Foto: Artros
Foto: Artros

Ultrazvočni aparat oddaja posebne zvočne valove, ki se odbijajo od naših notranjih organov ali sklepov in na zaslonu aparata ustvarjajo sliko. Frekvenca teh valov je visoko nad človeškim slušnim območjem in iz tega izvira ime ultrazvok. Prednost ultrazvoka pred ostalimi diagnostičnimi metodami je tudi varnost, saj ne uporabljala ionizirajočega sevanja.

Kaj z ultrazvokom vidimo?

Ultrazvok se uporablja kot pomoč zdravniku pri diagnosticiranju nepravilnega delovanja, poškodb, bolečin, vnetja in otekanja notranjih organov, mišic, vezi, tetiv in ostalih mehkih tkiv. S tem pregledom lahko lepo prikažemo trebušne organe kot so jetra, žolčnik, vranica, trebušna slinavka, ledvice, rodila in pri moških prostata ter moda. Slabše so vidni votli organi kot sta želodec in črevesje. Z ultrazvokom preverjamo tudi morebitno prisotnost proste tekočine, ki se lahko iz različnih razlogov nabere tako znotraj trebušne votline, kot tudi v sklepih.

Ultrazvočno preiskavo uporabljamo za odkrivane bolezenskih in poškodbenih sprememb v notranjih organih in mehkih tkivih. V medicinskem centru Artros se na ultrazvok lahko naročite brez napotitve zdravnika.

Zaradi sorazmerne preprostosti in dostopnosti je ultrazvočna preiskava ena izmed prvih preiskav v ortopediji. Primerna je za odkrivanje bolezenskih in poškodbenih sprememb sklepov kot tudi kit, vezi in mišic. Gre za edino preiskavo pri kateri pacient sodeluje – giblje, krči, izteza mišico, giblje sklep, kar pri drugih preiskava ni možno. Pravimo, da je preiskava dinamična. Z ultrazvokom se ne pregleduje hrbtenice, saj se vretenca in strukture ob njih slabo razpoznajo. Prav tako je s to preiskavo težko diagnosticirati poškodbe, ki bi segale v sam sklep (npr. poškodba križne vezi). Za oceno stanja se priporoča druge diagnostične metode, kot je magnetna resonanca (MRI).

Kako preiskava poteka?

Ultrazvočni pregled je popolnoma varen in neboleč. Traja od 10 do 30 minut, odvisno od tega, ali gre za enostavno ali kompleksnejše diagnosticiranje težav. Za ultrazvočni pregled sklepov in obsklepnih mehkih tkiv posebne priprave niso potrebne. Pri pregledu trebušnih organov je potrebno biti 6 ur tešč. Priporoča se pitje veliko tekočine, saj le-ta omogoča boljšo vidljivost mehkih tkiv v telesu. Pri pregledu določenih delov telesa je pomembno, da je mehur poln.

Največkrat nas na ultrazvok napoti osebni zdravnik. Za pregled se lahko odločimo tudi sami ob nastopu težav ali za spremljanje že potrjenega stanja. Samoplačniški ultrazvočni pregledi so cenovno dostopni in se na njih ne čaka.

V kolikor imate težave v predelu trebuha ali gibal (mišice, sklepi) se naročite na samoplačniški ultrazvočni pregled v medicinskem centru Artros, kjer takoj prejmete izvid.