Potrošniki pa imamo v tem procesu veliko moč, saj z nakupom lokalnih pridelkov in izdelkov podpiramo slovenske kmete in razvoj slovenskega podeželja ter obenem še skrbimo za okolje.

Zakaj izbirati lokalno hrano?

Domača, lokalno pridelana hrana je bolj kakovostna. Krajše poti od pridelovalca do potrošnika namreč ohranjajo višjo hranilno vrednost živil, saj ta začne upadati takoj, ko plod odrežemo od njegovega vira hrane in vode, zaradi česar mora začeti uporabljati lastne zaloge.* S krajšimi transportnimi potmi naredimo veliko dobrega tudi za okolje. Z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane podpiramo slovenske kmete in s tem tudi razvoj slovenskega podeželja. Ne nazadnje pa vedeti, od kod prihaja hrana, pomeni vedeti, kaj jemo, zato vedno več potrošnikov natančno prouči etikete in sledi poreklu izdelkov.

V okviru projekta To smo mi si Spar Slovenija prizadeva za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. Foto: Spar
V okviru projekta To smo mi si Spar Slovenija prizadeva za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. Foto: Spar

Od pridelovalca na vašo mizo

V Sparu se zelo dobro zavedajo prednosti lokalne pridelave in samooskrbe z živili, zato negujejo odnose s svojimi dobavitelji. V okviru projekta »To smo mi« si prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. Ponosni so, da je v njihovi ponudbi kar 70 % izdelkov slovenskih proizvajalcev**.

Nov korak naprej pa so v Sparu naredili s projektom »Naravnost od pridelovalca«, ki ga uresničujejo v sodelovanju s svojimi zanesljivimi partnerji. Spar tako kmetovalcem omogoča pravičnejši odkup pridelkov in izdelkov, spodbuja živalim prijazno rejo ter pripomore k razvoju slovenskega podeželja in večji samooskrbi Slovenije s hrano v prihodnosti. Z omogočanjem krajših transportnih poti, ki obenem pomenijo manj stresa za živali in nižje emisije CO², pa prispeva tudi k skrbi za naš planet. Seveda pa imate pri tem dobrobit tudi kupci, saj imate kakovostna živila preverjeno slovenskega porekla na dosegu roke – na Sparovih policah.

Borut Grum, vodja odkupa pri Koroški kmetijsko  ̶  gozdarski zadrugi, in Polde Mrak, lastnik kmetije Mrak. Foto: Spar
Borut Grum, vodja odkupa pri Koroški kmetijsko ̶ gozdarski zadrugi, in Polde Mrak, lastnik kmetije Mrak. Foto: Spar

Pomemben del verige

Kmetijske zadruge so pomemben člen med pridelovalci in trgovci, saj skrbijo, da slovenski pridelki in izdelki prispejo na trgovske police. Ena takšnih je Koroška kmetijsko ̶ gozdarska zadruga z več kot 70-letno tradicijo, ki ima že kar 1000 članov. Med drugimi skrbi tudi, da so v Sparovih trgovinah ekološko goveje meso in mesni izdelki kmetije Mrak.

Na družinski kmetiji Mrak se posvečajo ekološki reji goveda. To pomeni, da svojim kravam omogočajo pašo na travniku ter jim nudijo več gibanja tako v hlevu kot na prostem, hranijo jih s krmo brez GSO in sintetičnih dodatkov, celoten proces vzreje pa se odvija pod strogim nadzorom. Njihovo ekološko meso je prav zato tako kakovostno in okusno. Kmetijo Mrak je na Koroškem obiskal voditelj David Urankar. Oglejte si video in pobliže spoznajte sodelovanje Mrakovih in Koroške kmetijsko ̶ gozdarske zadruge.

*Vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/zakaj-izbrati-lokalno-hrano/

**Zaokroženi odstotek povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.
(VIR: https://www.varuhverigehrane.si)