Poleg nepogrešljive potovalne lekarne razmislite tudi o zavarovanju. Vsi poznamo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo nekaj dni pred odhodom lahko preprosto naročite preko spleta. V resnici pa ni tako preprosto, saj evropska kartica v tujini mnogokrat ne zadošča in je bolje razmisliti o dodatni zaščiti. Zakaj? Preberite v nadaljevanju.

Foto: Merkur zavarovalnica
Foto: Merkur zavarovalnica

Kaj omogoča evropska kartica

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna izkaznica, s katero ste med začasnim bivanjem v tujini (v določenih državah) upravičeni do nujne zdravniške oskrbe in pomoči pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Do nujne zdravniške pomoči ste upravičeni pod enakimi pogoji in za enake stroške, v nekaterih državah brezplačno, kot osebe, ki so v zadevni državi zavarovane.

V katerih državah velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica velja v vseh državah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški brez Spitzbergna ter Medvedjega otoka), v Švici, Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji.

Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni vedno dovolj

Z evropsko kartico med začasnim bivanjem v tujini torej lahko koristite nujne zdravstvene storitve v javnih ustanovah. Te pa ne bodo nujno brezplačne, saj je odvisno od predpisov države. Pri zasebnikih, ki nimajo pogodbe s tujo zdravstveno zavarovalnico, stroške zdravljenja nosite sami.

Evropska kartica tudi ne zagotavlja nikakršnega varstva izven zgoraj omenjenih držav, pa tudi v državah, kjer zagotavlja varstvo, je lahko nabor storitev omejen. V državah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in v Švici ste upravičeni do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev pri zdravnikih, ki so del javne zdravstvene mreže, v ostalih državah pa celo samo do nujnih zdravstvenih storitev in nujne medicinske pomoči.

V nekaterih državah uveljavljanje pravic do nujnega zdravljenja niti ni tako preprosto. V Bosni in Hercegovini, Črni gori, Republiki Srbiji in Republiki Severni Makedoniji se morate pred obiskom zdravnika zglasiti na pristojni zdravstveni zavarovalnici v tujini, kjer morate evropski kartici priložiti še pripadajoči spremni dopis z izpisom osebnih podatkov. Direktno do zdravnika, ki je del javne zdravstvene mreže, se lahko odpravite samo v nujnih primerih.

V Avstraliji morate za uveljavljanje zdravstvenih storitev predložiti tudi potni list, stroške pa vam lahko povrne le tamkajšnja zavarovalnica. V ostalih državah sveta, kot so na primer ZDA, Turčija in Rusija, pa boste morali zdravstvene storitve plačati sami, nato pa zaprositi za povračilo stroškov pri območni enoti ali izpostavi ZZZS. Upravičeni boste le do povračila stroškov za nujne zdravstvene storitve v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji.

Foto: Merkur zavarovalnica
Foto: Merkur zavarovalnica

Česa evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne pokriva

Evropska kartica nam lahko v mnogih primerih pride še kako prav, kljub temu pa veliko stroškov ne krije. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije:

  • vrnitve v domovino oz. stroškov prevoza zavarovanca iz tujine v domovino;
  • stroškov prevoza, kadar se zgodi poškodba na smučišču;
  • stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem;
  • stroškov zdravljenja ali poroda v tujih državah, če je razlog vašega potovanja zdravljenje ali porod.

Pomembno je torej vedeti, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni nadomestilo za turistično zavarovanje, ki krije veliko več in vam v mnogih primerih lahko prihrani veliko stroškov.

Naš nasvet? Naj se vaše potovanje začne s sklenitvijo turističnega zavarovanja

Sedaj veste, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v mnogih primerih med začasnim bivanjem v tujini ne zadošča, saj ste upravičeni le do nujne zdravniške oskrbe pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže.

Zato vam svetujemo, da za boljšo zaščito na potovanjih razmislite o turističnem zavarovanju za primer nezgode ali bolezni na potovanju v tujini. S sklenitvijo turističnega zavarovanja se lahko izognete stroškom zdravljenja v tujini, kjer so lahko cene storitev neprimerljivo dražje.

Merkur Popotnik za popolno brezskrbnost na poti

Turistično zavarovanje Merkur Popotnik vam zagotavlja popolno zaščito in brezskrbnost med bivanjem v tujini. Nudi vam asistenčno pomoč 24 ur na dan, 7 dni v tednu, in krije vse nujne zdravstvene storitve, prevoze ter še mnogo več. Brezplačno vsebuje tudi pogovor z zdravnikom družinske medicine na daljavo dr. Merkur v slovenskem jeziku, da se lahko tudi kjerkoli v tujini prepričate, da je z vami vse v redu. Merkur Popotnik vsebuje nova, inovativna in ekskluzivna kritja, ki so med potovanjem še posebej priročna.

Kaj krije turistično zavarovanje Merkur Popotnik?

Zavarovanje z asistenco Merkur Popotnik krije stroške nujne medicinske pomoči in nujnega zdravljenja v tujini v primeru bolezni ali nezgode brez neposrednega plačevanja storitev.

Kaj še krije zavarovanje Merkur Popotnik:

  • stroške prevoza do zdravstvene ustanove v tujini;
  • stroške prevoza v domovino;
  • zdravila in zdravniške pripomočke;
  • nujne zobozdravstvene storitve;
  • rehabilitacijo po vrnitvi iz tujine;
  • nadomestilo žrtvi nasilja;
  • zamudo leta zaradi naravne nesreče;
  • stroške letališkega salona v primeru odpovedi ali prestavitve leta;
  • vključena je izguba dokumentov ter njihova kraja;
  • krije tudi stroške v primeru izgube ali kraje prtljage;
  • oskrbo hišnih ljubljenčkov;
  • prav tako vključuje tudi kritje Covid-19, kar je v današnjih časih zelo dobrodošlo, saj vam s tem omogoča še bolj brezskrben dopust.

Ne le pridobitev evropske kartice, tudi sklenitev turističnega zavarovanja je enostavna!

Ste se v zadnjem trenutku odločili za sklenitev turističnega zavarovanja? Brez skrbi! Zavarovanje Merkur Popotnik lahko enostavno sklenete preko spleta, zavarovalno polico pa takoj ob sklenitvi prejmete na elektronski naslov. Ob sklenitvi preko spleta izkoristite tudi kodo za 10% popust POPOTNIK10, ki jo vnesete v polje pred plačilom premije. Začetek zavarovanja je možen že z dnem sklepa zavarovanja.