Mesto bo vas na prvi pogled očaralo s svojo bogato zgodovino. Zelo zanimivo je, da je v Ohridu neverjetnih 365 cerkva in samostanov. Med njih spada tudi samostan Sv. Naum, zibelka slovanske pismenosti.

Jezero je staro približno pet milijonov let in je pravzaprav eno najstarejših na svetu, ki je s svojo značilno floro in favno eden največjih bioloških rezervatov v Evropi in kulturna dediščina pod zaščito Unesca.

Vse to je zavito v starem Ohridu, kjer vsak tlakovec pločnika pripoveduje svojo zgodbo. Navdušilo vas bo vse, kar boste videli. Ohrid vam bo nedvomno zlezel pod kožo že v prvem trenutku, ko se boste potopili v naročje mirne svetlo-temne gladine Ohridskega jezera, medtem ko vas objema sonce in tisoče biserov, ki plešejo okoli vas, biserov Severne Makedonije. Počutili se boste, kot da ste vstopili v nekakšno kraljestvo sanj. Energično, pa tako mirno. Sodobno, vendar tako avtentično in tradicionalno. Mesto, kjer se lahko tisočkrat izgubite in najdete, vsakokrat pa se počutite, kot da ste tam prvič.

Kaneo.
Kaneo.

Iskalci duševnega miru bodo očarani nad Plaošnikom, Sv. Naumom, Kaneom, Sv. Sofijo, jamskim samostanom sv. Erazma in preostalimi 360 svetišči. Vsako izmed njih skriva bogastvo, ki ga nikjer drugje ne boste našli. Takšen primer je Plaošnik – samostan Sv. Klimenta, posvečen Sv. Pantelejmonu, ki priča o krščanskem cerkvenem življenju v Makedoniji v prvem stoletju po našem štetju. Tu so odkrili 500 meniških grobov in druge bogate najdbe: pozlačena oblačila, križe, ikone, relikvije.

Plaošnik.
Plaošnik.

Prav tukaj je stala Ohridska šola, zibelka slovanske pismenosti, duhovnosti in kulture, ki se šteje za prvo slovansko univerzo na svetu. Samostan Sv. Naum pa je bil zgrajen na visoki skali nad Ohridskim jezerom, na njegovi najjužnejši točki. Samostanska cerkev je posvečena svetim nadangelom, leta 905 jo je dal zgraditi sv. Naum, ki je tam tudi pokopan, njegov grob pa vzidan v jugovzhodnem delu narteksa, kjer je tudi grob sv. Klimenta.

Ena najlepših zgradb bizantinske in makedonske arhitekture je nedvomno zborna cerkev sv. Sofije. Katedralna cerkev je eden največjih kompleksov fresk bizantinske umetnosti 11. stoletja v Evropi. Freske, ki izvirajo iz 11. in 14. stoletja, so izjemno pomembne in prisotne v vseh znanstvenih izdajah. Veličastno preddverje izvira iz let 1313/14.

Samuelova trdnjava.
Samuelova trdnjava.

Z razlogom so v biblijski Makedoniji vse poti vodile v Ohrid. To, kar boste tukaj občutili, bo za vedno ostalo v vašem spominu. Vprašali se boste, kako je mogoče, da je vsa lepota tega sveta zbrana prav tu. Morate obiskati Samuelovo trdnjavo, eno izmed številnih značilnosti mesta. Zgraditi jo je dal car Samuel, ko je bil Ohrid središče njegovega cesarstva. Na trdnjavi je danes ohranjeno 18 stolpov in štirje vratni loki. Deli trdnjave se razprostirajo proti jezeru in nižjemu hribu starega dela Ohrida. V stari del mesta je v preteklosti vodilo troje vrat, od katerih so ohranjena le zgornja. V njene stene so vzidane številne kamnite plošče z grškimi napisi. Pod delno uničenim zunanjim slojem lahko na notranjih stenah opazimo horizontalne sloje, narejene iz opek bizantinske oblike.

Naslednje na seznamu je antično gledališče, eno izmed treh v državi in edino iz helenističnega obdobja. Najbolje ga je obiskati med festivalom Ohridsko leto, ko zaživi v svojem polnem sijaju in se lahko pohvali s številnimi bogatimi kulturnimi in umetniškimi manifestacijami. Vsaj za trenutek si privoščite neponovljiv užitek na odprtem, pod čarobnim zvezdnatim nebom.

Ste že slišali za Zaliv kosti? Gre za rekonstruirano prazgodovinsko koliščarsko naselje iz obdobja od 12. do 15. stoletja pr. n. št., postavljeno na lesenih kolih. Je svojevrstni muzej na vodi, kjer so najdeni ostanki starodavnega prebivališča, potapljaško oporišče in rekonstruirana rimska trdnjava.

Hiša Robevci
Hiša Robevci

Naj vas ohridski časovni stroj odpelje v hišo Robevci – enega najznačilnejših objektov mestne arhitekture v Severni Makedoniji, ki je danes arheološki muzej, etnološka razstava, sklad predmetov znane družine Robevci in del ohridske rezbarske šole.

Ohridsko jezero.
Ohridsko jezero.

Ko vam bo dovolj umetnosti, zgodovine in kulture, si odpočijte v kateri izmed številnih tradicionalnih restavracij in okušajte okusno ohridsko postrv, ohridsko jeguljo, pečeno v pepelu, gjomleze ali ohridski kuhani bagel. Nato pojdite na ohridske peščene plaže in uživajte v neskončni modrini, medtem ko poslušate melodijo valov, ki ob vsakem dotiku peska pripovedujejo ohridsko ljubezensko zgodbo. Ko se prižgejo ulične svetilke, sonce pa se skrije za obzorjem, se Ohrid spremeni v energično mesto, kjer se zabava končuje s prvimi sončnimi žarki.

Ohrid dodajte na vaš seznam obveznih destinacij, saj kdor ni videl Ohrida, ni videl bogastva sveta!