Alain De Botton, veliki britanski mislec, filozof, dušni pastir za ateiste, novodobni pridigar šole življenja pravi, da je zavedanje o naši nepopolnosti ključno. Zavedanje o tem, da v vsem ne moremo biti odlični. Veliko poslušamo, slišimo in beremo o ravnovesju med delom in življenjem, da se da, če se hoče, uskladiti vse. De Botton nas strokovno a navihano potolaži, da je to neumnost. Vsega pač ne moremo imeti. Vsaka vizija uspeha mora priznati, da nekaj žrtvuje, mora priznati, da nekje le tiči element izgube.

Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union

Enako trdi Stacey Abrams, pisateljica in prva temnopolta ženska, ki se je v ameriški Georgiji na listi demokratov potegovala za mesto guvernerke. Tudi ona zanika idejo iskanja ravnovesja med delom in življem. Predlaga pa drug način urejanja življenja. Urejanje ravnovesja med delom in življenjem imenuje jenga. Saj poznate igro pri kateri drugo na drugo nizate skoraj enako velike kvadre in iz njih sestavljate karseda stabilen stolp. Nato nadaljujete z izmikanjem ene konce za drugo, tako da se stolp ne poruši? Cilj je s čimmanj potezami stolp zmanjšati do dna. In to ne da bi se stolp podrl, tudi če se rahlo zamaje. Torej, če za metaforo ravnovesja med delom in življenjem uporabimo jengo, pričakovanje pospravljanja življenja ni osredotočeno v ravnovesje, pač pa v strategijo in izpeljavo čimboljših možnih potez. En kvader, ena naloga naenkrat. Tako urejanje, manipulacija ravnovesja pomeni bolj kot tehtanje, nenehno majanje, nenehno lovljenje ravnotežja - včasih obupan poskus, da bi vse kocke plavale na gladini, vsaj dokler je morje mirno.

Da bi torej zmagali jengo, ujeli ravnovesje, dobro prioritizirali in dosegali zadano, ter po svetu hodili srečno, z lahkih korakih, gibkim telesom in širokim nasmehom morda zakopljite v naslednje izbrane kratke napotke:

Negujte se: #pazitenase lahko naredi čudeže za vaše počutje, mentalno zdravje in vaše razpoloženje. Ne bodite žrtev svojega telesa. Zato skrbite zanj pazite, kaj daste na telo in kaj v telo. V telo in na telo vnašajte čimbolj elementarna hraniva.

Konzumirajte lepoto: Lepoto, v vseh njenih oblikah, nujno potrebujemo za srečo. Lepota je ena redkih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Ustvarjanje lepega življenja je najvišje poslanstvo.

Bodite lepi tudi sami: Vse naše napake in naše drobne težave so priložnost, da se naučimo spoznavati samega sebe in zoreti. Ko začutimo, da smo privlačni, taki tudi postanemo. Lepoto sestavlja več dejavnikov: samozavest, ponos, opazna navzočnost, hoja, zanos ...

Zasužnjite denar: Naše življenje je zapleteno, ker denarju ne pripisujemo pravega pomena. Denar je moč: moč, ki, če hočemo ali ne, oblikuje naše življenje. Denar naj postane vaš suženj in ne vaš gospodar.

Imejte čas: Ljudje si želimo imeti čas, nato pa se sprašujejo, kako bi ga zapravili. Vsak od nas bi moral biti sposoben, če je to potrebno, dve ali tri ure čakati na vlak, ne da bi karkoli počel, bil le sam s seboj.

Živite vsakdan: Vsak dan posebej je edina stvar, ki je res naša. Svoje življenje živimo danes. Ne včeraj in ne jutri. Čas je nedotakljiva sedanjost. Bodite prisotni v trenutku, postanite eno s tistim, kar prav takrat počnete.

Odpovejte se preobilju: Kupujte le tiste stvari, ki jih res potrebujete in ob tem ne glejte na ceno, naj bodo ti uporabni predmeti res uporabni in kvalitetni. Ne kupujte si množično stvari, ki jih sploh ne potrebujete in se vam nalagajo po vseh kotičkih stanovanja. Lahko se odločimo, da bomo bogati, ker bomo imeli malo.

Izboljšajte notranjo ekologijo: Duševnost si lahko zasmetimo z negativnimi, razburjenimi, zaničljivimi mislimi ali z dvomom. Vse to moramo odstraniti, da si bomo notranjost ekološko izboljšali in vse to nadomestili s pozitivno naravnanostjo. Notranja ekologija je notranje prizadevanje za lastno popolnost, kar lahko imenujemo duhovno delo.

Jejte manj, vendar bolje: naučite se živeti z lakoto.

Pijte vodo - najbolj elementarno tekočino, ki telo hkrati čisti in pomaga pri prenosu snovi, pri njihovi razporeditvi in njihovem raztapljanju.

Zmanjšajte število naslovov v svojem telefonu, v svoji beležki.

Naučite se zavračati: V naši družbi je bolj sprejemljivo, da si ljubezniv in hinavski, kot pa neposreden in pošten.

Pazite, kaj govorite. Če nimate povedati nič prijaznega, ne recite ničesar.

Ne kritizirajte drugih. S kritiziranjem ne poveste ničesar o drugih, pač pa veliko o vas samih.

Ne pričakujte ničesar od drugih. Vi in res samo vi ste odgovorni za svoja dejanja.

Ne poskušajte spreminjajte drugih. Na druge lahko vplivate le, če ravnate tako, da si bodo želeli posnemati vaš življenjski slog, vaše vedenje in prepričanje. Vsi želijo posnemati tiste, ki žarijo od sreče.

Veliko berite, veliko pišite. Potujte.

Verjeli ali ne, ubogali ali ne dobro je sem ter tja razmisliti kako smo. Popiti požirek vode, ga zaznati v telesu, sprejeti vase, se kam daleč zazreti in nabrano moči ne takoj raztrositi med drobne iritirajoče nepomembnosti. Ravnovesje je tek na dolge proge. Hvala ustroju, traja do našega bridkega konca. Kot je tudi z igro Jenga, je želja po prilagajanju in konstantnem preverjanju zadanega osnovna. In če kdaj začutite, da so se kvadri sesuli? Nič ne de, spomnite se, da vedno lahko začnete znova.

Za več namigov in jasnejši pregled na življenjsko ravnovesje obiščite Zala blog.