu Julijskih Alp, kamor prinese sapico Mediterana. Filmski ustvarjalec Laurens Bubendorfer se je že kot otrok prek fotografij v reviji zaljubil v smaragdno lepotico, danes pa si je v bližini Tolmina ustvaril dom. V petek, 1. aprila, Kinogledališče Tolmin ob 18. uri vabi na ogled projekcije njegovega nagrajenega dokumentarnega filma Smaragdni raj in na pogovor z avtorjem. Ob 19.30 svoja vrata odpira razstava Ribiške družine Tolmin Lepotica je zver.

V soboto, 2. aprila, boste obiskovalci spoznali življenje rib v reki, ribogojstvo in ribištvo. Program uradnega odprtja učne pešpoti ob Tolminki moramo žal prilagoditi neugodni vremenski napovedi, zato smo odpovedali del aktivnosti na prostem (vodeni ogledi, dan odprtih vrat ribogojnice Faronika), številne delavnice in predstavitve za otroke in odrasle pa selimo na suho. V nekdanjem hotelu Paradiso v bližini Sotočja začnemo ob 14. uri. Simbolično odprtje učne pešpoti bo ob 17. uri z nagovorom pospremil župan Občine Tolmin Uroš Brežan, ob 17.20 pa sledi akustični koncert Matjaža Jelena (Šank Rock) in Sergeja Škofljanca (ex San Di EGO).

V petek, 8. aprila, bo v Kinogledališču Tolmin ob 17. uri okrogla miza na temo Soška postrv in rekreativna ekologija. Okrogla miza želi spodbuditi pogovor in dogovor, kako bi deležniki v prostoru še bolje razumeli pričakovanja drug drugega, a hkrati sprejeli omejitve, da okolje, domačini in prostočasne aktivnosti na prostem ne bodo stopnjevali negativnega vpliva na škodo vseh. V soboto, 9. aprila, se bo v športnem parku Brajda Tolmin med 9. in 13. uro odvijala državna tekma v kastingu, kjer si boste obiskovalci festivala lahko ogledali prikaz kasting disciplin in preizkusili tudi svoje spretnosti. Vsi ljubitelji lokalnih izdelkov boste uživali na Mestnem trgu Tolmin, kjer bo med 15. in 19. uro tržnica dobrot. Med 15. in 18. uro bodo potekale različne delavnice. Preizkusite se v vezavi umetnih muh, udeležite se keramične delavnice ali delavnice Javnega zavoda Triglavski narodni park. Na prizorišču festivala bo od 10. ure potekal slikarski Ekstempore, ki se bo zaključil z otvoritvijo razstave nastalih del ob 18.30. Svoja vrata bo za vse obiskovalce odprl tudi Tolminski muzej. Ob 17. uri pridete na svoj račun gurmani na kulinarični delavnici Postrv, kraljica krožnika z Akademijo Jezeršek. Po končani delavnici sledi zaslužena degustacija. Ob 19. uri bosta dogodek v stilu zaključila Maja Keuc in Uroš Perić z akustičnim koncertom Cheek to cheek.

Ribiči, ribogojci, strokovna javnost in vsi ljubitelji narave, se vidimo na Festivalu soške postrvi v Tolminu!

Celoten program festivala in izvedbe v primeru dežja so objavljeni na www.tolmin.si in www.dolina-soce.si.

Turkizni raj za ribiče in ljubitelje narave. Foto: Jošt Gantar
Turkizni raj za ribiče in ljubitelje narave. Foto: Jošt Gantar