V Pirnarju smo posebej za zunanja vrata razvili inovativno rešitev ThermoCore z rekordno nizkimi vrednostmi toplotne prehodnosti. Pa si poglejmo, kaj nam pove koeficient toplotne prehodnosti in U-vrednost o toplotni izolaciji vhodnih vrat.

Pustite mraz in visoke stroške ogrevanja zunaj. Foto: Pirnar
Pustite mraz in visoke stroške ogrevanja zunaj. Foto: Pirnar

Kaj je koeficient toplotne prehodnosti?

Toplotno prehodnost vhodnih vrat merimo s koeficientom. U-vrednost je koeficient toplotne prehodnosti in nam pove, kako energetsko učinkovita so v resnici nova vhodna vrata. Nižja kot je vrednost koeficienta, boljša je toplotna izolacija. Po drugi strani pa visoka vrednost U ustreza slabi izolacijski vrednosti. Koeficient toplotne prehodnosti se izraža v enoti W/m²K, njegova formula pa pove, koliko toplote lahko preide skozi pregrado med dvema prostoroma na površini enega kvadratnega metra, če se temperatura na obeh straneh razlikuje za 1 K. Kaj nam U-vrednost pove o toplotni izolaciji vhodnih vrat?

Toplotna prehodnost vrat je sestavljena iz vsote toplotne prehodnosti posameznih elementov. Osnova za izračun toplotne prehodnosti vrat so:

Uf

Uf predstavlja toplotno prehodnost okvirja in profilov. Največje toplotne izgube so na mestih profilov, zato je izjemno pomembno, da imajo vrata v profilih izolacijske vložke, da zagotavljajo dobro tesnjenje in tako ne prihaja do prepiha.

Up

Up pomeni toplotno prehodnost panela oz. polnila vratnega krila. Ker gre za največjo površino skozi katero prehaja toplota, polnilo v vratnem krilu igra ključno vlogo pri zagotavljanju toplotne izolativnosti.

Ug

Ug predstavlja toplotno prehodnost stekla. Pri zasteklitvi v obsvetlobah in vratnem krilu naj je steklo vsaj troslojno, saj s tem bistveno izboljšamo izolativnost stekla ter s tem zmanjšamo toplotne izgube.

Ud

Ud je skupna vsota vseh zgoraj navedenih postavk toplotne prehodnosti vrat. Ud je tista končna vrednost, ki je navedena na izjavi o lastnostih in CE označbi ter je predpisana za pridobivanje morebitnih subvencij. Končna vrednost Ud upošteva še druge mehanizme prevoda toplote, ki pa v svojem deležu bistveno ne vplivajo na končni rezultat.

Pri izkušenih prodajalcih se pozanimajte, kako energetsko učinkovita bodo v resnici vaša nova vhodna vrata. Foto: Pirnar
Pri izkušenih prodajalcih se pozanimajte, kako energetsko učinkovita bodo v resnici vaša nova vhodna vrata. Foto: Pirnar

Vpliv nizke toplotne prehodnosti vhodnih vrat na kakovost bivanja

  • Nizka toplotna prehodnost pomeni, da imajo vrata dobro tesnjenje in se nepredušno zaprejo. Ni prepiha, vdora hladnega zraka in s tem toplotnih izgub.
  • V primeru velikih temperaturnih razlik med zunanjostjo in notranjostjo ne prihaja do kondenzacije.
  • Z vrati, ki imajo nizko toplotno prehodnost, imamo nižje stroške ogrevanja.
  • V predsobi hiše, kjer smo ponavadi navajeni, da je hladneje ali bolj vroče kot v bivalnih prostorih, imamo večje udobje bivanja.

Izberite si vhodna vrata s čim boljšo toplotno izolativnostjo

Zakaj boste najboljšo toplotno izolativnost dosegli z izbiro velikih enokrilnih vrat brez zasteklitve v krilu? Zato, ker je potrebno imeti čim manjši delež profilov v primerjavi z velikostjo vratnega krila. Če si želite vhodna vrata z obsvetlobo, naj bodo večjih dimenzij zaradi razmerja površin profilov v primerjavi s površino stekla, ki ima boljšo izolativnost.

Pirnarjeva rešitev ThermoCore za toplo zimo

ThermoCore je inovativna rešitev za Pirnarjeva vhodna vrata, ki ima izjemno nizko toplotno prehodnostjo od 0,59 W/m2K. V primerjavi z običajnimi vrati se toplotne izgube znižajo za skoraj 20 %. Vhodna vrata z rešitvijo ThermoCore imajo od 5 do 6-krat boljšo izolativnost od običajnih vrat in so odlična izbira tudi za pasivne hiše.

Vrhunska izolacijska plošča

Ultra tanka izolacijska plošča iz steklenih nano vlaken in drugi izjemni izolacijski materiali dosegajo enako izolacijo, kot bi jo z 20-krat debelejšo ploščo stiroporja.

Edinstveno tesnjenje Magnet WeatherSeal

Vhodna vrata na konstrukciji CarbonCore odlikuje napredno tesnjenje Magnet WeatherSeal in so v nemškem testnem laboratoriju Ift Rosenheim prejela izjemno oznako vodotesnosti 9A, saj so ohranila popolno vodotesnost pri tlaku 600 Pa, kar ustreza hitrosti vetra 114 km/h. To je kar šestkrat višja obremenitev od tiste, ki jo zdržijo običajna vhodna vrata.

Pirnarjeva rešitev ThermoCore temelji na inovativni konstrukciji CarbonCore, ki je prejela prestižno mednarodno nagrado za inovativnost German Innovation Award Winner 2022. Pirnarjeva vhodna vrata z izjemno rešitvijo ThermoCore si oglejte v živo v salonih v Ljubljani, Mariboru in Kopru.