Imamo odgovor na vprašanje, kako jesti kakovostno, raznoliko in okolju prijazno. Uživajte prehrano z manj mesa in več zelenjave. Kadar jeste meso, pa izberite kakovostno slovensko meso, saj to omogoča sledljivost ter ohranja svežino in posledično tudi kakovost.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Manj mesa in več zelenjave

En vidik za izbiro prehrane z manj mesa je etični, kar pomeni, da uživamo manj mesa, ker je to prijazno živalim. Drugi vidik pa je okoljski. Redno uživanje mesa namreč precej obremenjuje okolje. Živinoreja povzroča velike izpuste toplogrednih plinov, poleg tega porabi velike količine vode, pa tudi velike površine kmetijskih zemljišč za pridelavo rastlin za krmo živali.

Izberite kakovostno slovensko meso

Najbolje je jesti lokalno hrano, kar velja tudi za meso. Zato izbirajte meso slovenskega porekla. Zakaj?

Slovenija se lahko pohvali z naravnimi danostmi in neokrnjeno naravo. Živina se pase na pašnikih, kmetje pa jo krmijo tudi z lastno krmo, ki jo nakosijo na svojih zemljiščih. Ekstenzivna živinoreja, ki ne obremenjuje okolja, je zato pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost slovenskega mesa. Kratke lokalne poti prispevajo k nižji ravni stresa za živali, kar vpliva tako na kakovost kot tudi svežino mesa. Zaradi krajšega transporta in s tem nižjega ogljičnega odtisa pa nakup slovenskega mesa predstavlja tudi bolj trajnostno izbiro.

Če izberete slovensko meso, torej veste, kaj jeste.

Jejte raznoliko in brez odrekanja

Kako jesti čim bolj raznoliko hrano, z uživanjem katere boste minimalno vplivali na okolje? Odgovor je fleksitarijanstvo! Ste že slišali zanj?

Beseda fleksitarijanstvo je izpeljanka iz besed fleksibilnost in vegetarijanstvo. Osnova fleksitarijanskega načina prehranjevanja so živila rastlinskega izvora, torej žita, zelenjava, sadje, oreščki, poleg tega pa tudi mlečni proizvodi in jajca ter seveda kakovostno meso.

Fleksitarijanci so ljudje, ki se večinoma držijo vegetarijanskega načina prehranjevanja, vendar občasno posežejo tudi po mesu. To je odlična rešitev, če se ne želite odreči mesu, vendar bi ga radi uživali manj pogosto. Poleg tega, da gre za veliko bolj trajnosten način prehranjevanja, je to tudi idealna rešitev, kadar ste na obisku oziroma nekje, kjer je na jedilniku omejena izbira živil.

Fleksitarijanci so bolj prilagodljivi, pa tudi manj omejeni pri izbiri ter na ta način lahko uživajo raznolike in uravnotežene obroke ter obenem naredijo nekaj dobrega za okolje.

Spar Slovenija predstavlja novo linijo inovativnih izdelkov SPAR Mix meso & zelenjava. Foto: Oglasno sporočilo/Spar Slovenija
Spar Slovenija predstavlja novo linijo inovativnih izdelkov SPAR Mix meso & zelenjava. Foto: Oglasno sporočilo/Spar Slovenija

Poskusite nove izdelke SPAR Mix meso & zelenjava

V Sparu Slovenija so kot prvi trgovec v Sloveniji odgovorili na prehranske trende v smeri manjše porabe mesa. V sodelovanju s svojim dobaviteljem, Mesarstvom Blatnik, so v okviru nove podlinije SPAR Mix meso & zelenjava ustvarili inovativne in trendovske mesne izdelke. Ti vsebujejo 20 odstotkov manj mesa, katerega so zamenjali z zelenjavo in rastlinskimi nadomestki, ob tem pa ohranili 100-odstotno mesni okus. Izdelek tako predstavlja kakovosten vir beljakovin.

V novih izdelkih SPAR Mix meso & zelenjava boste našli ekološko vzrejeno govedino slovenskega porekla s certifikatom Izbrana kakovost - Slovenija, dopolnjeno z aromatično zelenjavo. Nova podlinija SPAR Mix meso & zelenjava obsega tri izdelke – mleto goveje z zelenjavo, hot dog z zelenjavo in burger s papriko. Njihovo ponudbo si lahko ogledate tudi v Sparovem aktualnem letaku.

V Sparu imajo odgovor na vprašanje, kako jesti kakovostno, raznoliko in okolju prijazno - z novimi izdelki SPAR Mix meso & zelenjava. Poskusite vse!