Ko vlagatelj proučuje finančna poročila podjetja, običajno upošteva tri dejavnike. To so dobički na delnico (angl. earnings per share ali EPS), zasluženi prihodki in napovedi analitikov.
Fortrade je za vse, ki bi se radi naučili trgovanja s cenami delnic na spletni borzi (finančna pogodba za razliko – CFD) ali si preprosto želijo razširiti znanje, pripravil brezplačen vodnik »Kako trgovati s cenami delnic«. Vodnik je prilagojen vsem ravnem znanja in si ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Brezplačni vodnik »Kako trgovati s cenami delnic« si prenesite tukaj.

Vlagatelji so pričakovanja dvignili, potem ko so velika podjetja, kot so Netflix, Apple in Facebook, objavila odlične rezultate, izpolnjena pa so bila tudi nova, višja pričakovanja.

Alibaba je 2. februarja objavil nepričakovano visoke dobičke na delnico (EPS) in prihodek. Alibaba je v primerjavi s predhodnim letom narasel za 24%.

Alphabet (Google) je presegel pričakovanja, saj je prihodek bistveno boljši od pričakovanega in je poskočil za 23%. Delnice Alphabeta so po zaprtju borze poskočile za 7%.

Podjetje, ki ga je soustanovil Elon Musk, spletna platforma za trgovanje z denarjem, PayPal, je objavilo tudi boljše rezultate od pričakovanih, nato pa so delnice podjetja narasle za 7%. Družba je v četrtem četrtletju poročala tudi o visoki 209-odstotni rasti dobička. PayPal je lani narasel za neverjetnih 128%.

Brezplačni vodnik »Kako trgovati s cenami delnic« si prenesite tukaj.

Amazon je objavil nove rekordne rezultate, dobiček na delnico in prihodek je bil boljši od pričakovanega. Prvič v zgodovini podjetja so prihodki presegli 100 milijard dolarjev. Vendar pa je novica, da bo Jeff Bezos letos poleti odstopil z mesta izvršnega direktorja, v manjši meri znižala ceno delnic. Amazon je v zadnjem letu narasel za kar 60%.

Vlagatelji so pričakovali, da bo sezona finančnega poročanja zaradi negativnega vpliva pandemije kazala rezultate pod povprečjem, vendar se to ni uresničilo in trgi zdaj upajo na prihodnjo gospodarsko rast.

Brezplačni vodnik »Kako trgovati s cenami delnic« si prenesite tukaj.


Viri: Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters in Refinitiv

Pogodbe za razliko (CFD-ji) so zapleteni instrumenti, ki zaradi vzvoda vključujejo visoko stopnjo tveganja, da hitro izgubite denar. Večina računov majhnih vlagateljev pri trgovanju s pogodbami za razliko izgubi denar. Razmisliti morate o tem, če razumete pogodbe za razliko in če si lahko privoščite tveganje, da izgubite ves denar. Ne pozabite: izgubite lahko vse, vendar ne več od stanja na vašem računu za trgovanje. Ti produkti morda niso primerni za vse stranke, zato zagotovite, da razumete tveganja in poiščite neodvisen nasvet. To gradivo ne predstavlja ponudbe ali napeljevanja k nakupu kateregakoli finančnega instrumenta. Fortrade ne sprejema odgovornosti za uporabe teh informacij in za morebitne posledice. Ne podajamo zagotovil ali jamstev glede točnosti ali popolnosti teh informacij; posledično vsaka oseba, ki sprejema odločitve na podlagi teh informacij, to počne na lastno tveganje. Informacije na tej strani niso naslovljene na prebivalce Združenih držav Amerike ali Belgije ter niso namenjene za distribucijo ali uporabo s strani katerekoli osebe v katerikoli državi ali pristojnosti, kjer bi bila takšna distribucija ali uporaba v nasprotju z lokalnimi zakoni ali predpisi.