Indijski stekleni som je vsejeda, zelo miroljubna riba, ki zraste do osem centimetrov. Foto: MMC RTV SLO
Indijski stekleni som je vsejeda, zelo miroljubna riba, ki zraste do osem centimetrov. Foto: MMC RTV SLO
Indijski stekleni som
Indijski stekleni somi obožujejo življenje v jatah. Foto: MMC RTV SLO


V slovenskem jeziku jo imenujemo indijski stekleni som, čeprav izhaja iz jugovzhodne Azije, njena domovina pa so predvsem Tajska, Laos, Vietnam in Malezija.

O indijskih steklenih somih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


"Zanimivost te ribice je, da skozi njo vidimo, saj nima pigmenta v svojih mišicah, kar je zelo zanimivo. Pri nekaterih živalih poznamo prozornost, a ne v mišičnem tkivu. Znanstveniki še vedno ugotavljajo, kako je ta riba sploh zgrajena,"
je dejal Boštjan Zadravec.
Obožujejo življenje v jatah
Indijski stekleni somi živijo v rekah in v jezerih južne Azije, in sicer v vodah, ki niso najbolj bistre. "Imajo značilne dolge brke - tipalke. Za akvariste je riba zelo zanimiva zaradi njene same pojave. Obožujejo življenje v jatah, njihovo značilno vedenje je, da kar 'stojijo' v temnem kotičku akvarija. Po navadi si izberejo kar sredino akvarija pod kakšno rastlino in čakajo na hrano. Ko hrana pade v akvarij, najpogumnejša pride in jo poje, vse druge pa ji nato požrešno sledijo," je pojasnil Zadravec. Za indijskega soma je sicer dovolj akvarijska osnovna hrana za ribe, lahko se jo hrani tudi z različnimi ličinkami in črvi. "Se pa ribico da navaditi tudi na suho akvarijsko hrano, ki jo lahko kupimo v akvarističnih specializiranih trgovinah," je dodal.
Agresivne ribe niso primerne za sobivanje
Tako kot pri drugih ribah je tudi pri indijskem steklenem somu pomembna temperatura vode, ki naj bi bila nekje med 23 in 26 stopinjami Celzija. Ribe, ki se jih da kupiti v Sloveniji oziroma v trgovinah, so sicer že prilagojene na lokalno vodo, je pa res, da indijski stekleni somi ne marajo pretrde vode. Njihova nega ni zahtevna, paziti je treba le, da jih naselimo s primernimi vrstami. "Za sobivanje niso primerne neke agresivne vrste, ki bi jim lahko poščipale dolge tipalke. Priporočam naselitev s kakšnimi bolj miroljubnimi, jatnimi ribami. Seveda pa ne s kakšnimi radovednimi, ki bi kalile njihov mir," je sklenil.

Indijski stekleni somi - skoraj prozorne, miroljubne ribe
Indijski stekleni somi - skoraj prozorne, miroljubne ribe