Kaj z ultrazvokom vidimo?

Foto: Artros
Foto: Artros

Ultrazvok se uporablja kot pomoč zdravniku pri diagnosticiranju nepravilnega delovanja, vnetja in otekanja trebušnih organov. S tem pregledom lahko lepo prikažemo jetra, žolčnik in žolčne vode, trebušno slinavko, vranico, nadledvični žlezi in ledvici, aorto in večje žile. Vidne so tudi povečane bezgavke in zadebeljena želodčna ali črevesna stena kot tudi prisotnost proste tekočine. Pri moških lahko pregledamo sečni mehur in prostato. Pri ženskah pa poleg sečnega mehurja tudi maternico in jajčnike.

Ultrazvočno preiskavo uporabljamo za odkrivanje bolezenskih sprememb v trebušni votlini. V medicinskem centru Artros se na ultrazvok lahko naročite brez napotitve zdravnika.

Kako poteka preiskava?

Ultrazvočni pregled je popolnoma varen in neboleč. Traja od 15 do 30 minut, odvisno od tega, ali gre za enostavno ali kompleksnejše diagnosticiranje težav. Pri preiskavi se uporablja sonda. Na trebuh namažemo topel gel za ultrazvok, ki omogoča boljši stik sonde s kožo. Pri tem se oddajajo posebni zvočni valovi, ki se odbijajo od notranjih organov in na zaslonu aparata ustvarjajo sliko. Frekvenca teh zvočnih valov je visoko nad človeškim slušnim območjem, iz česar izvira ime ultrazvok.

Na ultrazvok trebuha se je potrebno ustrezno pripraviti

Pred ultrazvočnim pregledom trebuha je potrebno biti najmanj 6 ur tešč. Potrebno je piti veliko tekočine, najbolje vode, da bo sečni mehur poln. Zadnjo uro pred preiskavo ne odvajajte vode. Na preiskavo je potrebno prinesti vse dosedanje izvide tovrstnih preiskav.

Kdaj je potrebno opraviti ultrazvok trebuha?

Preiskava se priporoča pri slabem počutju in bolečinah v trebuhu, pri hujšanju, napenjanju in trebušnih krčih. Priporočljiva je tudi pri drugih težavah kot so kri v blatu in urinu, pekoča bolečina pri odvajanju vode in zaprtost.

Največkrat nas na ultrazvok napoti osebni zdravnik. Za pregled se lahko odločimo tudi sami ob nastopu težav ali za spremljanje že potrjenega stanja. Samoplačniški ultrazvočni pregled je cenovno dostopnen in se na njega ne čaka. Izvid prejmete takoj po opravljenem ultrazvoku.

V kolikor imate težave v predelu trebuha se naročite na samoplačniški ultrazvočni pregled v medicinskem centru Artros, kjer takoj prejmete izvid.