Vhodni portal rudnika Sitarjevec. Foto: arhiv Občine Litija
Vhodni portal rudnika Sitarjevec. Foto: arhiv Občine Litija

V svetovnem merilu unikatni limonitni kapniki, črno testo za pico, rudarske obleke s potiskom iz rudniškega blata, skoraj 33 metrski rudniški stolp, ki seže 570 metrov v globino, keramični izdelki z naravnimi barvami iz rudnika, ki jih izdelate sami in še mnogo več lahko doživite na edinstvenem popotovanju po Litiji in Labinu. Inovativen, čezmejni turistični produkt MINE TOUR povezuje Slovenijo in Hrvaško - dve destinaciji s skupno rudarsko tradicijo.

Zbirka mineralov v rudniku Sitarjevec. Foto: arhiv Občine Litija
Zbirka mineralov v rudniku Sitarjevec. Foto: arhiv Občine Litija

Navdušil vas bo podzemni svet rudnika Sitarjevec in bogata kulturna, arhitekturna ter industrijska dediščina Labina s stolpom Šoht na čelu.

Izbirate lahko med dvema itinerarijema: itinerar v Labinu vključuje ogled nadzemnih delov rudniške infrastrukture, itinerar v Litiji pa obsega ogled podzemnega dela rudnika, s prikazom bogate naravne dediščine. Še najbolje pa bo, da izberete oba in se podate na dvo-dnevno vikend raziskovanje. Popotovanje je primerno tudi za družine.

Kaj boste doživeli v Litiji?

  • Vodeni ogled Rudnika Sitarjevec, na katerem boste prisluhnili zanimivim rudarskim anekdotam, spoznali procese nastajanja kamnin ter si ogledali razstavne eksponate kamnin, paleookolja z rekonstrukcijo živalskih in rastlinskih vrst, rudarsko orodje in opremo, razstavo nakita iz poldragega kamna hematita z jaspisom, tekstilije barvane s pigmentom iz rudnika Sitarjevec in razstavo svetil - kresničk.
  • Vstopili boste v dvorano z unikatnimi raznolikimi limonitnimi kapniškimi strukturami.
  • Ogledali si boste pravi Litijski srebrnik in spoznali t.i. Čebelarsko pravdo, prvo ekološko pravdo v slovenski zgodovini, ki je močno vplivala na življenje Litjanov.
  • Izbirali boste med tremi tematskimi jedilniki, ki odražajo rudarsko dediščino in tradicijo naših krajev. Za vas jih pripravljajo lokalni gostinci: Kavarna in okrepčevalnica Pri mostu, Gostišče Kimovec in Okrepčevalnica Kuhla.
  • V Mestnem muzeju Litija boste spoznali življenje rudarja in njegovega dela v rudniku, si ogledali rudarske obleke in rudarske pripomočke ter načrtovali svoj naslednji obisk v multimedijski sobi, kjer so predstavljene številne privlačne točke v Litiji in njeni okolici.
  • Rokave boste zavihali na rokodelski delavnici na domačiji Pr' Škunder in si umazali roke s poslikavo glinene karbidovke - značilne rudniške svetilke, ki vam bo ostala v trajen spomin.
Sitarjevška mal'ca. Foto: arhiv Občine Litija
Sitarjevška mal'ca. Foto: arhiv Občine Litija

Kaj pa na potepu po Labinu?

  • Obiskali boste Podlabin, vrsto muzeja na prostem, ki prikazuje izgled pravega rudarskega mesta z enakimi, skrbno načrtovanimi stavbami in posebnim sistemom ulic.
  • Prisluhnili boste pogumnim srcem nekdanjih rudarjev ob Spomeniku rudarju borcu in izrazili spoštovanje do umrlih rudarjev in borcev za pravice delavcev.
  • Obiskali boste trg labinskih rudarjev (Kula, kuća Ceva, Crkva Sv. Franje in zvonik) ter Vileto in rudarsko – industrijski kompleks Pijacal z rudarskim stolpom Šoht.
  • Na razstavljenih interpretacijskih tablah na ploščadi pred Mestno knjižnico Labin boste spoznali rudarsko dediščino mesta.
  • V Mestni knjižnici, ki je odprta v prostorih nekdanje uprave rudnika, se boste pozanimali o nadaljnjem ohranjanju labinske rudarske dediščine.
  • Na trgu Krvova placa, kjer so se v preteklosti v znak protesta proti fašističnemu nasilju zbrali rudarji, boste začutili njihovo stisko in jekleno voljo.
  • V interpretacijskem centru rudarstva - Narodnem muzeju Labin, si boste ogledali rudarske eksponate in repliko rudnika.
  • Izkusili boste še tipično labinsko kulinariko, ki odraža rudarsko tradicijo, v prijetnem ambientu ene izmed labinskih restavracij (Kavarna restoran Velo Kafe, Pizzeria Napoli, Caffe Bar Karbon, Hotel Villa Annette, Pizzerija Pineta), v Suvenirnici Merania ali Galeriji Alvona pa si boste izbrali spominek, ki vas bo tudi doma spominjal na doživetja v Labinu.
Obnovljeni rudarski stolp Šoht v Labinu. Foto: arhiv Občine Labin
Obnovljeni rudarski stolp Šoht v Labinu. Foto: arhiv Občine Labin

Obiščite nas in spoznajte v preteklih letih nekoliko pozabljeno rudarsko dediščino obeh destinacij, ki je z novim turističnim produktom zasijala v povsem novi, moderni in inovativni preobleki. Ne verjamete na besedo? Prepričajte se sami, mi vas že nestrpno pričakujemo!

Spomenik rudarju borcu. Foto: arhiv Občine Labin
Spomenik rudarju borcu. Foto: arhiv Občine Labin

Za več informacij o produktu se obrnite na Turistično informacijski center TIC Litija (070 700 484, info@visitlitija.si) ali na Turistično skupnost mesta Labin (00 385 (0)52 855 560, tgz.labin@pu.t-com.hr).

Turistični produkt MINE TOUR je nastal v okviru projekta MINE TOUR, ki ga sofinancira evropski program sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška.