Trgovec je lani jeseni objavil, da bo svoje prodajalke in prodajalce ter zaposlene v logistiki, ki večinsko delajo za krajši delovni čas, zaposlil za polni delovni čas. Testno obdobje je uspešno za njim, zdaj daje zeleno luč zaposlitvi za polni delovni čas.

Zaposlitveni model »HOFER (po)polni delovni čas« omogoča zaposlitev za polni delovni čas z dogovorjeno krajšo delovno obveznostjo. To pomeni, da HOFERjevi zaposleni delajo krajši delovni čas, vendar so zaposleni za polni čas, kar pomeni, da jim pripadajo pravice zaposlitve za polni delovni čas, šteje se jim polna pokojninska doba, pripada pa jim tudi polni regres, ki je pri HOFERju v letu 2020 znašal kar 1.700 evrov.

Petra Štrukelj, vodja HR Foto: HOFER
Petra Štrukelj, vodja HR Foto: HOFER

Petra Štrukelj, vodja HR: »HOFER (po)polni delovni čas je velika novost na slovenskem zaposlitvenem trgu in veseli nas, da smo lahko ta projekt uresničili. Pozitivni odzivi naših sodelavcev nam kažejo, da gremo s takšnimi razmišljanji in spremembami v pravo smer. Zaposlitveni model (po)polnega delovnega časa prinaša našim sodelavcem prednosti za katere so bili, zaradi delovnopravne zakonodaje, do sedaj, ko so bili zaposleni za krajši delovni čas, prikrajšani, npr. polna pokojninska doba, nespremenjena dogovorjena delovna obveznost, mesečno izplačilo plus ur, regres za polni delovni čas, predčasna pravica do dodatnih dni dopusta na delovno dobo.«

Kaj torej predstavlja »HOFER (po)polni delovni čas«?

  • polno pokojninsko dobo,
  • regres za polni delovni čas kar 1.700 evrov (podatek trgovca za leto 2020),
  • nespremenjeno delovno obveznost,
  • mesečno izplačilo plus ur,
  • predčasno pravico do dodatnih dni dopusta na delovno dobo.

Test uspešen, sedaj so za polni delovni čas lahko zaposleni vsi

Pri HOFERju so zaradi kompleksnosti projekta novi model testirali od septembra do konca leta 2020. V tem obdobju so bili v inovativni zaposlitveni model vključeni zaposleni približno četrtine trgovine in izbranega področja logistike. Ob vstopu v 2021 so za polni delovni čas lahko zaposlene vse sodelavke in sodelavci omenjenih področij, ki so pri podjetju aktivno vsaj dve leti. Od skoraj 1.600 zaposlenih na omenjenih področjih, jih pogoje za vključitev izpolnjuje že skoraj 1.000.

V nov model se je vključilo 94 % zaposlenih

Odzivi zaposlenih so bili zelo pozitivni, zato ni presenetljivo, da se je za vključitev v nov zaposlitveni model že v začetku odločilo kar 94 % vseh zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoje, torej so pri podjetju že aktivno vsaj dve leti.

Zaposlitev za polni delovni čas predstavlja tretjo stopnjo v HOFERjevem motivacijskem konceptu:

1. leto: Ob vstopu v podjetje zaposleni avtomatsko prejme zaposlitev za nedoločen čas.
2. leto: Po prvem letu podjetje zaposlenim prične plačevati v drugi pokojninski steber.
3. leto: Po drugem letu lahko zaposleni vstopi v model »HOFER (po)polni delovni čas«.

Vse prednosti novega zaposlitvenega modela se bodo sčasoma pokazale šele v praksi - ko bo na primer izplačan prvi polni regres in bodo predvsem v prodaji letos v zaposlitveni model priključeni še zaposleni preostalih trgovin HOFER po Sloveniji.

Mojca Pesek, prodajalka v HOFER Maribor Šentiljska Foto: HOFER
Mojca Pesek, prodajalka v HOFER Maribor Šentiljska Foto: HOFER

Kaj pravijo sodelavke in sodelavci?

»Pri podjetju mi je še posebej všeč krajši delovni čas, saj lahko več časa posvetim otroku, na delo pa grem dobre volje, saj imam super kolektiv. Zelo sem bila vesela, da smo dobili to možnost, saj je sinek že dopolnil 3 leta. Tako da mi je milo rečeno sekira padla v med. Dolgoročno bo to res super!«

Mojca Pesek, prodajalka v HOFER Maribor Šentiljska