V določenih primerih je bolečina pravzaprav koristna in celo nujna za preživetje, saj izzove refleksni umik pred škodljivimi dejavniki. Vsekakor pa smo si enotni, da je bolečina neprijetna in nam zmanjšuje kakovost življenja, zato jo je smiselno in potrebno čim prej omiliti. Akutno in subakutno bolečino je potrebno umiriti tudi zato, da se ne razvije v kronično bolečino.

Super magnetoterapija (SIS)
Super magnetoterapija (SIS)

Stopnje bolečine

Tipično se bolečina najpogosteje pojavi pri poškodbi. Lahko pa jo začutimo tudi v mirovanju in ponoči brez predhodne poškodbe. Glede na čas trajanja delimo bolečino na akutno, subakutno in kronično. Akutna bolečina je nenadna, hitra in ostra in običajno traja nekaj dni. Do nje pride po poškodbah, operacijah kot tudi pri vnetju. Subakutna bolečina traja od nekaj dni do nekaj tednov. Če pa se nadaljuje tudi po času celjenja poškodbe oziroma zdravljenja bolezni in traja več kot tri oziroma šest mesecev, pa pravimo, da imamo kronične bolečine.

Super magnetnoterapija je najnovejša tehnologija za hitrejše okrevanje in odpravo bolečine. Privoščite si najboljše in se naročite na terapijo v fizioterapevtskem centru Artros Reha.

Omilite bolečino s super magnetoterapijo (SIS) in terapijo z visoko energijskim laserjem (HIL)

Sodobna fizioterapija danes uporablja tudi dosežke vrhunske tehnologije. Akutna in kronična bolečinska stanja po poškodbah in preobremenitvah mehkih tkiv, stanja po zlomih, vnetja obsklepnih tkiv in druge zelo pogoste težave današnjega bolnika, so odpravljena v mnogo krajšem času in z bistveno manj bolečinami, kadar izkušen fizioterapevt poleg individualne terapevtske vadbe uporablja tehnološko izredno dovršene aparaturne terapije. Ena izmed njih je tudi terapija s super magnetom.

Super magnetoterapija je najnovejša tehnologija, ki temelji na elektromagnetnem polju katerega moč doseže do 2,5 T, kar je veliko močneje kot pri preiskavi z magnetno resonanco. Poleg tega se terapevtski učinek določa tudi s frekvenco, ki doseže do 150 Hz in s tem vplivamo na vse stopnje bolečine. Glavni učinek terapije je takojšnje zmanjšanje bolečine, katerega je čutiti že po prvi terapiji. Zelo priporočljiva je tudi za hitrejše celjenje zlomov ter stimulacijo mišic.

Super magnetoterapijo kombiniramo tudi s terapijo z visoko intenzitetnim laserjem (HIL), kateri ima 50-100x večjo izhodno moč kot klasični hladni laser, kar omogoči takojšnje protibolečinsko, protivnetno in biostimulativno delovanje.

Terapija z visoko intenzitetnim laserjem (HIL)
Terapija z visoko intenzitetnim laserjem (HIL)

Brez vaj ne gre

Po umiritvi bolečine je bistvenega pomena, da pričnemo z individualno fizioterapevtsko obravnavo pod vodstvom usposobljenega fizioterapevta. Proces rehabilitacije v katerem fizioterapevt hkrati izvaja terapije le pri enem pacientu je nedvomno bistveno učinkovitejši in varnejši, saj omogoča prilagajanje poteka terapij in stopnjevanje aktivnosti glede na hitrost napredovanja pri vsakem posamezniku posebej. Fizioterapevtska obravnava mora obsegati izvajanje individualnih vaj in tudi različne manualne tehnike. Pomembno je, da se naučite pravilno izvajati vaje ter da se vam izdela program vaj s katerim boste nadaljevali sami doma.

Individualna fizioterapevtska obravnava je bistveno učinkovitejša in varnejša.
Individualna fizioterapevtska obravnava je bistveno učinkovitejša in varnejša.

Naročite se v fizioterapevtskem centru Artros Reha, kjer boste z individualno fizioterapevtsko obravnavo hitreje okrevali in se vrnili k delu oziroma športu.

Kdaj k zdravniku?

Mišična bolečina po naporu, ki je normalna reakcija mišice na preobremenitev, se pojavi od 12 do 48 ur po naporu in izzveni spontano v 3 do 7 dneh. Pojavi se ob začetku nove aktivnosti ali po pretirani obremenitvi in ni nevarna, le neprijetna.

»Če pa je vzrok bolečine poškodba in povzroča težave pri vsakodnevnih aktivnostih, je vsekakor smiselno obiskati zdravnika,« je pove mag. Martin Mikek, dr. med., spec. ortopedije iz medicinskega centra Artros. Po njegovem mnenju je pomembno odkrivanje vzroka, zaradi katerega je prišlo do poškodbe oziroma bolečine. Če tega ne storimo in ne odpravimo vzroka, se bolečina prej ali slej vrne.