V njej je 38 gora z 20 vrhovi, visokimi nad 2000 metrov, bogata z naravnimi rezervati, tremi narodnimi parki in 43 jezeri, od katerih so največja Ohridsko, Prespansko in Dojransko jezero.

Ohridsko jezero, ki je pod zaščito Unesca kot naravna dediščina, je staro okoli 4 milijone let, z 200 endemičnimi vrstami, vključno z znamenito ohridsko postrvjo. Na obali jezera sta dve večji mesti – Ohrid in Struga. Ohrid se imenuje tudi "Jeruzalem na Balkanu", saj je v njegovi okolici 365 cerkva, od katerih so bile nekatere zgrajene šele v 9. stoletju.

Severna Makedonija je dežela sladokuscev in ekskluzivne gastronomije. Občutite lahko vse vrste okusov zdrave in naravne hrane, pa tudi verodostojna vina, katerih pridelava ima veliko tradicijo in sega v stoletja nazaj, veljajo pa za najboljše na Balkanu.

Severna Makedonija je križišče različnih kultur in civilizacij, od Rima in Bizanta do osmanskega obdobja, s številnimi samostani, cerkvami, mošejami in okoli 4.000 privlačnimi arheološkimi najdišči, vključno s Plaošnikom v starem Ohridu, kjer je bila ustanovljena prva slovanska univerza v Evropi.

Glavno mesto Skopja, ki ima 2000 let zgodovinske in kulturne dediščine, je danes sodobna metropola s kontrasti v arhitekturi med starim in novim, skozi katero teče reka Vardar ki je obkrožena z več gorami, od katerih je najbližji vrh Vodno, kamor se lahko dvignete z žičnico. V bližini sta zimska smučarska centra Mavrovo in Popova Šapka.

Skopje je znano mesto tudi zato, ker je rojstni kraj matere Terezije, za katero so leta 2009 zgradili spominsko hišo, posvečeno njenemu življenju in delu.

V bližini Kumanova je megalitski observatorij Kokino iz leta 1800 pr. n. št., na območju Demir Kapije pa je arheološko najdišče iz rimskih časov Stobi.

V Severni Makedoniji je okoli 1.600 slikovitih vasi, ki omogočajo razvoj podeželskega in ekološkega turizma. Lahko uživate v naravnih lepotah, čistem zraku in zdravih in naravnih živilih, ki jih ponujajo številne gorske vasi in vasi ob rekah ali jezerih. Takšna je npr. vas Trpejca na obrežju Ohridskega jezera.

Severna Makedonija ponuja idealne razmere za različne športne in rekreacijske dejavnosti, kot so pohodništvo, gorsko kolesarjenje, plezanje, jadralno padalstvo, kajak, lov, ribolov in smučanje. Severna Makedonija je idealna izbira za ljubitelje ekstremnih in pustolovskih športov in dejavnosti.

Makedonsko nebo je pravi paradigmatični raj s klubi v Skopju, Prilepu, Mavrovu in Kruševu, kjer je vsak maj svetovni pokal v jadralnem padalstvu.

Kajakaštvo je zelo priljubljen šport v Severni Makedoniji, zlasti v kanjonih Ohridskega in Prespanskega jezera, pa tudi v kanjonu Matke, v bližini Skopja, s številnimi kanuji in kajakaškimi klubi na mirnih in divjih vodah z mednarodnimi standardi.

V Severni Makedoniji je 346 jam, v katerih so podzemne reke, jezera in jamski okraski, kapniki in stalagmite. Mogoče najgloblja podzemna jama v Evropi – Vrelo je v kanjonu Matka, ki je sistem dveh jam druga nad drugo, ki sta dolgi okoli šest metrov in sta pravi turistični znamenitosti.