Prepoznaven je po visoki ravni specialističnih preiskav z vrhunskimi strokovnjaki, ki ugotavljajo trenutno zdravstveno stanje obravnavanih posameznikov, med njimi najpogosteje tistih, ki zaradi hitrega tempa življenja in podvrženosti stresu spadajo v skupino najbolj obremenjenih in za katere velja tudi večje tveganje za obolevnost. Tistim, ki zaradi nenehnih pritiskov na delovnem mestu spadate v to rizično skupino, zato svetujejo, da menedžerski pregled opravite pravočasno in se prepričate, da je z vašim zdravjem vse v najlepšem redu.

Razširjeni program, ki ga v Medical centru Rogaška opravite v le dveh dneh, vključuje natančne hematološke, biokemične in urinske laboratorijske preiskave, merjenje sestave telesa in prehransko svetovanje, UZ trebuha ter specialistične preglede pri kardiologu z obširnimi preiskavami srca in ožilja, pri gastroenterologu z gastroskopijo in kolonoskopijo, ki ju lahko pri njih opravite brez bolečin v analgosedaciji ali pa postopek celo prespite v globoki sedaciji. Prav tako vključuje specialistični pregled pri dermatologu in fiziatru, za moške pregled pri urologu, za ženske pa pri ginekologu. Vanj je vključena tudi MR-preiskava ene regije oziroma dela telesa. Priporočajo jih vsem, ki sodite v skupino najbolj obremenjenih in ste starejši od 40 let, mlajšim od 35 let pa le v primeru, če gre za družinsko obremenitev.

Termin za MR-preiskavo kandidata je seveda usklajen tudi z vnaprej dogovorjenim urnikom za celostni razširjeni preventivni menedžerski pregled. Odločitev glede MR-preiskave posameznega dela telesa lahko ob morebitnih težavah predlagate sami, jo sprejmete po posvetu skupaj z zdravnikom ali pa se odločite za preventivno MR-preiskavo dojk ali prostate.

V Medical centru Rogaška vam kot edini v Sloveniji omogočajo tudi MR-preiskavo celega telesa, seveda pa bo v kombinaciji z razširjenim preventivnim menedžerskim pregledom ta preiskava tudi cenovno ugodnejša. Neinvaziven diagnostičen postopek je koristno orodje za odkrivanje naključnih patoloških sprememb pri načeloma zdravih ljudeh. Z njim lahko pravočasno odkrivajo ledvične karcinome, malignome jeter, limfome ali kostne tumorje, pa tudi tumorje trebušne slinavke, jeter, nadledvičnih žlez ter obolenja ožilja - ateroskleroze. Za oceno in zdravljenje bolezni bo s timskim in multidisciplinarnim pristopom poskrbela ekipa specialistov z različnih področij medicine.

Posamezniki imate možnost dopolniti pregled tudi s specialistično obravnavo pri otorinolaringologu, ortopedu, nevrologu ali žilnemu kirurgu.

Ekipa vrhunskih strokovnjakov bo po potrebi opravila še dodatne natančne preiskave za zdravljenje bolezni, še preden bi se začeli pojavljati prvi bolezenski znaki. V tem primeru bo prognoza za ozdravitev veliko boljša, način zdravljenja pa za posameznika tudi manj obremenjujoč.

Vsak kandidat, ki opravlja menedžerski pregled v Medical centru Rogaška, ima v času preiskav v različnih ambulantah ves čas zagotovljeno spremstvo medicinskega osebja, pri zdravniku specialistu pa na podlagi izvidov še individualno obravnavo.

Posledice hitrega načina življenja se najpogosteje kažejo kot prekomerna telesna teža, povišan holesterol, trigliceridi in sladkor v krvi ter povišan krvni pritisk. Med najpogostejše bolezni sodijo bolezni srca in ožilja (angina pektoris, srčni infarkt, možganska kap), bolezni prebavil (posledica neredne prebave, refluksna bolezen želodca, ulkusna bolezen, rak želodca in črevesja), ter kronična utrujenost, motnje spanja, izgorelost in depresija. Vzroki za to so številni, med njimi pa prednjačijo nezdrav način življenja, neustrezna prehrana, pomanjkanje gibanja ali neprestan stres. K temu svoje dodajo tudi nezdrave razvade, kot so kajenje, nezmerno uživanje alkohola in poživil. Lahko pa so dedno ali biološko pogojeni in nanje ne moremo vplivati.

Več o MR-preiskavah posameznih delov telesa

Specialisti v radiološki ambulanti opravljajo tudi diagnostične preiskave posameznih delov telesa, kot so MR-preiskave trebuha, živčevja oz. možganov in hrbtenjače ter mišično-skeletnega sistema, kot eden redkih centrov pri nas pa izvajajo tudi preventivne preglede dojk in prostate, pregled ožilja z MR-angiografijo ter MR-artrografijo za preiskavo sklepov ramen, zapestij in kolkov.

MR trebuha

Magnetna resonanca trebuha je metoda, ki jo običajno uporabljajo pri ciljani razjasnitvi diagnostičnih problemov pri organih v trebuhu (jetra, žolčni vodi, trebušna slinavka, ledvice, vranica, obščitnica, široko in ozko črevo), in sicer kot dodatno preiskavo pri opredelitvi sprememb, ki jih z običajnimi CT- ali UZ-preiskavami ne morejo zanesljivo opredeliti. MR-preiskava namreč omogoča visoko ločljivost mehkih tkiv v trebuhu in ločevanje med posameznimi bolezenskimi stanji, v mnogih primerih tudi med benignimi in malignimi (nevarnimi) spremembami – tumorji, kar pacientu pogosto lahko prihrani morebitno biopsijo (odvzem tkiva za analizo). Z MR-preiskavo trebuha lahko dobro prikažejo in opredelijo vnetja, tumorje in vzroke za bolečine neznanega izvora. Opredelijo tudi bolezenska stanja v medenici, predvsem ginekološka in urološka obolenja, kot so rak prostate, materničnega vratu, ciste jajčnikov in bolezni maternice.

MR dojk

Z MR-preiskavo dojk zgodaj odkrivajo majhne karcinome, njihove začetne oblike ali tumorje, ki niso bili zaznani na predhodnih preiskavah (mamografija ali UZ dojk). Priporočajo ga ženskam z visokim družinskim tveganjem, pri dodatnih razjasnitvah ob odkrtiju novih sprememb, pred načrtovanimi operacijami raka dojk ter za pooperativno sledenje za izključevanje ponovitve bolezni.

MR prostate

MR-preiskavo prostate priporočajo moškim že pred 40. letom starosti, saj je rak prostate najpogostejši rak pri moških in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Bolezen se najpogosteje razvije pri starejših moških in se lahko razširi v sosednje organe, kot so mehur, semenske vezikule, sečnico ali danko, v bezgavke ter po krvi v oddaljene organe - kosti, pljuča, jetra, pljučno mreno in nadledvične žleze. Preiskava prostate z magnetno resonanco se po že izvedeni UZ-vodeni biopsiji in potrditvi bolezni uporablja prvenstveno za oceno razširjenosti bolezni izven prostate, čedalje več preiskav pa izvajajo tudi pri pacientih z zvišanim markerjem PSA, kjer UZ-preiskava tumorja ni potrdila. Z MR-napravo je mogoče slediti in ocenjevati trenutno stanje bolezni do operativnega posega ali za odkrivanje ponovitve bolezni pri pacientih, ki jim je bila prostata že odstranjena.

Nevroradiološke MR-preiskave

MR je poleg računalniške tomografije (CT) najpomembnejša in najpogosteje uporabljena diagnostična metoda, ki omogoča trirazsežen prikaz delov telesa. MR uporablja slojno lastnost različnih tkiv za izvrsten prikaz mehkega tkiva, poleg anatomskega prikaza sestave telesa pa omogoča tudi vpogled v delovaje možganov, metabolične spremembe, mikrocirkulacijo in arhitekturo na celični ravni.

MR- angiografija

Z MR-angiografijo preverjajo ožilje celega telesa in preiskujejo morebitne spremembe, kot so anevrizme in zamašene žile, s katerimi je mogoče preprečiti možgansko kap.

MR mišično-skeletnega sistema in MR-artrografija

Več kot polovica ljudi trpi za kronično ali ponavljajočo se bolečino v mišicah in hrbtenici, mnogi že po 30. letu starosti, drugi spet z vnetnimi bolečinami in jutranjo okorelostjo. Z MR-preiskavo je zdaj mogoče hitro in natančno opredeliti morebitne bolezni, saj mišično-skeletna radiologija omogoča prikaz patologije kosti, sklepov in mehkih tkiv z različnimi diagnostičnimi preiskavami: ultrazvok, CT in magnetna resonanca (MR). Medical center Rogaška je eden redkih centrov, ki izvaja MR-artrografijo, preiskavo, ki omogoča natančen vpogled v ramenske sklepe, zapestja in kolke ter ponuja natančne ocene hrustančnih površin, pa tudi celotne hrbtenice in sklepov pri revmatskih boleznih, kjer so prizadeti hrbtenična vretenca in periferni sklepi, pogosta obolenja, ki se velikokrat prepozno odkrije. Pri teh preiskav sodeluje več specialistov: mišično-skletni radiolog, ortoped, nevrolog in fiziater.

MR za rekreativne in vrhunske športnike

S športom povezana mišična bolečina je pogost problem tako pri športnikih kot tistih, ki ne trenirajo. MR-preiskava bo hitro in natančno opredelila stopnjo poškodbe mišic, hematom, fascialno herniacijo, posledično fibrozo, maščobno infiltracijo ter poškodbo tetiv ali sklepov.V Medical centru Rogaška se ukvarjajo tudi z diagnostiko športnikov. Tako rekreativnim kot vrhunskim športnikom omogočajo vrhunsko in hitro diagnostično preiskavo, kar je še posebej pomembno za tiste, ki želijo čim prej nadaljevati s športno aktivnostjo.

Medical center Rogaška – uradni izvajalec preiskav z magnetno resonanco za rokometno reprezentanco v letu 2019
Medical center Rogaška – uradni izvajalec preiskav z magnetno resonanco za rokometno reprezentanco v letu 2019
Medical center Rogaška

Zdravilišče Rogaška – Zdravstvo d. o. o.
Zdraviliški trg 9, 3250 Rogaška Slatina

Menedžerski pregledi:
T: 03/ 811 70 12, 051 399 003
E: menedzerski.pregledi@rogaska-medical.com

Magnetna resonanca:
T: 03/ 811 70 80
E: moj-termin@rogaska-medical.com

www.rogaska-medical.com