V Sparu se zavedajo, kako dragocena dobrina je hrana. S projektom »Hrana ne sodi v smeti« ter v sodelovanju s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki je po izboru gastronomskega vodnika Galut&Millau postal chef leta 2022, si prizadevajo za njen čim boljši izkoristek. Z nadgradnjo projekta »Tradicionalna hrana ne sodi v smeti« chef Pavčnik oživlja stare recepte in tradicionalne slovenske jedi pripravlja na sodoben način.

V okviru Sparovega projekta »Hrana ne sodi v smeti« chef Marko Pavčnik svetuje, kako čim bolje izkoristiti hrano. Spar Slovenija
V okviru Sparovega projekta »Hrana ne sodi v smeti« chef Marko Pavčnik svetuje, kako čim bolje izkoristiti hrano. Spar Slovenija

Ali se zavedamo, kako potratni smo?

68 kilogramov! To je številka, ki nas opominja, da bi morali spremeniti naš odnos do hrane. Tolikšno količino hrane namreč letno zavrže povprečen Slovenec*. Kar tretjina proizvedene hrane na svetu konča v smeteh, medtem ko bi že četrtina lahko preprečila svetovno lakoto**.

V Sparu, kjer se tega problema zelo dobro zavedajo, preudarno ravnajo s hrano. Najprej z rednim spremljanjem prodaje, ki jim omogoča optimalno naročanje hrane in s tem minimalna vračila. Živila, ki kljub temu ostanejo na policah, pa v okviru akcije »Donirana hrana« že več kot osem let podarjajo različnim humanitarnim organizacijam. To so Zveza Lions klubov, humanitarno društvo Hrana za življenje (Food for Life Slovenija), Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva in Društvo Krog 9. Spar je samo v lanskem letu v dobrodelne namene tako prispeval hrano v skupni vrednosti več kot milijon evrov.

Hrano lahko ''reciklirate''

Spar v sklopu dolgoročne akcije »Hrana ne sodi v smeti« v sodelovanju s chefom Markom Pavčnikom redno objavlja uporabne nasvete in izvirne video recepte za čim boljši izkoristek hrane. Lani se je lotil kuharskega eksperimenta Projekt 68 kg, letos pa navdušil s številnimi recepti za izvrstne tako imenovane “reciklirane jedi”. Naučil se je celo speči kruh iz viškov kruha. Peki Pekarne SPAR namreč iz kruha, ki jim ostaja na policah, pripravljajo moko in iz nje spečejo odličen trajnostni kruh.

Še več receptov v sklopu projekta »Hrana ne sodi v smeti« najdete tukaj.

Pivo iz kruha

Iz kruha ne nastaja samo nov kruh, temveč tudi pivo. Prav ste prebrali! Iz viškov kruha, ki ostane v Pekarni SPAR, namreč nastaja edinstveno pivo Golden Bread, ki ga varijo v manjši pivovarni Green Gold Brewing v Savinjski dolini. Pod recept se je podpisal sam direktor pivovarne Luka Rojnik ter za sestavino izbral Matjažev hlebec iz Pekarne SPAR. Pivo vrste motni pale ale polnijo v pločevinke, ki jih je mogoče reciklirati vedno znova, krasi pa jih izvirna avtorska ilustracija. V njem lahko okusite kruhove in nežne sadne note, prijetno grenčico in uravnoteženo aromo pa pričarata cenjeni hmeljni sorti z domačih hmeljišč – Aurora in Styrian Wolf. Oglejte si, kako nastane pivo Golden Bread, ki ga dobite v Sparu.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Chef Marko Pavčnik je tradicionalni prekmurski retaš pripravil na sodoben način. Foto: Spar Slovenija
Chef Marko Pavčnik je tradicionalni prekmurski retaš pripravil na sodoben način. Foto: Spar Slovenija

Prekmurski retaš v sodobni preobleki

Projekt »Hrana ne sodi v smeti« so pri Sparu nadgradili s projektom »Tradicionalna hrana ne sodi v smeti«, v okviru katerega chef Pavčnik pripravlja tradicionalne slovenske jedi, preoblečene v sodobne različice.

Tokrat se je lotil priprave tradicionalne prekmurske sladice na sodobnejši način. Za zavitek oziroma ret, ki ga običajno napolnijo z jabolki ali skuto, je uporabil repo in ustvaril repin ret v nekoliko drugačni obliki. Kako je nastajala stara jed v povsem novi preobleki, si oglejte v videu.


*Vir: Statistični urad RS (SURS)

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehano in kmetijstvo (FAO)