Razmišljate o novi arhitekturni podobi, barvi fasade, kakšna tla izbrati, katero pohištvo in še in še. A kljub vsem naštetim stvarem ne spreglejte zamenjave vhodnih vrat.

Ko načrtujete prenovo hiše, ne pozabite na vhodna vrata. Foto: Pirnar
Ko načrtujete prenovo hiše, ne pozabite na vhodna vrata. Foto: Pirnar

Pomen vhodnih vrat pri obnovi doma

Kakovostna vhodna vrata so pomemben del celovite prenove in zahtevajo premišljeno načrtovanje, saj so arhitekturni element, ki ga vsi najprej opazijo. A estetski vidik ni edini, ki ga morate upoštevati. Priporočamo vam, da izgled in funkcionalnost novih vhodnih vrat načrtujete tako, da bosta sledila vsem ostalim vidikom preureditve. Naj se dopolnjujeta z arhitekurno zgodbo, ki jo želite ustvariti.

Da bi vam olajšali načrtovanje, smo za vas pripravili nekaj praktičnih in estetskih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri poteku adaptacije doma.

Praktični nasveti ob zamenjavi vhodnih vrat

Preverite standardno velikost vhodnih vrat

Pri načrtovanju boste kmalu ugotovili, da vaša starejša nepremičnina nima vhodnih vrat standardnih velikosti, kot smo jih navajeni v sodobnih domovih. Zato vhodna vrata vključite že v arhitekturni načrt prenove in se pozanimajte, kakšne so opcije na tržišču. V Pirnarjevih razstavno prodajnih salonih vam nudimo profesionalno svetovanje, kakšna vrata izbrati, da bodo zadovoljila vse vaše potrebe in želje po udobnem bivanju.

Preden začnete z obnovo, se posvetujte z izkušenimi arhitekti in izvajalci. Foto: Pirnar
Preden začnete z obnovo, se posvetujte z izkušenimi arhitekti in izvajalci. Foto: Pirnar

NASVET ARHITEKTA

Pri prenovi doma je zelo pomemben posvet glede funkcionalnosti vhodnih vrat. V primeru ozkih in nizkih obstoječih vhodnih vrat, s strokovnjakom preverite možnosti glede povečanja vhodne odprtine, predvsem dopustno velikost razširitve. S tem namreč omogočite naravno osvetlitev prej temnih in ozkih predprostorov. Z zasteklitvijo v, ob ali nad vrati vstopni prostor optično povečate in ga naredite prijetnejšega za bivanje, pri tem pa ne pozabite na zasebnost. Glede na lokacijo vhoda upoštevajte tudi vidik varnosti in s tem povezan način odpiranja, odklepanja ter osvetlitve v vratih, ki včasih zahteva predpripravo električnih inštalacij. Pri energetsko učinkovitih prenovah se upošteva tudi faktor toplotne in zvočne izolativnosti vrat.
Arhitektki Petra in Živa iz podjetja Biro Repovž

Odločite se za strokovno vgradnjo

Starejše nepremičnine imajo pogosto neravna tla in stene, saj se hiše sčasoma premikajo in zvijajo. Tej situaciji morate prilagoditi tudi vhodna vrata. S strokovnim znanjem Pirnarjevih izkušenih monterjev in storitvami po meri lahko nova vrata naknadno vgradite v vaše obstoječe podboje brez napora ali tveganja. Zaupajte preverjenim in profesionalno usposobljenim strokovnjakom.

Načrtujte nadstrešek za vhodna vrata

Nadstrešek nad vhodnimi vrati prinaša vrsto prednosti, zaradi katerih boste lažje zaščitili in vzdrževali vaš vhod. Še posebej so priporočljiva v primeru lesenih vhodnih vrat, a tudi pri aluminijastih pomen nadstreška ni zanemarljiv. Izpostavljenost materiala postaja zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer vedno večji problem. Če so vrata direktno izpostavljena vročemu soncu in dežju, bodo prej zbledela in material se bo hitreje obrabil. Prav tako lahko veliko temperaturno nihanje povzroči ukrivljanje vratnega krila.

Izberite energetsko učinkovita vhodna vrata

Ponavadi imajo starejše nepremičnine slabšo energetsko učinkovitost. Ste vedeli, da lahko tudi pri vhodnih vratih prihranite na stroških ogrevanja? Ne le okna in fasada, celo vhodna vrata pomembno prispevajo k večji energetski učinkovitosti vaše prenovljene hiše. V Pirnarju smo razvili inovativne rešitve z rekordnimi toplotno-zvočnimi izolativnimi vrednostmi. Pri rešitvi ThermoCore se uhajanje toplote v primerjavi z običajnimi vrati zniža za skoraj 20 %.

Poskrbite za vrhunsko tesnjenje vaših novih vrat

Dobro tesnjenje vhodnih vrat je pomembno z več vidikov, eden najpomembnejših je, da prispeva k manjšemu uhajanju toplote in onemogoča prepih. Pirnar se ponaša z vrhunsko vratno konstrukcijo CarbonCore, ki je razvita izključno za vhodna vrata. Karbonska vlakna so izjemno lahka, toga in nekajkrat močnejša od jekla, zato se uporabljajo tudi v najsodobnejših letalih. Ne krivijo se niti na žgočem soncu niti v najhladnejših zimah.

Pripeljite v notranjost prenovljene hiše več naravne svetlobe. Foto: Pirnar
Pripeljite v notranjost prenovljene hiše več naravne svetlobe. Foto: Pirnar

Estetski vidiki ob izbiri novih vhodnih vrat

Z novimi vrati ohranite arhitekturni slog hiše

Ključ do uspešne prenove stare hiše je, da osvežite svojo lastnino, ne da bi dom pri tem izgubil svoj arhitekturni šarm. V Pirnarju nudimo različna vhodna vrata, od aluminijastih do lesenih, od modernih do klasičnih. Nudimo vam vrata za različne arhitekturne stile, ki se bodo estetsko vrhunsko zlila z dekorjem vašega prenovljenega doma.

Pri prenovi doma se je pomembno posvetiti tudi estetiki vhoda, saj je ta neposredna ločnica med okolico hiše in notranjostjo ter nemalokrat med javnim in zasebnim prostorom. Podoba dovršenega vhoda naredi prvi vtis na vašega obiskovalca in ustvari vsak dan prijetno dobrodošlico tudi vam. Pomembno je, da so vrata stilsko umeščena v celostno podobo objekta, kar zagotovimo z uporabo enakih ali kompatibilnih barv in materialov za vse povezane elemente (okna, vrata, senčila, fasada, nadstreški, idr.).
Arhitektki Petra in Živa iz podjetja Biro Repovž

Obiščite Pirnarjeve razstavno-prodajne salone v Ljubljani Mariboru ali Kopru in si oglejte bogat izbor vhodnih vrat že danes.