Boniteta za električni službeni avto namreč znaša le petino zneska za klasičnega z enako ceno, na voljo je subvencija, vaše podjetje pa lahko uveljavlja olajšavo na dobiček.

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Za vse službene električne avtomobile v osebni rabi velja, da se uporabnikom šteje v mesečno osnovo za dohodnino le petina zneska za avtomobil primerljive vrednosti na fosilna goriva. Ob tem je ta ugodnost izjemna tudi ob primerjavi bonitete za uporabo klasičnega avtomobila na fosilna goriva pol manjše vrednosti od električnega.

Za električni avto se mesečna davčna osnova za dohodnino odmeri na osnovi 0,3 odstotka (oziroma 0,375 odstotka, če podjetje zaposlenemu plača energijo za vožnjo) vrednosti novega avtomobila (prvo leto), za klasični avto pa na osnovi 1,5 odstotka (1,875 odstotka s plačanim gorivom). Za avtomobil z motorjem na notranje zgorevanje je torej mesečna boniteta petkrat večja od bonitete za uporabo električnega avtomobila enake vrednosti.

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Zakaj bi za starega plačevali več, kot bi vas stal novi?

Za štiri leta star avtomobil znaša mesečni znesek za davčno osnovo za dohodnino, brez plačanega goriva za vožnjo, več kot za še enkrat dražji povsem nov električni avtomobil, za katerega podjetje uporabniku zagotovi oskrbo z električno energijo! Za primer smo vzeli električni SUV znamke ŠKODA, model ENYAQ iV 60 (več o modelu TUKAJ).

Električni avtomobil ponuja novo dimenzijo vožnje: izkusite tudi vi prijetno tišino, izjemno odzivnost in razkošno udobje novega modela ŠKODA ENYAQ iV!

TUKAJ
se lahko prijavite na testno vožnjo v terminu, ki vam najbolj ustreza. Ne bo vam žal!

Kdor službeni ŠKODA ENYAQ iV 60 uporablja tudi za osebne namene, se mu bo prvo leto v davčno osnovo za dohodnino štel mesečni znesek 119,38 evra – kar je enako, kot če bi za osebne namene vozil službeni avtomobil z bencinski ali dizelskim motorjem s ceno 7.959 evrov! Za osebni avtomobil z motorjem na notranje zgorevanje z enako ceno kot ŠKODA ENYAQ iV 60 pa bi znašal mesečni znesek bonitete na začetku uporabe kar 598,90 evra.

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Mesečni znesek za boniteto ob osebni rabi službenega vozila ŠKODA ENYAQ iV 60: 119,38 evra. Mesečni znesek za boniteto za osebno rabo avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje enake vrednosti: 598,90 evra. Razlika v davčni osnovi za dohodnino v prvem letu uporabe: 5754,24 evra.

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Ne gre spregledati, da lahko ob nakupu električnega avtomobila podjetje v naslednjih petih letih uveljavlja davčno olajšavo na dobiček v višini 40 odstotkov nabavne cene. V primeru modela ENYAQ iV pomeni to za izhodiščni različici 60 in 80 znesek v višini 15.917,20 oziroma 18.500,80 evra.

V tabelah spodaj so prikazani konkretni zneski bonitet na mesečni ravni za izhodiščno ceno obeh različic modela ENYAQ iV, ki sta v prodaji v Sloveniji. Za različico 60 znaša izhodiščna cena 39.793 evra, za različico 80 pa 46.252 evra (cene in iz njih izhajajoči zneski veljajo na dan 21. maj 2021, aktualne lahko vedno preverite v aktualnem ceniku tukaj).

Višina mesečne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 60

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Višina letne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 60

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Višina mesečne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 80

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Višina letne bonitete za model ŠKODA ENYAQ iV 80

Foto: ŠKODA Slovenija
Foto: ŠKODA Slovenija

Več o modelu, financiranju, subvencijah, bonitetah, skupaj s konfiguratorjem in prijavami na testne vožnje najdete tukaj.