Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SID banka sta novembra 2017 podpisala sporazum o financiranju, s katerim se je oblikoval prvi Sklad skladov, namenjen povratni uporabi evropskih kohezijskih sredstev do leta 2023. Z oblikovanjem Sklada skladov, ki ga upravlja SID banka, je bil z uporabo finančnih instrumentov, storjen pomemben korak v smeri prehoda iz nepovratnih v povratna sredstva. Sredstva se posredujejo preko finančnih posrednikov, to je bank in hranilnic ter javnih skladov, kot tudi neposredno s strani SID banke.

Namen tako oblikovanega sklada je financiranje trajnostne gospodarske rasti in razvoja, inovacijskih vlaganj ter tekočega poslovanja z dolžniškimi in lastniškimi oblikami financiranja s trajnostno uporabo evropskih kohezijskih sredstev.

V okviru Sklada skladov je zagotovljenih 253 milijonov evrov povratnih sredstev evropske kohezijske politike (EKP). Zaradi zahteve po finančnem vzvodu in ponovni uporabi vrnjenih sredstev evropske kohezijske politike bodo finančni posredniki zagotovili še dodatna sredstva v okvirni višini 150 milijonov evrov, kar pomeni, da bo podjetjem in drugim končnim prejemnikom skupaj na voljo več kot 400 milijonov evrov.

Finančni instrumenti so oblikovani na štirih področjih, kjer obstaja tržna vrzel financiranja in sicer:

  • raziskave, razvoj in inovacije;
  • konkurenčnost malih in srednje velikih podjetij;
  • energetska učinkovitost in
  • urbani razvoj.

Prednosti finančnih instrumentov:

  • oblikovanje instrumentov na področju ugotovljenih tržnih vrzeli;
  • pritegnitev zasebnega kapitala (zahtevan vzvod);
  • multiplikativni učinki;
  • tržna presoja projektov vgrajena v sam proces;
  • boljša finančna disciplina ter večji učinki podprtih projektov;
  • trajnostni oz. revolving značaj (ponovna uporaba sredstev);
  • bolj učinkovita razporeditev razvojnih sredstev države;
  • zmanjšana možnost zlorabe sredstev in vpliv na izkrivljanje konkurence.

Končnim prejemnikom finančni instrumenti Sklada skladov omogočajo višjo stopnjo zadovoljevanja potreb, in sicer z vidika kapitala, nižjih obrestnih mer, daljših ročnosti, manjših zahtev po zavarovanjih (ali brez zavarovanj) in daljših moratorijev.

Mikroposojila, kjer je na voljo končnim uporabnikom 87 mio EUR.

Mikroposojila so ugodna ponudba posojil iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov za zagonska podjetja oz. start-up ter mikro ali mala podjetja. Ta oblika financiranja nudi poleg zelo ugodne obrestne mere tudi daljšo ročnost (do 5 let), moratorij na odplačilo glavnice (do 2 1/2 leta) ter nižje pogoje zavarovanja. Vrednost kredita lahko znaša od 5.000 € do 25.000 €, financira pa se lahko 100 odstotkov upravičenih stroškov za naložbe v opredmetena ali neopredmetena osnovna sredstva ter stroške materiala, trgovskega blaga, stroške storitev in dela. To so primerljivi pogoji kot jih imajo podjetja na najbolj razvitih evropskih finančnih trgih. Vse te ugodnosti so vpeljane v shemo z namenom, da bodo tudi naša mikro in mala podjetja imela pogoje za uspešno poslovanje in širitev svoje dejavnosti.

S tem se spodbuja razvoj slovenskih podjetij, ki je pomembno za doseganje večje inovativnosti in konkurenčnosti gospodarstva. Pridobivanje ustreznih virov je za ta podjetja velikokrat težavno, saj na tem področju obstaja tržna vrzel in je zato SID banka oblikovala ustrezen produkt v obliki mikroposojil.

Ponudba mikroposojil je na voljo pri Primorski hranilnici Vipava in pri Slovenskem podjetniškem skladu.

SID banka je v okviru Sklada skladov v septembru 2018 podpisala sporazum s Sberbanko v vrednosti 30 milijonov evrov sredstev, ki so namenjena dolgoročnim posojilom za naložbe na področju raziskav, razvoja in inovacij podjetjem vseh velikosti, samostojnim podjetnikom in zagonskim (»start-up«) podjetjem (posojila za RRI). Posojila na podlagi navedenega sporazuma se že odobravajo.

V kratkem bodo na voljo tudi posojila za celovito energetsko prenovo javnih stavb in posojila za urbani razvoj v mestnih občinah, v nadaljevanju leta pa tudi novi instrumenti garancij za raziskave, razvoj in inovacije ter MSP in instrument lastniškega financiranja za podporo MSP.

SID banka, kot največja javno spodbujevalna institucija v Sloveniji, tako tudi preko Sklada skladov finančnim posrednikom omogoča doseganje sinergijskih učinkov s kombinacijo različnih dolgoročnih virov in s tem zagotavljanje boljših in ugodnejših pogojev za končne prejemnike.

Več informacij o Skladu skladov: www.skladskladov.si

Sofinanciranje Republike Slovenije in EU iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov.