Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Ali ste naveličani limuzinske klasike, karavanov in športnih terencev? Se radi peljete udobno, hkrati pa ljubite dinamiko? Smučate, igrate golf, pogosto potujete ali prisegate na kak drug hobi? Ste v poslu uspešni? Imate sodobno tehnologijo v mezincu? Želite biti opaženi? Prisegate na eleganco in prestiž? Imate družino in potrebujete kar nekaj prostora?

Če ste na katero izmed vprašanj odgovorili pritrdilno, potem je morda nastopil čas za slovo od starega vozila, saj ima Volkswagen pravi avto za vas. Prenovljeni Arteon in novi Arteon Shooting Brake sta najnovejša modela, ki vas (in sosedov) gotovo ne bosta pustila ravnodušnih.

Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Poosebljena eleganca in ekskluzivnost s športnim pridihom

Arteon je Volkswagnov najprestižnejši model in že uveljavljeno ime, eleganca v podobi petvratnega kupeja pa tudi po filigranski prenovi sprednjega in zadnjega dela ponuja imenitno zmes ekstravagance in športnosti. Podobno velja za “karavansko” različico Shooting Brake, ki z inovativnim dizajnom dokazuje, da je mogoče združiti ekskluzivnost in praktičnost na visoki ravni.

Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Arteon - ne glede na karoserijsko različico - pozornost mimoidočih spredaj pritegne z vpadljivo in široko masko hladilnika z integriranimi LED žarometi ter športno poudarjenim motornim pokrovom. Na novo zasnovan prednji del prinaša tudi markantne kromirane prečke in nove odprtine za zajemanje zraka na spodnjem delu. Obe karoserijski izvedbi je moč opremiti z novimi dnevnimi lučmi s svetlečimi diodami, pri katerih je pas opcijsko integriran do sredine mreže hladilnika, kar še poudari njegovo prezenco na cesti.

Tudi z boka ima Arteon pravšnjo karizmo, vsa vrata so brez okvirjev, strešna linija je prav po športno ukrivljena ali v različici Shooting Brake všečno elegantna.

Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Volkswagen Arteon imenitno združuje videz dvovratne različice z uporabnostjo štirivratne limuzine, Arteon Shooting Brake pa ekskluzivnost nadgradi z impresivno prostornino prtljažnika.

Zadek z novimi lučmi, dinamičnimi smerniki in LED elementi, ki ustvarijo tridimenzionalni učinek in med zaviranjem preklapljajo med zadnjimi in zavornimi lučmi, je vse prej kot zadržan. Dramatično širok in športen si del pozornosti odškrtne tudi ob vsakem pogledu v vzvratno ogledalo, kar kupejevski limuzini gotovo da “tisto več”, Arteon Shooting Brake pa z osupljivo obliko zadka brez dvoma izstopa v svojem razredu. Strešni del in z njim tudi stranska stekla so pri Volkswagnu v smeri zadka močno vpotegnili, kolesna ohišja pa izbočili in ustvarili precej mišičast ramenski del. Arteon Shooting Brake se zato kljub funkcionalnosti petvratnega modela ponaša z videzom športnega avtomobila oziroma praktičnost karavana združuje z eleganco kupeja.

Razkošje in prostornost z roko v roki

Arteon in Arteon Shooting Brake pa nista zgolj najnovejša Volkswagnova manekena, ki nase lepita poglede, ampak ponujata tudi do potankosti izpiljeno delovno okolje s pridihom luksuza, razkošno notranjost in velikansko količino umetne inteligence.

Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Prostorno kabino Arteona in Arteona Shooting Brake tako zaznamujejo prestiž, žlahtni materiali in digitalni kombinirani instrument Digital Cockpit Pro, ambientna osvetlitev na voljo v 30 različnih barvah s posredno svetlobo pa skrbi za prijetno razpoloženje. Vsi upravljalni elementi so povsem prilagojeni uporabniku, samodejni klimatski napravi se ukazuje prek osvetljenih drsnikov na dotik, nov je tudi večfunkcijski volan z digitalnimi polji na dotik, harmonično usklajene barve in materiali pa poskrbijo za edinstveno vzdušje. Aluminijasti ali leseni dekorativni elementi zaokrožijo eleganten pridih v notranjosti, glede na različico opreme pa lahko za sedežno oblazinjenje izberete različne tkanine in vrste velurja ali napa usnje.

Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Prtljažnik za rekreativce in družin’ce

Dodaten par vrat na bokih olajša dostop do zadnje klopi, zadnji sedeži v Arteonu pa ob tem ponujajo presenetljivo veliko prostora. Štirje odrasli potniki se bodo peljali zelo udobno, prtljažni prostor pri klasičnem Arteonu, ki meri od 563 do 1557 litrov pa se lahko kosa z limuzinami in SUV modeli. Dodatna vrata na zadku Arteona rešujejo glavno težavo limuzine, ozko nakladalno režo in po višini omejen prtljažnik. Ljubitelji golfa boste lažje zložili palice v prtljažnik, v petih vratih boste priložnost videli tudi kajtarji, smučarji, hribolazci oziroma vsi, ki prosti čas radi preživljate aktivno.

Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Še stopničko višje na področju uporabnosti je Arteon Shooting Brake, ki ga odlikuje vsakodnevna funkcionalnost in tako ne skriva družinskih ambicij. Naj bo to razkošen prostor za noge za vse potnike, več prostora za glavo zadaj, sedeži 4 + 1 ali izdatna prostornina prtljažnika od 565 do 1632 litrov v povezavi z velikim pokrovom prtljažnika, nizkim nakladalnim robom in možnostjo prevoza do 2,09 metra dolgih predmetov - novi Arteon Shooting Brake vas bo vedno znova prepričal tako na krajših kot daljših potovanjih.

Varnost za čisto petico

Volkswagen je v Arteona pričakovano vgradil skupek sodobnih in v praksi odličnih tehnologij, ki pomenijo vrhunec znanja na tem področju. Število asistenčnih sistemov je zares veliko in seznam želja zlepa ne bo ostal neizpolnjen. Elektronski pomočniki, sistem za ohranjanje smeri, radarski tempomat in sistem za preprečitev trčenja so ob tem združeni v paket Travel Assist, ki omogoča delno avtomatizirano vožnjo v hitrostnem območju od 0 km/h do 210 km/h.

S sistemom Travel Assist postanejo občutno udobnejše še zlasti vožnje s pogostim ustavljanjem in speljevanjem (stop-and-go) ter vožnje skozi gradbišča. Integralni del sistema Travel Assist je radarski tempomat ACC s predvidljivim uravnavanjem hitrosti. Avtomatsko uravnavanje razdalje se z ustreznim prilagajanjem hitrosti odziva na hitrostne omejitve, naselja, zavoje, krožišča in križišča.

V duhu modernih časov - električni doseg do 55 kilometrov

Foto: Porsche Slovenija
Foto: Porsche Slovenija

Volkswagen Arteon s kupejevsko ali Shooting Brake silhueto ponuja veliko ekstravagance, obenem je zelo nastopaški, v zmogljivi različici R razgrajaški, v eHybrid pa tudi krepko ekološki. Da, ob klasični ponudbi dizelskih TDI in bencinskih TSI motorjev, kjer vrh pomeni 2,0-litrski bencinski motor z močjo 235 kilovatov oziroma 320 konjskih moči, je v Arteonu na voljo tudi priključno hibridni sistem.

Izključno električni doseg modela je tolikšen, da boste v Arteonu svoje dnevne relacije lahko opravljali brez emisij! Priključno hibridni sistem v modelih Arteon in Arteon Shooting Brake eHybrid je sestavljen iz 1,4-litrskega bencinskega motorja s turbopolnilnikom, ki je povezan z elektromotorjem, ki zagotavlja 12,7 kW moči. Sistemska moč znaša športnih 160 kilovatov oziroma 217 konjskih moči, izključno električni doseg pa znaša do 55 kilometrov. Odlično, kajne?