Foto: Spar
Foto: Spar

Kaj sploh je palmovo olje?

Kako dobro poznate palmovo olje? Gre za rastlinsko olje z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, ki je eno izmed najpogosteje uporabljenih rastlinskih olj v prehranski industriji. Olje pridobivajo iz afriških oljnih palm, največ pa jih raste v Indoneziji in Maleziji. To sestavino najdemo v mnogih prehranskih izdelkih, prav tako pa je široko uporabljena tudi v ostalih izdelkih, kot so kozmetični izdelki in izdelki za nego kože.

Zakaj je palmovo olje uporabljeno tako pogosto in katere so negativne strani uporabe?

Palmovo olje je med proizvajalci priljubljeno predvsem zaradi visoke hranljivosti, po drugi strani pa tudi zaradi nizke cene, saj je v primerjavi z ostalimi olji izjemno ugodno. Zaradi velikega povpraševanja po omenjenem olju v tropskih gozdovih sadijo vse več plantaž oljnih palm, posledično pa krčijo tropski gozd. Z uporabo palmovega olja v prehrambeni industriji tako izgubljamo ogromno dreves, obenem pa tudi življenjski prostor mnogih živalskih in rastlinskih vrst. A nekaj lahko storimo tudi mi. Pri nakupovanju smo lahko pozorni in izberemo tiste izdelke, ki ne vsebujejo palmovega olja.

Foto: Spar
Foto: Spar

Kje torej dobimo izdelke brez palmovega olja?

Z uporabo palmovega olja ne izgubljamo le tropskih gozdov in tamkajšnjih organizmov, ampak se posledično manjša tudi odstotek kisika v zraku, kar seveda vpliva na celotno Zemljo. Ravno zato so se v Sparu odločili, da pri izdelavi več kot 60 izdelkov znamk SPAR opustijo uporabo palmovega olja. Celoten seznam izdelkov brez palmovega olja si lahko ogledate tukaj, najdete pa vse od sladoledov različnih okusov znamke DESPAR, SPAR namaza lešnik in vanilija, različnih SPAR čipsov do SPAR Natur*pur bio medenih vafljev.

Foto: Spar
Foto: Spar

Brez palmovega olja pa lahko kupite tudi pekovske izdelke!

V Sparu pa ne ponujajo le pakiranih izdelkov, ki ne vsebujejo palmovega olja, ampak spremembe uvajajo tudi v svoji Pekarni SPAR, kjer nikoli ne manjka inovacij. SPAR kot edini trgovec z lastno pekarno sedaj ponuja tudi pekovske izdelke brez palmovega olja! Letos jim je s pomočjo izkušenih pekov uspelo spremeniti recepturo za:

  • krofe Pekarne SPAR, ki so brez palmovega olja že od maja, in
  • vse pekovske izdelke Pekarne SPAR, ki so brez palmovega olja od septembra.

A Sparovo inoviranje se ne konča tukaj. Pri trgovcu so se odločili, da bodo v bližnji prihodnosti brez palmovega olja tudi vse slaščice Slaščičarne SPAR. Skupaj se lahko odpovemo palmovem olju in tako ohranimo tropske deževne gozdove in živalske ter rastlinske vrste v njem.