V mislih imamo predvsem bolhe in klope ter z njimi povezane težave, s katerimi se srečuje vsak lastnik psov in mačk. Bolham so živali izpostavljene vse leto, klopi pa nanje prežijo zlasti v toplejših mesecih oziroma takrat, ko se veliko gibljejo v naravi.

Klope po negativnem vplivu na zdravje ljudi prekašajo samo še komarji in tudi na pse enako vplivajo. Prenašajo namreč bolezni, katerih začetki se kažejo z dokaj neznačilnimi kliničnimi znaki, ko pa se povzročitelj razmnoži v telesu, ga je skoraj nemogoče odstraniti, zato lahko resno ogrozi zdravje živali.

Po sprehodu v naravi svojega psa vedno preglejte!

Še neprisesani klopi so nevarni tudi za ljudi, kajti zajeda jih ista vrsta klopov zajeda kot pse in mačke. Klopa najlaže odstranite s posebno pinceto, tako da ga zgrabite čim bližje glavi. Uporabo olja odsvetujemo, saj lahko klop refleksno izloči še več sline, kar poveča možnost za okužbo. Če želite svojega ljubljenčka dobro zaščititi, morate zaščito uporabljati vse leto, saj so klopi pri nas aktivni že pri 5 °C.

Majhni insekti, ki so stalno v gibanju

V nasprotju s klopi, ki se po ugrizu ne premikajo več, bolhe žival ugriznejo tudi večstokrat v enem dnevu, kar povzroča zelo neprijetno draženje in srbenje. Zelo pogosto se razvije alergija na bolšjo slino, ki je v veterinarski praksi najpogosteje opisana alergijska reakcija pri psih in mačkah. V najhujših primerih lahko bolhe pri manjših živalih povzročijo slabokrvnost, prenašajo pa lahko tudi nevarne bakterijske bolezni in najpogostejšo pasjo trakuljo. Veliko lastnikov bolhe težko popolnoma odpravi, saj je v okolici okuženih živalih polno razvojnih oblik bolh, ki so stalen vir okužbe.

Poleg uporabe zdravila, ki uničuje odrasle bolhe in njihove razvojne oblike, svetujemo tudi čiščenje prostorov, v katerih žival živi.

  • Temeljito posesajte talne površine in preproge, najbolje dvakrat v dveh zaporednih dneh.
  • Posesajte tudi avto, če se kosmatinec pogosto vozi v njem.
  • Vrečko sesalca čim prej zavrzite, saj se v njej nadaljuje razvojni krog bolh.
  • Ležišče živali operite v pralnem stroju pri temperaturi, višji od 60 °C.
  • Zdravite vse živali v gospodinjstvu, saj bolhe zajedajo pse in mačke.

Svoje ljubljenčke lahko učinkovito zaščitite s Krkinimi izdelki. Za zaščito psov in mačk pred klopi in bolhami izberite Fypryst® Combo. Notranje zajedavce lahko odpravite z izdelkoma Dehinel® za mačke in Dehinel® plus za pse. Omenjena zdravila so na voljo tudi v lekarnah. Za več informacij o zajedavcih in Krkinih izdelkih obiščite novo spletno stran oduhljadorepa.com.


Besedilo obravnava izdelek brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

Naročnik oglasa je Krka, d. d., Novo mesto.