Foto: Terme Dolenjske Toplice
Foto: Terme Dolenjske Toplice

Možgani ves čas prejemajo informacije in se nanje odzivajo, in tako v telesu sprožajo procese, telo pa s tem porablja veliko energije, pogosto po nepotrebnem. To zelo utruja, pravi Katja Žugman.

Umiriti se, ne skrbeti vnaprej, na zalogo - to je slišati preprosto, a v resnici sploh ni. Kako vi pri tem pomagate ljudem?

Preprosto res ni. A ko se zavemo, da se nam to dogaja, in ko si želimo to spremeniti, smo že na dobri poti. Sprememb pa se je treba lotiti prijazno, s sočutjem do sebe in potrpežljivo, saj jih ni mogoče doseči kar čez noč.

Med oddihom v Termah Dolenjske Toplice gostje spoznajo različne vadbe in aktivnosti za večanje čuječnosti. Vaje lahko hitro okrepijo sposobnost osredotočanja. Naučijo se ozavestiti dogajanje v sebi in okrog sebe in to sprejemati brez obsojanja, samo z opazovanjem. S tem lahko dosežejo olajšanje, globoko sproščenost, ko nadležne misli niso več v ospredju njihove pozornosti. Tako lahko zaživijo bolj harmonično, zdravo in polno.

Vadba, ki je hkrati sproščujoč oddih

Vadbe za čuječnost in vitalnost v Termah Dolenjske Toplice so za goste, ki so tu na oddihu, brezplačne. Gostje se zelo radi udeležujejo meditacij, gozdne kopeli, zvočne kopeli z gongi in tibetanskimi skledami, pa vaj za sproščanje telesa in za srčno koherenco, dihalnih vaj za sprostitev. Ene aktivnosti so namenjene za »gašenje požara«, druge pa je treba, če hočemo doseči trajne spremembe, izvajati redno. Pomembno je, da najdemo take aktivnosti, ki nam ustrezajo, saj je vadba, če so nam vaje všeč, uspešnejša.

Foto: Terme Dolenjske Toplice
Foto: Terme Dolenjske Toplice

Kdor si želi individualnih tretmajev in poglobljene obravnave, lahko rezervira programa Zen ali Antistresni energijski program.

Peter: »Po oddihu Zen v Dolenjskih Toplicah sem se spet našel – uspelo se mi je ustaviti in odpočiti, ponovno sem začutil svoje telo. Zadnje leto sem namreč intenzivno delal na računalniku in sem se povsem zanemaril. Prišel sem tudi z željo, da se prepustim toku življenja, da se neham braniti – in to sem tu tudi uresničil. Kakšno olajšanje! Nad programom sem izredno navdušen

Navdihujoče okolje, zelena narava in sproščeno vzdušje

Tretmaji potekajo zelo sproščeno in zanimivo, v naravi – v gozdu, v termalni vodi in celo v savnah. Katja: »Ko želimo v svojem življenju nekaj spremeniti, je dobro, da vsaj za nekaj dni spremenimo okolje. Treba je spremeniti rutino in si vzeti več časa zase. Pomagajo tudi prijetna doživetja, ki prebudijo čute, na primer, plavanje, masaža, vitaminsko bogata, barvno pestra, raznolika prehrana ali savnanje, ki prečisti in s tem razbremeni telo.«

Hotel Balnea Foto: Terme Dolenjske Toplice
Hotel Balnea Foto: Terme Dolenjske Toplice

Idealen kraj za to je hotel Balnea s svojo celostno ponudbo in ambientom, ki navdihuje umetniške duše in je podaljšek prelepe narave v okolici.

»Dovolite si samo biti, zavedati se lastne vrednosti, tudi ko ne dosegate velikih ciljev. Učite se, da vaše misli niso vaša resnica in da ni treba, da se zlijete z vsem, kar se vam dogaja,« svetuje terapevtka v Termah Dolenjske Toplice Katja Žugman.

Svet potrebuje srečne ljudi

Čuječnost niso le vaje za urjenje pozornosti, pač pa zavestna odločitev, da bomo bolje poskrbeli zase in tako temu svetu, ki nas potrebuje, tudi kaj dali. Katja Žugman rada poudari misel tibetanskega meniha, duhovnega učitelja Thich Nhat Hanha, ki pravi, da je naša najpomembnejša naloga, da osrečimo sebe, saj ta svet potrebuje srečne ljudi.

Foto: Terme Dolenjske Toplice
Foto: Terme Dolenjske Toplice

Rezervirajte oddih v Termah Dolenjske Toplice

Hotel Balnea**** Superior / 08 20 50 300 / booking@terme-krka.eu / www.terme-krka.si