Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

V Sparu stremijo k trajnosti in bolj odgovornemu ravnanju s hrano, zato v sklopu dolgoročne akcije »Hrana ne sodi v smeti« spodbujajo ljudi k bolj trajnostnemu prehranjevanju. V sodelovanju s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki je po izboru gastronomskega vodnika Galut&Millau postal chef leta 2022, redno objavljajo nasvete in trajnostne recepte ter izobražujejo o varčnem in spoštljivem ravnanju s hrano.

V Sparu odgovorno ravnajo s hrano

Povprečni Slovenec letno zavrže kar 68 kilogramov hrane*. Kar tretjina proizvedene hrane na svetu pa konča v smeteh, medtem ko bi že četrtina vse zavržene hrane lahko preprečila svetovno lakoto**.

V Sparu želijo z dobrimi praksami prispevati k zmanjšanju količine zavržene hrane, zato z njo ravnajo preudarno in spoštljivo. Redno spremljanje prodaje jim omogoča optimalno naročanje hrane in s tem minimalna vračila. Živila, ki kljub temu ostanejo na policah, pa v okviru akcije »Donirana hrana« že več kot osem let podarjajo različnim humanitarnim organizacijam. Samo leta 2021 so Zvezi Lions klubov, humanitarnemu društvu Hrana za življenje (Food for Life Slovenija), Slovenski filantropiji – Združenje za promocijo prostovoljstva in Društvu Krog 9 predali hrano v skupni vrednosti več kot milijon dvesto tisoč evrov.

Chef Marko Pavčnik je iz ostankov zelenjave pripravil okusno mineštro.  Foto: Spar Slovenija
Chef Marko Pavčnik je iz ostankov zelenjave pripravil okusno mineštro. Foto: Spar Slovenija

Kam z viškom zelenjave?

Vprašanje, ki se vedno znova ponavlja, je, kako kot posamezniki poskrbeti za manj zavržene hrane. Odgovor je predvsem boljši izkoristek sestavin, ki nastanejo kot stranski produkt pri pripravi hrane. Po lupljenju, rezanju in strganju zelenjave zato ostankov ne zavrzite, temveč iz njih pripravite zelenjavni fond po receptu chefa Marka Pavčnika. Lahko pa se lotite tudi sušenja in dehidracije sadja in zelenjave.

Vse prevečkrat se na žalost zgodi tudi, da hrano zavržemo, čeprav je še vedno uporabna in užitna. To velja predvsem za napol porabljeno svežo zelenjavo, kot so bučke, korenje in paradižnik, in odprte konzerve. Kaj torej storiti s temi ostanki? Chef Pavčnik ima rešitev! Iz viškov zelenjave je pripravil odlično zelenjavno mineštro.

Na družbenih omrežjih Facebook in Instagram poiščite tudi druge uporabne nasvete in izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane chefa Marka Pavčnika.


*Vir: Statistični urad RS (SURS)

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO)