Motoristi so slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro "izmuznejo". Hkrati pa je vožnja z motorjem veliko bolj dinamična, premiki so lahko hitrejši in nenadni, zato jih pogosteje spregledamo.

Prvi kilometri v sezoni za motorista najbolj tvegani

Da bi motoriste spodbujali k izboljšanju njihovih voznih sposobnosti, so v Agenciji za varnost prometa kupili napravo Skidbike, ki omogoča motoristom, da v varnem okolju opravijo spretnostni trening in izboljšajo razumevanje obnašanja motorja. Zato vabijo motoriste, da se udeležijo preventivnih dogodkov. Prvi bo že 31. marca, na poligonu varne vožnje AMZS Centra na Vranskem. Ostale termine lahko preverite na www.avp-rs.si

Agencija za varnost prometa svetuje: »Motoristi, vzdržujte psihofizično kondicijo!«

Splošna psihična in fizična pripravljenost je ključnega pomena za varno upravljanje motornega kolesa. Osredotočenost na dogajanje v prometu in pravilne reakcije v kritičnih trenutkih vam lahko rešijo življenje. Bodite aktivni in skrbite za svojo kondicijo, na dolgih vožnjah vam bo prišla še kako prav.

Je vaš motor tehnično brezhiben?

Predpogoj, da se boste varno pripeljali na cilj, je tehnična brezhibnost vašega motorja. Tudi če je še znotraj obdobja veljavnosti rednega tehničnega pregleda, je motor pred začetkom sezone smiselno pregledati. Pri prodajalcih, serviserjih in na preventivnih dogodkih so vam na voljo različne možnosti spomladanskih preventivnih pregledov. Preverite jih!

Vidni in opaženi ste bolj varni

Motoristi so ob začetku sezone na cestah manj pričakovani. Temu primerne so tudi reakcije ostalih udeležencev v cestnem prometu, ki se morajo na motoriste šele navaditi. Poskrbite, da boste v prometu dobro vidni. Zaščitna oprema naj bo v opaznih in živahnih barvah, ali pa uporabljajte odsevni telovnik. Vedno imejte prižgane luči.

Upoštevajte vpliv ceste

Vozišče je še vedno hladno in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik. Zdrsi so bolj verjetni tudi zaradi ostankov zimskega posipa, kljub temu da je bila letošnja zima bolj mila. Vozite previdno in z dovolj rezerve, z zahtevnejšim manevriranjem počakajte na toplejše dni, ki bodo omogočali zanesljivejšo vožnjo.

Posebej previdno pri vožnjah v skupini

Pri vožnjah v skupini bodite še posebej previdni. Skupina ni mesto za dokazovanje, kdo je boljši. Prvi v koloni pa naj bo izkušen in preudaren voznik, ki mora poznati sposobnosti in zmožnosti kolegov za njim.

In ne pozabite na strpnost in previdnost, saj nesreča ne sprašuje, kdo je kriv, po njej iskati krivca pa je prepozno.
Foto: Oglasno sporočilo