Trupli obeh živali so našli domačini v rezervatu v Garissi na vzhodu Kenije, je sporočila tamkajšnja okoljevarstvena organizacija Hirola.

Okoljevarstveniki so samico z mladičem nazadnje opazili pred okoli mesecem.

Zdaj v celotni Keniji ostaja samo še ena bela žirafa, odrasli mladič ubite samice.

Oblasti divjih lovcev še niso identificirale.

Svetovna senzacija

Belo žirafo je organizacija Hirola odkrila leta 2017 in je nemudoma postala prava atrakcija, priljubljena tako med turisti kot med domačini.

Obiskovalci so drli v rezervat, da bi videli tričlansko družino, posnetek žirafe na YouTubu si je ogledalo več kot milijon ljudi, o njih pa so poročali številni tuji mediji, od USA Today in Guardiana do National Geographica.

"To je dolgoročna izguba glede na to, da so genetske raziskave, ki so predstavljale izdatno investicijo raziskovalcev, zdaj izgubljene. Za nameček pa je bila bela žirafa tudi turistična atrakcija in je krepila turizem na tem območju," je še dejal Ahmednoor.

Za belo barvo žiraf je kriv levcizem, pomanjkanja melanina, zaradi česar živali izgubijo pigmentacijo.

"Smo edina skupnost na svetu, ki smo skrbniki bele žirafe," je povedal Mohammed Ahmednoor, upravnik organizacije. "Uboja sta hud udarec za izjemne korake, ko smo jih storili, da bi ohranili to redko in edinstveno vrsto, pa tudi budnica za nadaljnja prizadevanja."