Mesto, katerega utripajoči ritem vas bo privabil, da ga vedno znova obiščete. Mesto, ki v svojem objemu ustvarja popolno povezanost sodobnega in tradicionalnega, zahoda in vzhoda. Mesto, ki vas hkrati bega in navduši. Mesto, kjer se boste zaljubili v kostanjev vonj po jeseni, v vonj lipe in vročega asfalta po poletnem dežju, kjer vas bo spomladi omamila majnica in se boste utopili v popolni harmoniji snežne beline, v kateri se Skopje zdi kot čudovit kraj pravljic.

Če se kdaj znajdete v tem mestu, bodite pripravljeni na nenadkriljiv, protisloven in neverjeten čar, kar dela Skopje edinstveno. Pozabite na tradicionalne turistične izlete in se prepustite skopskemu duhu. Izkusite Skopje kot pravi Skopjanci!

Začnite s sprehodom po kamnitem pločniku znamenitega dela mesta, kjer se križajo religije, kulture in običaji civilizacij, ki so čez stoletja pustile del sebe v Skopju, to pa je nedvomno Čaršija. Obiščite številna gostišča še iz osmanskega obdobja kot tudi kompleks muzejev, kjer bo vas makedonska zgodovina pustila brez besed. Ko boste prečkali Kamniti most – povezavo med starim in novim delom –, se boste počutili kot v nekakšnem času, ki se upira sodobnosti.

Čar in energija, vedrost trgovcev in obrtnikov, hrana in najboljša turška kava ali čaj vas bodo toplo sprejeli v svojem širokem naročju, ki ga ne boste hoteli zapustiti.

Medtem ko ste na levem bregu reke Vardar, si poglejte skopsko Trdnjavo (Kale), enega najmarkantnejših objektov v mestu, ki v sebi skriva stoletne zgodbe.

Skopje ljubiteljem umetnosti nudi številne galerije in muzeje. Muzej mesta Skopje vam bo že na prvi pogled jemal dih. Ura, ki se je ustavila ob 5.17, pove žalostno zgodbo o mestu, ki se je kot feniks znova dvignilo iz pepela in danes velja za mesto solidarnosti. Gre za Staro železniško postajo, ki je bila uničena v potresu leta 1963, ostanki pa se danes uporabljajo kot prostori muzeja. Tukaj je tudi Muzej sodobne umetnosti, kjer si lahko ogledate eno najpomembnejših del, ki ga je Skopje kot darilo dobilo po potresu, to je Ženska glava brezčasnega Pabla Picassa. Naslednji na seznamu so etnološki muzej, naravoslovni muzej, arheološki muzej, muzej holokavsta ...

Ko vam bo dovolj umetnosti, sledi čas za počitek. In kam drugam, če ne na enolončnico – če vprašate Skopjance, vam bodo odgovorili, da ni nič boljšega od ribje, telečje ali piščančje enolončnice, toplega kruha in pečenih paprik s česnom in kisom zgodaj zjutraj v kateri izmed znanih skopskih gostilnic. So gurmanske brbončice zadovoljene? "Gremo na kavo!” je značilna skopska fraza, saj je znano za domačine, da gredo na kavo vsaj enkrat na dan, v debelo senco kostanjev v naselju Debar Maalo.

Ste žejni zgodovine? Skopje bo vam pripovedovalo kar nekaj zgodb. Neolitska vas Tumba Madžari leži v sedanjem naselju Čento in je najpomembnejše neolitsko naselje (iz mlajše kamene dobe) v Skopski kotlini. Življenje v tem naselju je neprekinjeno potekalo v obdobju med 6000 in 4300 let pred našim štetjem. Prav tu je bil odkrit kip Velike matere kot tudi številne druge keramične najdbe, ki so razstavljene v muzeju Makedonije. Potepajoč se po rekonstruiranih hišah v slogu neolitske arhitekture boste imeli priložnost, da se znajdete v svojevrstnem časovnem stroju, kjer boste lahko dojeli življenje človeka pred tisoči let.

Naslednji na seznamu je Skupi – v bližini skopske vasi Zlokukjani. Je mesto iz rimske in zgodnje antične dobe, kjer so bili odkriti različni okopi, gledališče, civilna bazilika, mestna vila, toplice, krščanska bazilika in nekropola. Če se napotite dva kilometra severno od Skopja, boste naleteli na rimski akvadukt, ki je bil v 15. stoletju zgrajen iz kamna in opek, 55 lokov pa podpirajo masivnimi stebri.

Kanjon Matka.
Kanjon Matka.

Skopje bo pustolovcem in ljubiteljem narave ponudilo svoj kanjon Matka, kjer se bodo lahko povezali z naravo. Obdan s strmimi stenami dramatične soteske ne pusti nikogar ravnodušnega. Potopite se v najglobljo podvodno jamo v Evropi, jama Vrelo, nato pa se napotite proti skalnatim formacijam, ki so idealne za alpinizem, lahko se odločite za vožnjo s kajakom ali čolnom ali preprosto uživate v neverjetnem pogledu, medtem ko vas ena izmed 70 vrst metuljev pozdravlja z nežnim poljubom. Lahko nadaljujete proti hribu Vodno. Če vprašate Skopjance po najboljšem razgledu na Skopje, vam bodo nedvomno svetovali "Vidikovec".

Za trenutek se ustavite in uživajte v mestu, ki so ga opisali številni pesniki. Če si želite malo adrenalina, vam bodo planinske poti na Vodnu ponudile pravi užitek, ne glede na to, ali se sprehajate, kolesarite ali se ukvarjate z jadralnim padalstvom.

Doživetje lahko sklenete z obiskom starega dela mestnega parka in jezerca, kjer so se zgodili številni prvi poljubi, prepovedane ljubezni in ganljive ločitve.

Vse to je le del ponudbe mesta Skopje! Ko ga boste zapustili, boste še dolgo pod vtisom očaranosti nad "lepim mestom".