Raziskave namreč kažejo, da so ljudje bolj zadovoljni z delom na daljavo, če ga lahko opravljajo v udobnem okolju. To ni nič presenetljivega, saj vemo, da vročina, utrujenost in hrup vplivata na delovno vnemo in tudi na duševno zdravje. Toplotna zaščita, nadzor svetlobe in zaščita pred mrčesom so tako ključnega pomena, da se lahko osredotočimo, ostanemo spočiti, motivirani in uravnotežimo svoj dnevno-nočni ritem (t. i. cirkadiani ritem). VELUX je pripravil enostavne in hitre rešitve.

Dnevna svetloba. Foto: VELUX
Dnevna svetloba. Foto: VELUX

Ko se na zaslonu preveč blešči

Naravna svetloba izboljša vaše razpoloženje, vam pomaga, da se počutite osredotočeni in polni energije. To je predvsem izjemno koristno, ko delate od doma, študirate ali enostavno uživate ob skodelici kave na začetku dneva. Toda bleščanje na vaših zaslonih ali svetleča svetloba med sestanki je lahko zelo moteča, zato je možnost nadzora svetlobe v vašem domu tisto, kar vam bo omogočilo, da kar najbolje izkoristite svoja strešna okna VELUX.

Vsaka soba v domu ima svojo funkcijo. Ko imate na urniku na primer sestanek prek spleta ali si želite ogledati film, potrebujete pomirjujoče odtenke ali popolno temo in takrat vam res ne ustreza zaslepljujoče sonce. Za to obstaja hitra in enostavna rešitev, saj so senčila VELUX narejena po meri za vaša strešna okna VELUX. To pomeni, da se vedno prilegajo in jih je preprosto namestiti – brez merjenja ali rezanja jih lahko obstoječim oknom prilagodite v 15 minutah. Če je treba, jih je prav tako precej preprosto zamenjati.

Dnevna svetloba vpliva na dnevno-nočni ritem in spočitost pri delu

Z nadzorom dnevne svetlobe pomagamo svojemu dnevno-nočnemu ritmu Foto: VELUX
Z nadzorom dnevne svetlobe pomagamo svojemu dnevno-nočnemu ritmu Foto: VELUX

Dostop do sončne svetlobe in doživljanje sonca, ki nad nami potuje po svoji naravni poti ter v naš dom vstopa pod različnimi koti in ob različnih urah, nam enostavno pomagata do našega zdravega ravnovesja. Študija iz leta 2022 navaja, da naravna svetloba vpliva tudi na dnevno-nočni ritem: če svetloba zgodaj zjutraj vstopi v našo sobo, bomo namreč zvečer hitreje zaspani, če pa bo zjutraj dlje časa tema v naši sobi, se bo čas za spanje prestavil na pozneje. Cirkadiani ritem je povezan tudi z našo presnovo in duševnim zdravjem.

Zunanje mrežasto senčilo preprečuje pregrevanje prostora, saj zaustavi do 70 % sončne toplote. Foto: VELUX
Zunanje mrežasto senčilo preprečuje pregrevanje prostora, saj zaustavi do 70 % sončne toplote. Foto: VELUX

Že ko namestite strešno okno, boste takoj prepoznali prednosti naravne svetlobe. Toda strešno okno brez senčil ne bo zagotovilo vseh prednosti v primerjavi s strešnimi okni s senčili, predvsem poleti, ko se sobe začnejo pregrevati in ko je svetloba presvetla. Z upravljanjem dnevne svetlobe ne nazadnje prilagodimo prostor svojim potrebam in delu. Domačim pisarnam ustreza zmerna svetloba, za katero so primernejša prosojna senčila. Ta omogočajo zatemnjeni svetlobi, da vstopi v prostor, hkrati pa učinkovito preprečujejo bleščanje.

Za delo potrebujemo hladen prostor in nizke račune

Hladna soba s svežim zrakom je tisto, kar potrebujete, če se želite počutiti motivirano, polni energije in osredotočeno. Prezračevanje je namreč ključnega pomena, tako je nujno, da poskrbite za odpiranje oken v zgodnjih jutranjih urah, preden postane prevroče, in zvečer, ko temperatura pade. Podstrešje je lahko torej popolna domača pisarna, saj je dobro ločeno območje vašega doma in ima lepo in prijetno vzdušje – toda poleti lahko postane zelo vroče, skoraj do te mere, da je popolnoma nevzdržno. Senčila in žaluzije so okolju prijaznejša in veliko cenejša rešitev od delovanja klimatske naprave in izjemno učinkovita: zunanja senčila in rolete VELUX za zaščito pred pregrevanjem zaustavijo sončno toploto tudi do 95 %. Tako vam lahko pomagajo, da ostanete mirni in hladni, tudi ko odprete račun za elektriko.

Kako nadzirati senčila, če so zunaj dosega?

Pustite svetlobi, da vstopi, ko potrebujete dodatno energijo, in jo zatemnite, ko se želite počutiti bolj sproščeno ali ko poletna svetloba postane premočna. Ker so senčila VELUX na voljo v ročni in daljinsko vodeni različici, upravljanje svetlobe ne predstavlja izziva niti pri nedosegljivih strešnih oknih: vsi izdelki VELUX so na voljo v električni izvedbi in jih je mogoče enostavno upravljati z daljinskim upravljalnikom, mobilno aplikacijo ali celo avtomatsko s pomočjo senzorjev.