Rakalj Foto: Hrvaška turistična skupnost
Rakalj Foto: Hrvaška turistična skupnost

Če na svetu obstaja kraj, kjer narava in človek živita v popolni harmoniji, kjer je vse leto možno uživati ​​v blagi klimi, turkizno čistem morju, čudovitih prodnatih in skalnatih plažah, popolni avtohtoni hrani, prisrčnim domačinom in zdravemu življenju – potem je to področje južne Istre. Pridne roke istrskih ljudi tam so stoletja kreirale življenje, ga vključevale v čudovite naravne lepote, danes pa je ta košček zemeljskega raja na voljo vsem ljubiteljem lepega. Obala južne Istre je izjemno razgibana, zato boste tukaj našli čudovite plaže, skrite zalive, pravljične otoke, pečine in svetilnike. V okolici Pulja vas na 30 kilometrov dolgi obali izmenjujejo resnične robinzonske lokacije in urejene plaže za vse okuse.

S kolesom …

Kolesarjenje na rtu Kamenjak Foto: Hrvaška turistična skupnost
Kolesarjenje na rtu Kamenjak Foto: Hrvaška turistična skupnost

Južna Istra vsem ljubiteljem kolesarjenja ponuja številne kolesarske steze, prilagojene vsem starostnim skupinam, od lažjih do zahtevnejših. Ceste južne Istre, zlasti tiste manj prometne, lahko s strokovnim vodstvom vam lahko odkrijejo posebnosti tega kraja. Kolo lahko uporabite za raziskovanje puljske Arene in drugih kulturnih znamenitosti, lahko pa se zapeljete v neokrnjeno naravo Fažane, Vodnjana, Marčane, Ližnjana ali Medulina in užijete lepoto teh slikovitih krajev.

Plaža havajka. Foto: Hrvaška turistična skupnost
Plaža havajka. Foto: Hrvaška turistična skupnost

Rt Kamenjak

Najjužnejši del istrskega polotoka je čudovita zaščitena pokrajina rta Kamenjak. Je ena zadnjih oaz obale, ki je ohranila nekdanjo podobo, je mozaik obdelanih polj, pašnikov in zelenih gozdov, skorajda potopljenih v morje. Na tem nedotaknjenem delčku sveta lahko izberete skalnate ali prodnate plaže, skrite zalive, senco borovcev, uživate v turkizno modrem morju, nepozabnih sončnih zahodih in čudovitih vonjih kar 530 rastlinskih vrst, ki tukaj rastejo. Na samem polotoku Kamenjak je zelo zanimiva pot dinozavrov. In ko ste enkrat na Kamenjaku, se lahko zabavate na različne načine … Lahko se sprehajate v neokrnjeni naravi, kolesarite po posebej urejenih stezah, veslate, plavate, potapljate ali pa si s skoki iz tamkajšnjih skal pričarate nepozabna doživetja.

Brioni

Nacionalni park Brioni Foto: Danijel Bartolić
Nacionalni park Brioni Foto: Danijel Bartolić

Na zahodni obali južnega dela polotoka je edini narodni park v Istri, rajski otoki Brioni ali brijonski arhipelag, danes ena najprivlačnejših turističnih destinacij na Hrvaškem. Le šest kilometrov izven Pulja, Brione s kopnem povezuje Fažanski kanal, po katerem iz fažanskega pristanišča vsak dan vozi ladja na Brione. Brionsko otočje sestavljata dva velika otoka, Veliki in Mali Brion, ter 12 manjših otočkov z zelo razčlenjeno obalo, ki so bili naseljeni že v prazgodovini. Brioni so znani po zelo blagem podnebju, sredozemskem z veliko sonca in toplote ter veliko vlage v zraku, ki omogoča bujno rastlinstvo in prijetno bivanje na otokih. Rastlinstvo na Brionih je izjemno bogato, del narodnega parka pa je zasajen s tropskimi rastlinami, ki tvorijo posebej urejene uličice, parke in vrtove. Gostje, ki iščejo udobno namestitev, bivanje v resnično neokrnjeni naravi in ​​zanimive dodatne vsebine z izbiro tega bisera južne Istre zagotovo ne bodo razočarani.

Aquarium za podvodne navdušence

Za vse tiste, ki želite spoznati podvodni svet z nekaj eksotike, je v Pulju velik Akvarij, najbolj obiskan akvarij na Hrvaškem, ki prikazuje lepoto in raznolikost podvodnega življenja ter širšo javnost informira in izobražuje o pomenu ohranjanja in zaščite narave. Akvarij se nahaja v stari trdnjavi Verudela, ki je del nekoč mogočnega obrambnega kompleksa avstro-ogrskih trdnjav, s čimer na edinstveni način združuje stoletno vojaško zgodovino Pulja z bogastvom Jadrana. Tam se lahko seznanite z več kot 250 različnimi vrstami podvodnega sveta. Morski psi, meduze in morski konjički so najbolj priljubljeni prebivalci akvarija, Center za obnovo morskih želv pa je edinstven na Jadranu.

Akvarij se nahaja v stari trdnjavi Verudela Foto: Igor Karasi
Akvarij se nahaja v stari trdnjavi Verudela Foto: Igor Karasi

V Vodnjanu pa … Park kažunov

V malem slikovitem mestecu Vodnjan je urejen edinstveni park Kažun, saj je celotno območje Vodnjana znano po najvišji koncentraciji kažunov in suhozidov v Istri. Kažuni so tradicionalna istrska suhozidna zavetišča na poljih. Pastirji in kmetje so se vanje zatekli ob nevihtah ali izredno vročem vremenu, ko so se ljudje aktivno ukvarjali s kmetijstvom. Da bi ohranili te arhaične primere tradicionalne arhitekture, je bilo obnovljenih več kot 200 kažunov in posebej urejen park Kažun, nekakšen muzej na prostem, kjer si lahko ogledate, kako nastajajo kažuni v gradbenih fazah. Tisočletja stara umetnost gradnje suhih zidov je bila globalno priznana leta 2018, ko je bila ta umetniška oblika uvrščena na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine.

Park Kažun Foto: Hrvaška turistična skupnost
Park Kažun Foto: Hrvaška turistična skupnost

Ne glede na to ali izbirate aktivne počitnice in kolesarjenje po dobro označenih kolesarskih stezah ali so vam bližje hedonistični užitki na soncu v skritem zalivu na jugu Istre, vam bodo lepi prizori in lepi spomini na južno Istro za vedno ostali v srcu.