Skoraj polovica mladih, vključenih v raziskavo, ki jo je izvedel World Economic Forum, pravi, da so »brez samozavesti« ali »samo delno samozavestni«, ko pomislijo na svoje trenutne veščine, ki bi jim morda lahko zagotovile službo v naslednjih 5 – 10-ih letih. 46% udeležencev, starih med 20 – 30 let in iz 187 držav, si zato želi, da bi šole svoje izobraževalne programe prilagodile in uskladile s potrebami trga dela.

Foto: Gea College
Foto: Gea College

Do pomanjkanja samozavesti v svoje znanje in veščine namreč prihaja zaradi današnjega bliskovitega razvoja in pojava novih tehnologij ter naše miselne naravnanosti. Tehnologija se rapidno razvija in postaja vedno bolj prefinjena, kar pomeni, da se moramo za vzdrževanje, ustvarjanje in optimiziranje vseh sistemov nenehno učiti. In zato potrebujemo podjetniško miselnost.

Tudi vse več kadrovikov meni, da je čas za spremembe pri iskanju primernega kadra, saj menijo, da bi morala podjetja investirati v bodoče talente s »pravo osebnostjo«, namesto da izgubljajo čas z iskanjem zaposlenega, ki je izurjen v vsem, kar od njega zahtevajo. Prepričani so, da je vsak uspešen posameznik imel nekoga, ki je na začetku verjel vanj. Vseeno je, ali gre za novopečenega diplomanta ali izkušenega strokovnjaka, prav vsi pri svojem delu potrebujejo pozitivno naravnanost ter pripravljenost delati in ustvarjati. Torej vsak, ki želi prosperirati, potrebuje podjetniško miselnost.

Prav to pa strokovnjaki navajajo kot ključno veščino 21. stoletja. Doc. dr. Dario Berginc, visokošolski učitelj na Fakulteti za podjetništvo GEA College in raziskovalec na področju menedžmenta in podjetništva ter avtor knjige Rastoča podjetja v teoriji in praksi to mešanico lastnosti opredeli kot “stanje duha, ki usmerja človekovo vedenje do podjetniške aktivnosti in rezultatov”.

“Prav podjetniška miselnost ustvarja uspešne, inovativne in kreativne podjetnike ter jim omogoča, da prepoznajo priložnosti na trgu in da si upajo prevzeti odgovornost ob tveganih odločitvah,” še dodaja.

Posameznik s podjetniško miselnostjo združuje skupek lastnosti, ki so tudi trajnostno naravnane, saj so v interesu skupine, ne samo posameznika. Pozitivna in kreativna miselna naravnanost, sposobnost prepričljive komunikacije, lastna motivacija ter žilavost in sposobnost učenja iz napak so vse vključujoče značilnosti, ki ustvarjajo dodano vrednost tako za zaposlenega kot za podjetje ali organizacijo. Posameznik s takim načinom delovanja je zaželen na vseh položajih v družbi.

Foto: Gea College
Foto: Gea College

Na GEA College že vrsto let skozi prakso na študiju učimo podjetniške miselnosti in svojim študentom podajamo praktična znanja in veščine, s katerimi jih opolnomočimo za samostojno in uspešno delo na njihovi poklicni poti. Na GEA College sodelujemo le s predavatelji iz prakse, imamo osebni pristop, majhno število študentov v skupinah in zato vse študente poznamo po imenih. Kot butična podjetniško poslovna šola ponujamo celostno platformo, na kateri pridobijo znanje in socialni kapital ter smo kot izobraževalna ustanova njihov partner za celo življenje. Poleg kakovostnega študija študentom ponujamo celotno infrastrukturo – Karierni center, Inkubator, Erasmus+ izmenjavo tako za študente kot za zaposlene.

GEA College zajema tako Fakulteto za podjetništvo kot Center višjih šol ter ponuja kar 13 študijskih smeri in e-študij. Zakaj študirati na GEA College v tem posnetku razloži študentka in predsednica Študentskega sveta GEA College Lučka Žunič. Lahko pa se udeležite tudi informativnega dneva v septembru ob 17. uri in se sami prepričate, zakaj je to prva in najboljša izbira.