Med njimi najpogosteje opažamo nenevarna pigmentna znamenja, ki jih pravimo tudi materina znamenja ali lepotne pike. Poleg njih na koži pogosto najdemo tudi seboroične keratoze, hemangiome, pecljate fibrome, bradavice ali druge nenevarne spremembe. Pri starejših ljudeh pa se na koži, zlasti kadar je ta od sonca poškodovana, lahko pojavijo tudi kožna rakasta obolenja.

Foto: AdobeStock
Foto: AdobeStock

Za odstranitev kožnih sprememb se odločimo iz različnih razlogov. Kadar se pojavi kožni rak moramo tako spremembo v čimkrajšem času odstraniti, izrezani del pa poslati na patohistološki pregled za potrditev diagnoze in oceno robov izreza. Prav tako se za hiter izrez odločimo tudi tedaj, ko se kožna sprememba prične spreminjati. Še zlasti pozorni smo tedaj, kadar prično pigmentna znamenja spreminjati svojo barvo, obliko in velikost.

Za odstranjevanje znamenj ali drugih nenevarnih kožnih sprememb pa se pacienti odločijo kadar so kožne spremembe estetsko moteče ali pa želijo odstraniti funkcionalno motečo kožno spremembo, ki pacienta moti pri vsakdanjem življenju. Pri moških so pogosto moteča predvsem znamenja na obrazu, ki moškega ovirajo pri britju. Pri ženskah pa so pogosto moteča izbočena znamenja v lasišču, ki jih ovirajo pri česanju ali friziranju ali pa znamenja, ki se nahajajo pod tračkom nedrčka ali pod pazduho. Na teh mestih pogosteje prihaja do nenamernih poškodb znamenj, zlasti kadar so le-ta izbočena.

Odstranjevanje kožnih sprememb se ponavadi opravi v lokalni anesteziji. To pomeni, da se v okolico spremembe vbrizga lokalni anestetik in je zato operacija povsem neboleča.
Pri odstranjevanju večjih kožnih sprememb, zlasti na obrazu ali uhljih, je rana po izrezu lahko prevelika, da bi jo lahko direktno zašili. V takem primeru je potrebno napraviti rekonstrukcijo kožnega defekta z lokalnim režnjem ali s kožnim transplantatom.

Foto: AdobeStock
Foto: AdobeStock

Okrevanje po izrezu kožne spremembe je odvisno od vrste in velikosti izrezane spremembe, lokacije izreza in tudi od uporabljenih tehnik zapiranja kožne rane. Na glavi rane celijo do teden dni, drugod po telesu pa do 14 dni. Ko so rane zaceljene se šive odstrani, pogosto pa so rane zašite z resorbilnimi šivi, ki se sami razgradijo in tako šivov sploh ni potrebno odstranjevati.

Sveža pooperativna brazgotina je sprva rdeče barve, kasneje rožnata in po letu do dveh, ko brazgotina dozori, se stanjša in zbledi. Nega brazgotine vključuje redno mazanje z nevtralno mastno kremo ali pa mazanje s silikonskim mazilom. Brazgotine ne smemo izpostavljati soncu leto dni po posegu.

V naši ambulanti za plastično kirurgijo vam bo plastični kirurg Miloš Milošević, dr. med. prijazno predstavil operacijo odstranitve kožne spremembe. Po posegu pa vam bo podal vsa potrebna navodila za okrevanje ter nego brazgotin.

Ambulanta za plastično kirurgijo Estetika Milošević se nahaja na Ukmarjevi ulici 4, v Ljubljani in na Francetovi cesti 4, v Slovenj Gradcu.

Za vse informacije in naročanje pokličite nas lahko pokličete na 041 339 000 ali nam pišete na narocanje@estetika-milosevic.si.