Lastniki kavnih avtomatov na kapsule se pogosto sprašujejo, kje te kapsule dobiti. Kapsule za kavne avtomate se sicer lahko kupi v marsikateri trgovini, na voljo pa so tudi na spletu. Smiselno je tudi, da se odločimo za original kapsule, saj so kavomati narejeni tako, da najbolje delujejo z original kapsulami. Poleg tega, pa je kava iz original kapsul navadno boljša, bolj okusna. Poglejmo si, katere vrste kavnih kapsul poznamo.

Vrste kapsul

Eden od najboljših načinov za izbiro kapsule je, da se orientiramo po njenem izvoru. Glede na izvor kave lahko tudi vemo približno, kakšen okus in aromo bodo kapsule za kavo imele.

Kava Columbia je tako sadna in živahna. S pozno pobrano Arabico vsebuje le oprano kolumbijsko Arabico z visokih nadmorskih višin.

Etiopska kava je cvetna in bistra. Ima aromo cveta pomaranče, bogate marmeladne sadne note izhajajo iz kave, sušene na soncu. Neprekinjeno ročno obračanje kavnih zrn te kave, z namenom zagotavljanja enakomernega sušenja, zahteva veliko pozornosti. Pridelovalci iz Etiopije to metodo uporabljajo dlje, kot kdor koli.

Kava iz Nikaragve je sladka in harmonična. Če bi bila t.i. »Black-Honey« metoda pridelave enostavna pot do medene kave, bi jo uporabljali vsi. Vendar si le nekaj pridelovalcev upa uporabljati to metodo. To je redek proces in zahteva natančno spremljanje. Ta obdelava vsem Arabicam iz Nikaragve zagotovi satenasto gladko teksturo in sladke žitne note.

Indijska kava je intentzivna in začinjena. Ta kava svoje intenzivne, lesnate, začinjene arome dobi iz monsunske Robuste, dodane indijski Arabici. Monsunska kava je unikatna za jugozahodno obalo Indije. Monsunski vetrovi nekaj mesece namakajo in sušijo zrna, tako kot so to počeli v času, ko so kavo še z jadrnicami prevažali v Evropo.

Indonezijska kava je bogata in lesnata. Pridelovalci na Sumatri na ta način pridelujejo svojo kavo zaradi tamkajšnje vlažne klime. Kavo luščijo, dokler je le-ta še vedno mehka in vlažna, ker se odprta zrna hitreje sušijo. Ta metoda je edinstvena za njih in ustvarja klasični indonezijski okus - žametno poln, divje aromatičen z notami sušenega tobaka.

Poznamo tudi druge vrste kave, ki pa so bolj posebne. Zanimive so npr. italijanske mešanice, ki imajo glede na svoje poreklo prav tako vsaka svoj značilen okus in aromo.

Kje kupiti kapsule za kavo

V Sloveniji sta dve trgovini, kjer lahko izbirate med široko paleto različnih vrst kavnih kapsul in dodatkov h kavi. Ena se nahaja v Cityparku, druga pa na Celovški cesti v trgovskem centru Aleja. Obe torej v Ljubljani. Kapsule za kavo pa lahko kupite tudi na spletu.