Za osnovnošolce in dijake zaključnih razredov oziroma letnikov je trenutno najpomembnejša odločitev o tem, kje nadaljevati šolanje, ki pa je neposredno povezana s poklicem oziroma službo, ki jo bodo nato opravljali.

Pred letošnjimi informativnimi dnevi, ki jih bodo srednje šole in fakultete 12. in 13. februarja večinoma organizirale na spletu, bodočim dijakom in študentom kot tudi njihovim staršem ponujamo nekaj usmeritev za lažjo orientacijo in pomoč pri izbiri nadaljnje učne poti.

Pogovor s samim seboj

Ponudba srednješolskih programov in študijskih programov je zelo široka. Pri nas je namreč na voljo kar 864 programov na 180 srednjih šolah in 594 dodiplomskih programov na visokih šolah in fakultetah. Naj grem na poklicno šolo ali gimnazijo; naj se vpišem v ta ali oni program; kako je s točkovnimi omejitvami, so pogosta vprašanja. A prvi, ki sta pred vsemi drugimi vredni pozornosti, tehtnega razmisleka in iskrenega odgovora, sta: Kaj me najbolj veseli? V čem sem res dober? Šele potem pride na vrsto vse drugo.

Uradne informacije in žive izkušnje

Skupne točke med tem, kar vas veseli in tistim, v čemer ste res dobri, bodo zožile vaš nabor možnosti in omogočile podrobnejšo poglobitev v informiranje o srednješolskih oziroma študijskih programih, ki vas najbolj zanimajo. Vse o vsebini, vpisnih pogojih, kariernih možnostih ipd. je dostopno na spletnih straneh srednjih šol in fakultet. Dragocen vir informacij pa so tudi ljudje, ki ta program že obiskujejo oziroma so ga že končali. Pozanimaj se, gotovo izveš kaj novega.

Iskanje dodatnih informacij

Tako bodočim dijakom kot študentom sta na voljo tudi specializirana šolska portala, ki na enem mestu združujeta vse programe in izčrpne informacije o njih. Na strani Dijaški.net so objavljeni in ažurirani vsi srednješolski in vsi dodiplomski programi pri nas, na portalu Študentski.net pa najdete vse višješolske, visokošolske dodiplomske in podiplomske programe. Poleg iskalnika programov, je zelo koristen in uporaben tudi pregled vpisnih podatkov preteklih let ter kalkulator vpisnih točk.

Pregled nad zaposlitvenimi možnostmi

Sodobni svet je precej drugačen od tistega, v katerem so se šolale in stopile na trg dela starejše generacije. Poln je sprememb, ki jih pogojujeta nenehni napredek in razvoj, dandanes hitrejša kot kdaj koli prej. Da bomo našli tisto eno stvar, ki jo bomo z veseljem in zagotovo opravljali vsak dan naslednjih 40 let, je zato malo verjetno. Spreminjajo se namreč tudi potrebe trga; nekateri poklici se bodo preobrazili, drugi celo izginili. Tudi klasični poklici že terjajo dodatna znanja, zato priporočamo radovednost; raziskovanje, spraševanje, dodatno izobraževanje; nabiranje poznanstev in delovnih izkušenj z izbranega interesnega področja.

Pred končno odločitvijo za vpis v ta ali oni srednješolski in študijski program je zato dobro še preveriti, kako se v želje in interese vklapljajo trenutne zaposlitvene možnosti, povezane z izbranim programom in kaj približno si po šolanju želite početi.

Prednost letošnjih informativnih dni je, da bodo na spletu in bo zato morda mogoče obiskati več izobraževalnih ustanov kot sicer. Da bo končna odločitev jasna, pridobite kar največ informacij – ponujata jih tudi Dijaški.net in Študentski.net.

Pa srečno!