Tako je, to je vitamin D, v maščobi topen vitamin, ki je naravno prisoten v nekaterih živilih, nekaterim drugim dodan in je na voljo kot prehransko dopolnilo. Prav tako se proizvaja endogeno, ko ultravijolični (UV) žarki sončne svetlobe udarijo v kožo in sprožijo sintezo vitamina D.

Foto: Minte4Health, MF SHOP d.o.o.
Foto: Minte4Health, MF SHOP d.o.o.

Vitamin D je pomemben za splošno zdravje, največ ga prejmemo od sonca in hrane, ki jo jemo. Vitamin D najdemo v dveh oblikah, in sicer D2 in D3. Ob nezadostni količini vitamina D v telesu se lahko pojavijo težave s kostmi, mišicami, imunskim sistemom in razpoloženjem. Pojavijo se lahko tudi vnetja in bolečine.

Kako deluje vitamin D?

Vitamin D pomaga nadzorovati, koliko kalcija in fosfata absorbiramo iz hrane. Kalcij je nujen za zdravje kosti, fosfat pa je potreben za zdrave kosti, zob, mišice, živce in osnovne telesne funkcije.

Kot že rečeno, je vitamin D na voljo v dveh oblikah:

  • D2 (ergokalciferol), ki se naravno nahaja v nekaterih rastlinah
  • D3 (holekalciferol), ki se naravno nahaja v živalih in ga proizvaja koža, ko je izpostavljena sončni svetlobi

Zakaj potrebujemo vitamin D?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Vitamin D je v bistvu hormon, ki ga človeško telo tvori samo ob pravilni in zadostni izpostavljenosti sončnim žarkom. Raziskave so pokazale, da odrasli, ki imajo pomanjkanje vitamina D, pogosteje zbolijo za prehladom in gripo. Izvajalci zdravstvenih storitev poleg naravno pridobljenega vitamina D priporočajo še uživanje vitamina D3. Vitamin D3 v primerjavi z D2 bolj povečuje splošno raven vitamina D kot D2 ter se v telesu zadrži dlje.

Foto: Minte4Health, MF SHOP d.o.o.
Foto: Minte4Health, MF SHOP d.o.o.
Kakšne so prednosti vitamina D3?

- prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja,
- prispeva k normalni ravni kalcija v krvi,
- prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob,
- prispeva k delovanju mišic,
- prispeva k delovanju imunskega sistema,
- ima vlogo pri delitvi celic.

Kako vemo, da nam primanjkuje vitamina D?

Raziskave kažejo, da kar 80 % Slovencev ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D, zato je priporočljivo njegovo dodajanje.

Simptomi, ki lahko nakazujejo pomanjkanje vitamina D:

- dovzetnost za okužbe (oslabljen imunski sistem),

- izčrpanost in splošna utrujenost,

- bolečine v kosteh, mišicah in sklepih.

Drugi viri vitamina D in zakaj hrana ni dovolj?

Za ustrezno tvorbo vitamina D mora biti izpolnjenih več pogojev. Poleg samega časa in obsega izpostavljenosti je zelo pomembna moč sončnih žarkov. Na geografskem območju Slovenije jeseni in pozimi moč sončnih žarkov ni dovoljšna, da bi zagotavljala ustrezno preskrbljenost z endogenim vitaminom D - zato je ustrezno količino vitamina D potrebno zaužiti s hrano oz. dodajanjem.

Najpomembnejše prehranske vire vitamina D v uravnoteženi prehrani predstavljajo predvsem različna živila živalskega izvora, npr. ribe in jajca, rastlinska živila pa ga vsebujejo predvsem, kadar gre za obogatene izdelke. Vendar pa večini prebivalcem Slovenije s prehrano ne uspe pokriti potreb telesa po vitaminu D, saj živila večinoma vsebujejo malo tega vitamina, tistih nekaj živil z več vitamina D, pa pojemo premalo. Zato se svetuje uporaba prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D3.

Foto: Minte4Health, MF SHOP d.o.o.
Foto: Minte4Health, MF SHOP d.o.o.

Zakaj je Canabia vitamin D3 pametna izbira?

Canabia vitamin D3 vsebuje 2000IU na kapsulo, dodan pa ima še vitamin C, pridobljen iz plodov šipka ter CBD. Takšna kombinacija prehranskega dopolnila je tako odlična in okusna kombinacija za zaščito vašega imunskega sistema, ohranjanja zdravih kosti in zob, zaščite pred oksidacijskim stresom in boljšega počutja. Vitamin D3 pridobivamo iz rastlinskega vira – jelenovega lišaja in je tako primeren tudi za vegane.

Zagotovite si svoj Canabia vitamin D3, edini vitamin D3 na slovenskem trgu, ki vsebuje tudi CBD. S kodo DOSTAVA si poleg 40 % popusta na Canabia vitamin D3 zagotovite še BREZPLAČNO POŠTNINO! Izdelek lahko naročite na www.minute4health.com ali preko telefonske številke 030 461 004!


Viri:

https://www.verywellhealth.com/vitamin-d3-5082500

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/