Koronovirusna bolezen je za vedno spremenila naša življenja. Če se danes ozremo nazaj, ugotovimo, da smo, vrženi v vodo, odlično zaplavali, brez večjih težav smo se prilagodili na številne novosti, ki jih bomo gotovo s pridom uporabljali tudi v prihodnje.

Poleg ponovnega povezovanja z najbližjimi in naravo je koronavirusno obdobje brez dvoma najbolj zaznamovala digitalizacija. Zdi se, da je skorajda ni stvari, ki je nismo preizkusili, lahko bi rekli, da smo kar tekmovali, kdo bo bolj odprt za novosti, še tisti najbolj zagrizeni tradicionalisti so se vdali in zapluli s tokom.

Nenadoma smo »vsi« kupovali prek spleta tako rekoč vse, od hrane do bele tehnike in tehnologije, da o oblačilih niti ne govorimo. Številni so iskali navdihe za telovadbo, saj je tudi v težkih časih pomembno, da ostanemo telesno dejavni, morda še bolj kot sicer. Brskanje za kuharskimi recepti je prav tako skočilo v nebo, saj je bilo več časa za pripravo jedi, kar naenkrat smo brez težav odpirali bančne račune, najemali kredite. Vse, kar smo potrebovali, nam je bilo na voljo s kavča.

Čeprav se ukrepi rahljajo, bodo nekatere prakse ostale z nami. Ne nazadnje, denimo, nekatere trgovine nadgrajujejo svoje storitve z video nakupovanjem, tudi zdravstvo se je začelo približevati ljudem, namesto »dr. Googla« lahko kakšno skrb preženemo s posvetovanjem, ki ga zdravniki nudijo preko interneta, poleg tega lahko urejamo tudi bolniške liste, recepte itd.

Številna podjetja so spoznala, da so delavci enako produktivni, ne glede na to, ali delajo od doma ali na delovnem mestu, zato se že usmerjajo k temu, da bo delo od doma postalo stalnica. Ta čas se od doma še vedno šolajo tudi dijaki z izjemo maturantov, študentje opravljajo izpite doma, medtem ko nad njimi bdijo profesorji prek kamer na računalnikih. Koncerti prav tako še vedno niso dovoljeni, zato nam za zdaj ostajajo na voljo tisti s kavča.

In če je bilo v minulih mesecih še kako pomembno, da imate dobrega ponudnika telekomunikacijskih storitev, bo tako tudi v prihodnje. Raziskava mednarodno priznanega podjetja Umlaut je pred kratim pokazala, da ima najboljše omrežje po uporabniški izkušnji Telemach. Njegove fiksne in mobilne storitve so stabilne in zagotavljajo nemoteno delovanje, kar se je nazadnje potrdilo tudi med krizo zaradi koronavirusa, saj je močno obremenjeno omrežje odlično prestalo tudi to preizkušnjo.