Nenehno poudarjamo, da mladi poleg formalne izobrazbe potrebujejo tudi delovne izkušnje za lažjo in hitrejšo vključitev na trg dela. Program Po kreativni poti do znanja (PKP) je omogočil že več kot 3650 študentom vključitev v projekte, kjer se mladi že med izobraževanjem srečajo z delovnim okoljem ter navežejo stik s slovenskimi podjetji. Za podjetja pa je to odlična priložnost za izbor dobrega kadra. Priložnost za ene in za druge je tu, saj je vse do 22. novembra 2019 odprt Javni razpis Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - Po kreativni poti do znanja, v katerem je za študijsko leto 2019/2020 na voljo 1.778.241,60 evrov.

Podelili že več kot 9,1 milijona EUR

Program Po kreativni poti do znanja spodbuja krepitev sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z (ne)gospodarstvom. V okviru sofinanciranih projektov študenti pod mentorstvom pedagoškega in delovnega mentorja preučujejo kreativne in inovativne rešitve za izzive gospodarskega in družbenega okolja. Program, ki se izvaja že vse od leta 2014, je deležen mnogih pozitivnih odzivov, postregel pa je z odličnimi rezultati. Nastalo je že več kot 530 uspešnih in vsebinsko zelo raznolikih projektov, v katere je bilo vključenih že preko 3650 študentov. Ti so izkoristili priložnost, ki jim danes služi kot pomembna referenca na karierni poti. Program PKP izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, sofinancirata ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad.

Dobre prakse nastalih projektov predstavljene na dogodku za zeleno prihodnost

Živimo v času, ko nekateri aktivisti po svetu pišejo zahteve za podnebno pravičnost, na drugi strani pa imamo mlade, ki že ustvarjajo projekte z neposrednim učinkom in prispevkom k ohranjanju okolja in kakovosti bivanja. Nekaj teh je bilo predstavljenih na edinstvenem dogodku »Kompetence za zeleno prihodnost«, ki ga je sklad pripravil 15. oktobra 2019 v Mariboru. Tam se je predstavilo 15 uspešnih projektov, ki jih izvajajo študenti in profesorji slovenskih fakultet, tako z družboslovnega kot tudi z naravoslovnega področja, vsem pa je bila skupna okoljska tematika. Vsebine projektov so se tako dotikale različnih problematik, povezanih z onesnaževanjem, odvečno embalažo, stranskimi produkti različnih surovin v podjetjih, obnovljivimi viri energije in podobno. Študenti so preko poglobljenih študij različnih problemov iskali rešitve in priložnosti za nadaljnjo uporabo, podajali sistemske predloge, pri tem pa ozaveščali tudi sebe in kot so dejali sami: »postajali vse bolj senzibilni do okoljskih vsebin«. Vsako predstavitev je s koristnim nasvetom pospremila mag. Ladeja Košir Godina, strokovnjakinja na področju krožnega gospodarstva. Uvodoma je predstavila svojo pot in poslanstvo, predstavila koncept krožnega gospodarstva ter navzočo množico spodbudila k radikalnemu premisleku, da vsak postane akter na svojem področju, in sicer z idejo: »Mladi, svet potrebuje vašo energijo, ideje, akcijo!«.

Aktualni razpis je priložnost tudi za vas

Priložnost za vse – mlade, ki si želite delovnih izkušenj, in vse predstavnike gospodarstva, ki si želite projektnega dela z inovativno in znanja željnimi mladimi – je tu, saj je vse do 22. 11. 2019 odprt Javni razpis projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - Po kreativni poti do znanja 2017–2020, v katerem je za študijsko leto 2019/2020 na voljo 1.778.241,60 evrov.

Mladi in predstavniki podjetij, za več konkretnih informacij vas vabimo, da se obrnete na referate fakultet ali na projektno pisano PKP (pkp@sklad-kadri.si, 01 43 45 874).

Razpis in dokumentacija sta objavljena na spletni strani sklada.

Postanite tudi vi del uspešnih zgodb!


Program Po kreativni poti do znanja sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.