Če je tako vroče nam, si težko predstavljamo, kako vroče je šele našim kosmatincem, ki se hladijo drugače, kot se sami. Foto: Slavka Brajović
Če je tako vroče nam, si težko predstavljamo, kako vroče je šele našim kosmatincem, ki se hladijo drugače, kot se sami. Foto: Slavka Brajović

Ker se na dopust poleti najpogosteje odpravimo na morje, moramo imeti ves čas v mislih, da je visoka temperatura za našega psa še bolj neprijetna in lahko kaj hitro ogrozi tudi njegovo zdravje in življenje. Na morju mu omogočite neprestano senco in stalno svežo vodo. Sprehajajte ga zjutraj in zvečer in ne dopustite, da bi se pes pregrel in si poškodoval blazinice tačk.

false
Psu onemogočite pitje večjih količin slane vode, saj je to zanj lahko zelo nevarno. Foto: Slavka Brajović
Z ljubljenčkom varno v pasje poletje, prispevek Mitje Lisjaka

mo počitniški kraj, kjer so psi dobrodošli, je moj kuža dovolj socializiran, ali nam bo na dopustu povzročal le "cirkus", kje naj sploh najdem primerno varstvo, ki ne bo poglabljalo njegove ločitvene tesnobe? Če ste ugotovili, da vas pes vendarle lahko spremlja na počitnicah, vam ponujamo nekaj koristnih napotkov.

Počitnice so čas, ki ga večina med nami čaka vse leto. To je obdobje, ko se lahko dejansko posvetimo sebi in svojim bližnjim, ko lahko obiščemo kraje, ki si jih želimo, predvsem pa naj bi se na počitnicah sprostili in se manj prilagajali okolici, kot se moramo ves preostanek leta. Če je član naše družine tudi kosmatinec, je seveda naravno, da naj bi nas spremljal tudi na dopustu. Vendar to ni zmeraj mogoče. Morda v kraju, ki smo ga izbrali, psi niso dobrodošli, morda je pot predolga, ali pa ima naš kuža nekatere posebne potrebe, zaradi katerih je bolje, da nas počaka doma, v varstvu pri prijateljih ali sorodnikih ali v pasjem hotelu.

Če bo kuža v varstvu, ga nanj privajajte postopoma, da ne bo ob vašem odhodu v nepotrebnem stresu. Če bodo zanj skrbeli sorodniki ali prijatelji na vašem ali svojem domu, jih dodobra seznanite s pravili, ki jih vaš kuža obvlada. Tako bo čas vaše odsotnosti lažji za nadomestne skrbnike in prijetnejši za vašega psa. Pasje hotele izbirajte preudarno, zanesite se na dobre izkušnje znancev in se ne ozirajte zgolj na ceno ali bližino.
Z nami gre!
Če ste odločili, da vas bo kuža spremljal na počitniških poteh, imejte v mislih, da se bo najbolje počutil, če mu boste na počitnicah zagotovili kotiček, ki bo podoben domačemu. Tudi dnevna rutina naj bo podobna domači. Na dopustu ga torej hranite z enako hrano, kot jo ima doma. Kotiček za počitek naj bo »njegov«. Če ima doma svoj brlogec v boksu, mu omogočite njegov boks tudi na počitnicah. To vam bo prišlo zelo prav tudi, če boste psa pustili nekaj ur samega. Ne nazadnje tudi doma niste ves dan z njim in pes potrebuje tudi svoj mir. Boks bo psu tudi na počitnicah omogočal varnost in umik, vam pa kakšno prosto uro. Verjetno si ne želite, da bi v vaši odsotnosti razdejal najeto hotelsko sobo, apartma ali pregriznil povodec in se izgubil v kampu.
Vročina ubija
Če je tako vroče nam, si težko predstavljamo, kako vroče je šele našim kosmatincem, ki se hladijo drugače, kot se sami. Ker se na dopust poleti najpogosteje odpravimo na morje, moramo imeti ves čas v mislih, da je visoka temperatura za našega psa še bolj neprijetna in lahko kaj hitro ogrozi tudi njegovo zdravje in življenje. Na morju mu omogočite neprestano senco in stalno svežo vodo. Sprehajajte ga zjutraj in zvečer in ne dopustite, da bi se pes pregrel in si poškodoval blazinice tačk. Prav tako bodite pozorni na vožnjo z avtomobilom. Četudi imate v avtomobilu klimatsko napravo, poskrbite, da bo hladen zrak dosegel tudi psa, ki varno potuje v pregrajenem prtljažniku ali pravilno pripet z varnostnim pasom na posebno oprsnico na zadnjem sedežu avtomobila. Kljub klimi načrtujte pot zjutraj ali zvečer in sebi in psu omogočite redne postanke, na katerih se boste lahko pretegnili, razmigali in se osvežili s svežo vodo. Da je pasje življenje v avtomobilu lahko ogroženo že v nekaj minutah, najbrž ni treba posebej poudarjati. Pa vendar – psa nikoli ne puščajte v pregretem avtu, niti za nekaj minut niti pri odprtih oknih, saj lahko v le nekaj minutah doživi vročinski udar!

Pasja prtljaga
Ja, tudi pasjo torbo bo treba stlačiti med prtljago, saj tudi kuža na poti potrebuje nekaj svojih reči. Mednje prav gotovo sodijo posodi za vodo in hrano, vrečke za pasje iztrebke, dolg povodec, rezervni kratki povodec, ovratnica ali oprsnica. Zelo prav vam bo prišel tudi privez, v obliki klina, ki ga enostavno zavrtite v zemljo in vam vsak hip zagotavlja varni priložnostni privez, ki ga lahko kupite v vsaki trgovini za hišne ljubljence že za nekaj evrov. Če je kuža navajen na boks, tega gotovo ne boste pustili doma, prav tako ne hrane in njegove najljubše igrače, saj naj bi se kuža, kot smo že opozorili, tudi na počitnicah počutil podobno kot doma.
Pasja potovalna lekarna
Podobno kot pripravimo potovalno lekarno zase, jo pripravimo tudi za psa. Vanjo spadajo najmanj sredstvo proti bolham, komarjem in klopom, pinceta za odstranjevanje klopov, mazilo za rane in mazilo za tačke ter sredstvo proti driski. Na morju poleg klopov in bolh, proti katerim ste psa najverjetneje zaščitili že doma, prežijo tudi komarji. Zato pred dopustom izberite sredstvo, ki poleg klopov in bolh odganja tudi komarje. Ti, kot je znano, prenašajo za pse zelo nevarno srčno glisto, ki se ji izognemo s preventivno zaščito pred okužbo s srčno glisto. Več informacij vam bo zagotovil vaš veterinar. Če na psu kljub ovratnici ali ampulam proti klopom klopa vendarle opazite, ga čim prej odstranite s pinceto, saj boste tako zmanjšali nevarnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Podobno kot led in sol tudi razbeljeni asfalt lahko poškoduje pasje blazinice, zato jih zaščitite s posebnimi mazili za tačke. Ranice pa boste oskrbeli in razkužili z mazilom za rane. Zaradi razposajenega dirjanja in plavanja v morju, ki terja vsakokratno spiranje dlake s sladko vodo, utegnete potrebovati tudi sredstvo proti driski. Vsekakor pa psu onemogočite pitje večjih količin slane vode, saj je to zanj lahko zelo nevarno. V pasji potovalni lekarni pa ne smeta manjkati niti telefonska številka in naslov najbližjega lokalnega veterinarja.
Ko razmišljate o dopustu s psom, je najpomembnejša odločitev, ali je kuža tako vzgojen, da vam bo njegova prisotnost počitnice naredila še prijetnejše. Če letos morda še ni tako, se na dopust raje odpravite sami in psa pustite v skrbnem varstvu. Če namreč psa ne morete imeti pod nadzorom, je za okolico in tudi zanj varneje, da ostane doma. Morda do prihodnjega poletja napredujeta toliko, da boste imeli lahko skupaj s psom počitnice in pol.

Ker se na dopust poleti najpogosteje odpravimo na morje, moramo imeti ves čas v mislih, da je visoka temperatura za našega psa še bolj neprijetna in lahko kaj hitro ogrozi tudi njegovo zdravje in življenje. Na morju mu omogočite neprestano senco in stalno svežo vodo. Sprehajajte ga zjutraj in zvečer in ne dopustite, da bi se pes pregrel in si poškodoval blazinice tačk.

Z ljubljenčkom varno v pasje poletje, prispevek Mitje Lisjaka