Leto 2020 počasi, a zanesljivo jemlje slovo. Zagotovo je bilo posebno in drugačno kot leta, ki smo jih bili vajeni parašportnice in parašportniki. Slovenska odprava je računala na nastop na paralimpijskih igrah, ki pa so bile preložene. Kljub temu je leto 2020 dalo spoznanja, lekcije in rezultate, drzno in optimistično pa gledamo naprej.

Trening na Kaninu Foto: Matic Klanšek
Trening na Kaninu Foto: Matic Klanšek

Podoba parašporta v Sloveniji

Kriza je tudi priložnost. Tako smo razmišljali tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskem paralimpijskem komiteju. V tem specifičnem letu smo v prvi vrsti ponudili podporo našim športnicam in športnikom, ki so v skladu z navodili in ukrepi izvajali prilagojene treninge, ob tem pa smo izvajali aktivnosti, ki so nujne in potrebne, da še pripomoremo k promociji ter popularizaciji parašporta in blagodejnih učinkov, ki jih ima šport na posameznika. V prvi vrsti pa želimo utrditi podobo parašporta v slovenski družbi, ki v zadnjih letih parašport in posameznike spoznava in presoja glede na rezultat, ne več glede na socialne in pomilovanja vredne zgodbe.

Najuspešnejši slovenski paraplavec Darko Đurič in režiserka Enya Belak na snemanju spota. Foto: Miha Deisinger
Najuspešnejši slovenski paraplavec Darko Đurič in režiserka Enya Belak na snemanju spota. Foto: Miha Deisinger

Parašportniki so vrhunski športniki

V tem letu smo dokončali odmeven promocijski spot, ki ga je s svojo ekipo pripravila režiserka Enya Belak. V njem so nastopili parašportniki Lena Gabršček, Senta Jeler, Milan Slapničar, Matej Ledinek, Veselka Pevec, Gregor Habe, Alen Kobilica, Luka Trtnik in Darko Đurić ter trenerja Roman Kejžar in David Orešnik. »Športni duh ne izbira telesa je sporočilo, ki gre čez meje vsega. Športnikov ne opredeljujejo invalidnost ali neinvalidnost, spol, rasa ali starost. Parašportnike smo želeli v prvi vrsti predstaviti kot vrhunske športnike, ki s svojo energijo, izrazito osredotočenostjo in predanostjo niso prav nič drugačni. Invalidnost je le ena od etiket, ki jih spremlja na njihovi poti. V spotu namenoma ne poudarjamo, da so to športniki invalidi, saj je čas za spremembe,“ je svoje delo opisala režiserka Enya Belak, spot pa bo premiero na RTV Slovenija doživel v četrtek, 3. decembra.

Kapetanka slovenske reprezentance Lena Gabršček na snemanju. Foto: Miha Deisinger
Kapetanka slovenske reprezentance Lena Gabršček na snemanju. Foto: Miha Deisinger

Ta tempo

Leta 2020 je slovenski parašport s pomočjo Lidla dobil himno Ta tempo, ki jo je napisal priznani slovenski raper Rok Terkaj - Trkaj. Prispeval je tudi glasbo (del himne) za promocijski spot. Na Zvezi za šport invalidov so himno opremili s slovenskim znakovnim jezikom.

Odmevni rezultati v letu covida-19

Leto ni minilo povsem brez športa. Dejanu Fabčiču je uspelo na kvalifikacijah priti do paralimpijske norme v streljanju z lokom. S tem je v igri za nastop na svojih 3. paralimpijskih igrah v tretjem različnem športu (leta 2008 je plaval v Pekingu, 2016. pa je nastopil s kanujem v Riu de Janeiru). Alpski parasmučar Jernej Slivnik je konec novembra začel nastope v zimski sezoni 2020/2021, uvodoma je na tekmah evropskega pokala zasedel 2. in dvakrat 3. mesto.

Po 50. kolajno

Leto 2021 prinaša številne izzive. Vrhunec bodo zagotovo 16. poletne paralimpijske igre, ki bodo v Tokiu med 24. 8. in 5. 9. 2021. Slovenija bo lovila že jubilejno 50. kolajno na največjem tekmovanju za športnike invalide. Decembra 2021, med 5. in 21. 12., bodo v Braziliji 24. poletne olimpijske igre gluhih.

Veselka Pevec je bila zlata v Riu leta 2016. Foto: Sportida, VidPonikvar
Veselka Pevec je bila zlata v Riu leta 2016. Foto: Sportida, VidPonikvar

Prvič v zgodovini v Sloveniji

Velik izziv za Zvezo za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite pa bo tudi organizacija kvalifikacijskega turnirja za igralce namiznega tenisa. Svetovna mednarodna namiznoteniška zveza prvič organizira kvalifikacije, tekmovanje pa je zaupala Sloveniji, Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskemu paralimpijskemu komiteju, ki se je v minulih 20 letih proslavil z izvrstno organizacijo turnirjev Laško ter odmevno organizacijo evropskega in svetovnega prvenstva.

Šport briše meje mogočega

„Tretjega decembra zaznamujemo mednarodni dan invalidov, ki so ga z resolucijo razglasili Združeni narodi leta 1992. Invalidnost je koncept, ki se nenehno razvija. 1. člen konvencije pravi, da so invalidi 'ljudje z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami, ki jih v povezavi z različnimi ovirami lahko omejujejo, da bi enako kot drugi polno in učinkovito sodelovali v družbi'. Šport pa je prav vse tisto, kar vse ljudi z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi in senzoričnimi okvarami povezuje, ter prav tako z ljudmi, ki vseh naštetih ovir nimajo. Šport je tisti, ki briše meje mogočega ter daje priložnost, da se lahko vanj vključijo vsi, in to vsak na svoj prilagojeni način,“ pa ob mednarodnem dnevu invalidov razmišlja Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Parakolesarja Gregor Habe in Anej Doplihar
Parakolesarja Gregor Habe in Anej Doplihar

Postani športnik

Praznik je tudi tisti dan, ko je priložnost za strateške zaobljube in cilje. Tudi na Zvezi ŠIS-SPK razmišljajo tako. Z namenom vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnost, skupaj z Lidlom Slovenija, še naprej razvijamo program Postani športnik. Program vključuje širok nabor aktivnosti, pobud, dogodkov in delavnic, ki so namenjene mladim invalidom in njihovim staršem, učiteljem in profesorjem športne vzgoje, lokalnim športnim klubom, panožnim zvezam, društvom invalidov in podobno. Z njim želimo spremeniti pogled na šport z vidika mladih invalidov, ozaveščati javnost in razbijati predsodke o vključevanju mladih invalidov v športne programe in pomagati ter spodbujati različna društva in organizacije pri prilagoditvi programov za mlade invalide. Konkretni koraki so bili narejeni v Ljubljani in Mariboru. Bi se tudi sami radi vključili?

Tabor v Laškem

Leta 2021 (konec avgusta) želimo pripraviti še tretji zaporedni Paralimpijski tabor za družine v Laškem. Zadnji dve izvedbi, v letih 2020 in 2019, sta potrdili, da je tak tabor koristen za mlade invalide in njihove starše. Vsi skupaj lahko v zelo kratkem času na enem kraju preizkusijo številne parašporte in najdejo primernega zase.