Pod koreografijo se podpisuje zveneče ime svetovnega baleta, španski umetnik José Carlos Martínez, ki je nedavno prevzel naloge direktorja Baleta Pariške opere. Predstava je nastala v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana ter Cankarjevega doma.

Foto: Oglasno sporočilo/Cankarjev dom
Foto: Oglasno sporočilo/Cankarjev dom

Balet Giselle, premierno uprizorjen v Pariški operi leta 1841, še danes velja za nesporno mojstrovino klasičnega romantičnega baleta in je ena od stalnic baletnih odrov po vsem svetu. Ustvaril ga je francoski skladatelj Adolphe Adam (1803–1856), avtor več kot petdesetih opernih in dvanajstih baletnih del.

Zgodba pripoveduje o nesrečno zaljubljenem in prevaranem dekletu s podeželja, ki se, potem ko ji ljubezen stre srce, znajde v vilinskem svetu nekdanjih zaročenk, ki so umrle, še preden so se poročile in potešile svojo plesno strast. Že na premieri leta 1841 je Giselle navdušila prav vse navzoče in postala kultna stvaritev plesne umetnosti.

Dramatičnost zgodbe je bila osnovno vodilo pri ustvarjanju koreografa Joséja Carlosa Martíneza, nekdanjega prvaka in sedanjega umetniškega vodjo Pariškega baleta. Predstavo napoveduje kot vrtinec čustev in prelepega plesa, ki bo očaral občinstvo: »Moja Giselle je tradicionalna, a vendar jo bom predstavil po svoje, s sodobnejšim pridihom. Tradicijo bom poskušal približati današnjemu času in občinstvu. V koreografskem smislu delam s klasičnimi koraki, bo pa balet povsem fluiden, tekoč, čustven. Najpomembnejša v njem bodo čustva, ki jih bo najprej občutilo občinstvo.«

V koreografsko in vizualno osveženi podobi od zadnje Giselle, ki jo je Martínez postavil minulo leto na oder Zagrebške opere, se bo do 28. januarja v Gallusovi dvorani zvrstilo osem ponovitev. Orkester ljubljanske Opere bo vodil ameriški dirigent Kevin Rhodes. V naslovni vlogi bo plesala prvakinja sanktpeterburškega Marijinskega baleta Anastasija Matvienko, ob njej pa v vlogi princa Albrechta solist ljubljanskega baleta Kenta Yamamoto. V vlogi Giselle bodo plesale še Chie Kato, Marin Ino in Nina Noč, kot princ pa še Filip Jurič, Filippo Jorio in Yujin Muraishi.

Nakup vstopnic:

  • po spletu;
  • v Informacijskem središču Cankarjevega doma v podhodu Maxija (ob delavnikih od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvami);
  • pri pooblaščenih prodajalcih (prodajna mreža mojekarte.si po Sloveniji, Petrolovi servisi po Sloveniji).